Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Oscars: Dominacija filma Parazit koji je ušao u povijest!
Film je od 6 nominacija osvojio 4 zlatna kipića uključujući onaj za najbolji film, najbolji strani film i najboljeg redatelja

Oscars: Dominacija filma "Parazit" koji je ušao u povijest!

Foto: PR Photos

Noćas je održana 92. po redu dodjela najprestižnije nagrade Oscar u Hollywoodu, a prenosilo ju je više od 225 država diljem svijeta.

Dodjela zlatnih kipića održala se u Hollywoodu u Los Angelesu, a ove godine dodjela se održavala kalendarski najranije nego ikad dosad i bila je jedna od najviše izjednačenih u zadnje vrijeme: Joker je predvodio s 11 nominacija od kojih je osvojio samo dvije nagrade, a po 10 su imali The Irishman (nijedna nagrada), Bilo jednom u Hollywoodu (dva Oscara) i 1917 (tri Oscara), a među istaknutim nominiranim filmovima bio je južnokorejski Parazit sa šest nominacija koji je na kraju odnio najviše zlatnih kipića i ušao u povijest.

Parazit je ušao u povijest: postao je prvi strani film koji je osvojio Oscara za najbolji film čime je samo potvrđena fantastična sezona nagrada za ovaj film i sve koji su radili na njemu. Bong Joon Ho odnio je nagradu i za najboljeg redatelja, za najbolji strani film i najbolji originalni scenarij (ukupno 4 Oscara).

Mnogi su vjerovali da nagradu za najbolji film odnijeti ratna drama 1917 Sama Mendesa koja je osvojila većinu važnih nagrada, ali na kraju je Oscare odnijela kući samo u tehničkim kategorijama (ukupno 3 Oscara).

Joaquin Phoenix osvojio je nagradu za najboljeg glavnog glumca za film Joker, što su mu mnogi priželjkivali, a prije ovog već je bio tri puta nominiran za Oscara (The Master, Walk the Line, Gladiator). U govoru je istaknuo borbu za prava životinja, borbu za ljudska prava te ga je završio s riječima pjesme koje je napisao njegov tragično preminuli brat River Phoenix, što je jako dirnulo publiku.

Renée Zellweger osvojila je kipić za najbolju glavnu glumicu za svoju transformaciju u pjevačicu Judy Garland, a to joj je drugi Oscar u karijeri (Cold Mountain). U svom je govoru spomenula Garlandino nasljeđe.

Za najboljeg sporednog glumca nagrađen je Brad Pitt (Bilo jednom u Hollywoodu) kojem je ovo drugi Oscar, ali prvi u glumačkoj kategoriji te je u svom govoru posebno zahvalio redatelju i scenaristu Quentinu Tarantinu: "Ti si original, filmska industrija bi bila praznija bez tebe." Za najbolju sporednu glumicu Oscara je dobila Laura Dern (Marriage Story) kojoj je ovo prva pobjeda nakon dvije prošle nominacije i u govoru je zahvalila svojim roditeljima te scenaristu i redatelju Noahu Baumbachu.

Taika Waititi nije otišao kući praznih ruku, već je nagrađen za najbolju adaptaciju scenarija za svoju ratnu satiru Jojo Rabbit te je svoju nagradu posvetio svoj djeci svijeta kojoj je san pisati priče, plesati i stvarati umjetnost.

Priča o igračkama 4 proglašena je najboljim animiranim filmom čime je postala deseti Pixarov animirani film koji je osvojio tu nagradu.

Hildur Guðnadóttir postala je tek četvrta žena koja je osvojila Oscara za najbolju originalnu glazbu (Joker), čime je nagrađena nakon 23 godine rada. Inače su ovogodišnji Oscari kritizirani zbog nedostatka nominacija žena i ljudi druge rase, a samo je jedna Afroamerikanka, Cynthia Erivo (Harriet), bila nominirana, s tim nijedna redateljica nije bila uključena u nominacije. Natalie Portman kao protest je na dodjelu došla u haljini na kojoj su bila navedena ženska imena kao što su Greta Gerwig (Male žene) i Lulu Wang (The Farewell).

U nastavku slijedi popis nominiranih i dobitnika (podebljano).

NAJBOLJI FILM:
 
NAJBOLJI GLAVNI GLUMAC:
Joaquin Phoenix u Joker
Antonio Banderas u Tuga i slava
Leonardo DiCaprio u Bilo jednom u Hollywoodu
Adam Driver u Marriage Story
Jonathan Pryce u The Two Popes
 
NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC:
Tom Hanks u A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins u The Two Popes
Al Pacino u The Irishman
Joe Pesci u The Irishman
 
NAJBOLJA GLAVNA GLUMICA:
Renée Zellweger u Judy
Cynthia Erivo u Harriet
Scarlett Johansson u Marriage Story
Saoirse Ronan u Male žene
Charlize Theron u One su bombe
 
NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA:
Laura Dern u Marriage Story
Scarlett Johansson u Jojo Rabbit
Florence Pugh u Male žene
Margot Robbie u One su bombe
 
