aya @ 17.10.2013. 14:26
Dobro da si naglasio ovo "svi normalni"
! Ja se, naime, dobro sjećam da se po BiH za vrijeme utakmice Hrvatska - Turska na Euru 2008. navijalo za Tursku i mašući turskim zastavama vikalo: Ovo je Turska!
Kako bilo, ja sam ti (čak mislim prva) iskreno čestitala i nadam se navijati i za Hrvatsku i za Bosnu u Brazilu, ako Bog da. Ako ne - onda samo za vas! 
iwax @ 17.10.2013. 14:27
Hvala na cestitkama.Ja sam hrvat ali motherland and fatherland is BIH.Tako se smatram polu bosancem polu hrvatem.Ali nakon ovakve sramote hrvatake.Smatram se samo bosancem
taurus @ 17.10.2013. 15:37
Licno su mi najgori ljudi koji ne vole i ne postuju drzavu u kojoj zive,Bosna i Hercegovina NIJE Turska niti bilo ko u njoj ima ikakve veze sa tim azijskim narodom.Odredjeni broj stanovnika je od tih tirana primio religiju Islam,koju su i oni usvojili od drugih,i to je sve.Stidim se i prezirem istovremeno te koji masu turskim zastavama u nasoj drzavi ali sam siguran da je to provokatorska manjina,koje postoje na sve tri strane u BiH i koje se sluze takvim stvarima da bi dodatno produbili jaz medju narodima.Na njihovu zalost nece im to dovijeka polaziti za rukom.PS sa mobitela pisem stoga odsustvo kvacica.
mary89 @ 17.10.2013. 16:04
@ taurus, pametno. Ja sam za vrijeme Eura 2008 bila u Austriji i stvarno se svaceg naslusala, ali odbijam misliti da svi ljudi u BiH tak razmisljaju, a i tvoji komentari me jos vise u to uvjeravaju.
Ne treba se spustati na nivo maloumnika, i dopustiti da oni "kroje" nasa razmisljanja.
franorobert @ 17.10.2013. 18:08
SPOILER!
http://www.youtube.com/v/iQ_gEa14Otk&feature=player_detailpage
Breaking bad tribute video, najbolji koji sam do sada vidio i nisam mogao da ne podjelim s vama. Ali samo za one koji su odgledali seriju... :)
krushka @ 17.10.2013. 19:29
Iwax, ti si mali bedak, odi se van igrat, jebote komp
auran @ 17.10.2013. 19:31
Što mislite o cjepivima? Biste li ili ne biste cijepili svoju djecu i zašto?
franorobert @ 17.10.2013. 20:00
Nemam vjere u cjepiva, pogotovo cjepiva za odrasle. Postoji nekoliko baznih cjepiva za djecu, koja su se dobivala i prije 30 godina i koja su po mojoj laičkoj logici najnužnija... No, sve novije varijacije bi trebalo izbjegavati ili se barem dobro potkovati mišljenjima nekolicine stručnjaka i činjenicama koje se mogu pronaći na internetu, prije nego što se ubrizgaju.
A ova cjepiva protiv gripe za odrasle (čitaj; penziće) smatram apsolutnom glupošću. Protiv dobrih starih virusa se je i dalje najbolje boriti zdravom prehranom, tjelovježbom i jačanjem imuniteta.
Po meni je ljepše svako par nada pripremiti sočnu i slasnu voćnu salatu, negoli se prepustiti nekakvim stranim imunološkim tijelima. :)
aya @ 17.10.2013. 20:01
Dobro pitanje. Velika većina roditelja djecu, pogotovo školsku, daje cijepiti po inerciji. Tako sam, na žalost, i ja, pa mi je sin od "običnog" MPR cjepiva, kao nuspojavu dobio meningitis. Napomena - cjepivo je bilo proizvod HZJZ i liječnicima je ta nuspojava bila dobro poznata, ali nisu smjeli upozoriti roditelje na činjenicu da se to može dogoditi, kao niti na činjenicu da sa inozemnim cjepivom te opasnosti nema, jer bi mogli izgubiti posao. Uz obrazloženje da se djecu i roditelje ne smije diskriminirati prema imovinskom cenzusu, jer što ako netko nema tih parsto kuna za uvozno cjepivo.
auran @ 17.10.2013. 20:12
Franorobert slažem se s tobom. Dosta sam čitao o cjepivima zadnjih godina i slušao iskustva ljudi poput Aye da sam definitivno protiv cjepiva i cijepljenja. Šokirao sam se kad sam jednom naletio na podatak od prije 6-7 godina o tzv. cjepivu 5 u jednom (5 različitih sojeva virusa ubačeno u jedno cjepivo) koje je prošlo u hrvatskoj javnosti praktički nezamijećeno i bez ikakve rasprave, a odlučeno je da se njime moraju cijepiti tek rođena djeca ili malo starija, ako se ne varam.
Aya hvala ti što si s nama podijelila svoje iskustvo. O takvim iskustvima treba govoriti i razmjenjivati ih kako bi se javnosti predočila i druga strana s obzirom da su opet počele agitacije liječnika po novinama za cijepljenja djece i prijetnje velikim kaznama roditeljima koji odbijaju cijepiti svoje mališane.
gorlock @ 17.10.2013. 22:31
@taurus, mišljenja sam da su imali pravo mahati turskim zastavama, očito su navijali za neke od svojih.
Što se pak tiče bosanaca muslimanske vjeroispovjesti, nemoj omalovažavati te ljude.
Bosna je prelijepa zemlja različitih multietničkih kultura i takova treba i ostati i bilo bi lijepo kada bi se svi izjašnjavali kao bosanci ili bošnjaci.
Oni koji su je nasilno zauzeli pojedine dijelove BiH i koji je sad svojataju kao svoju i koji se prijete nekakovim odcjepljenjem od BIH nisu korektni (da ne budem sad vulgaran).
edit: uostalom u centru Baščaršije (u novijem dijelu) nalazi se neka Turska banka.
Očito je da u BIH ima i Turaka i zašto onda ne bi 2008