NAJBOLJI ANIMIRANI FILM:
I Lost My Body
 
NAJBOLJI REDATELJ:
Bong Joon Ho (Parazit)
Martin Scorsese (The Irishman)
Todd Phillips (Joker)
Sam Mendes (1917)
Quentin Tarantino (Bilo jednom u Hollywoodu)
 
NAJBOLJA ADAPTACIJA SCENARIJA:
Taika Waititi za Jojo Rabbit
Steven Zaillian za The Irishman
Todd Phillips i Scott Silver za Joker
Greta Gerwig za Male žene
Anthony McCarten za The Two Popes
 
NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ:
Scenarij Bong Joon Ho, Han Ju Won, priča Bong Joon Ho za Parazit
Rian Johnson za Nož u leđa
Noah Baumbach za Marriage Story
Sam Mendes i Krysty Wilson-Cairns za 1917
Quentin Tarantino za Bilo jednom u Hollywoodu
 
NAJBOLJI STRANI FILM:
Parazit (Južna Koreja)
Corpus Christi (Poljska)
Medena zemlja (Sjeverna Makedonija)
Jadnici (Francuska)
Tuga i slava (Španjolska)
 
NAJBOLJA GLAZBA:
Joker, Hildur Guðnadóttir
Male žene, Alexandre Desplat
Marriage Story, Randy Newman
1917, Thomas Newman
 
NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA:
(I'm Gonna) Love Me Again, Rocketman
I Can't Let You Throw Yourself Away, Priča o igračkama 4
I'm Standing With You, Breakthrough
Into The Unknown, Snježno kraljevstvo 2
Stand Up, Harriet

Sve dobitnike i nominirane u svim kategorijama pogledajte na službenim stranicama.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #10
    0 0
    BlackMoon blackmoon @ 3.4.2020. 23:19

    Nisam nezadovoljan izborom, mada je i moj favorit bio Jojo Rabbit.

  • #9
    1 0
    atlantiday atlantiday @ 3.4.2020. 22:15

    Oscari su nerijetko promašaj što se tiče kvalitete filmova. Mislim da svatko ovdje ima barem jednom Oscarom ovjenčan film koji je tak tak, razočarenje, ili jednostavno promašaj. Parasit mi se toliko nije svidio, a već sam i opisala razlog, da uopće ne mogu pronaći razlog tolikoj medijskoj razvikanosti i silnim hvalospjevima. Ali hej, tko sam ja. Postoji velik broj fanova koji režu žile na ovo djelo, tako da je istinita ona stara: Ljepota je u oku promatrača.

  • #8
    0 0
    buffalobill buffalobill @ 10.2.2020. 18:41
    glavnu ulogu da,sad cu bit kao ovaj spamer, ali posto ste se okupili oko teme pogledajte mini seriju Waco iz 2018,necete pozaliti
  • #7
    0 0
    samuraj samuraj @ 10.2.2020. 18:31

    Može biti konkurentnost, iako po mom mišljenju 2019. je godina bila filmski bolja od predhodne dvije, a može biti i to da su se jednostavno htjeli odužiti svim neamaričkim filmovima koji su godinama bili zapostavljeni. Drago mi je za Pitta što je uzeo oscara, ali u krivoj kategoriji. On je u tom filmu igrao zapravo glavnu, a ne sporednu ulogu.

  • #6
    1 0
    pandaboy pandaboy @ 10.2.2020. 16:01

    @samuraj, slažem se da je svakako bilo boljih, mislim da je nekako stvar do slabe konkurencije. Tako su se posložile karte ove godine.

    Jojo Rabbit - komedija, kad je zadni put komedija dobila Oskara?

    Joker - snimljen po strip liku, dovoljno rečeno

    Ford v Ferrari - ok film, ali nije spektakl koji je "Oskar materijal" , nit nije "Rush" koji nije bio ni nominiran za ništa te godine ali ok 

    Marriage Story - iskreno, precijenjen po meni i iznenadilo me (ugodno) da nije pobrao nešto ali mi se također čini kao nekakav mali film, a takvi isto baš ne dobivaju Oskare

    Once Upon a Time in Hollywood - krasne su sve te posvete starom Hollywoodu, ali nema supstance, buff je već spomenuo, film nosi Brad Pitt, i to je ok, ali fali tu više toga od "hej, sjećate se ovoga?!"

    The Irishman - prvo, netflixov, drugo, na manje-više isti kalup kao drugi, bolji Scorseesejevi filmovi

    1917 - radnja nije ništa spektakularno, ali je solidna, film dinamičan, dobar tempo, odlično snimljen, iluzija istog neprekidnog kadra, slično kao Birdman, nisam fan ratnih filmova ali u tehničkom, filmsko stvaralačkom smislu ima tu zaista stvari za cijeniti, pogotovo kad se gleda u kinu, zato sam mislio da će dati možda njemu za naj

    ...i onda ostane Parasite :D

    aha...Little Women nisam gledao pa ono...nemam što reći na to

    uglavnom, mislim da je jednostavno bila takva godina u kojoj se Akademija osjećala da može popustiti i dati takvom filmu Oskara bez puno pobune, da pokažu kako su korektni i cool i poštuju i "stranu" kinematografiju.

Pogledaj sve komentare (10)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala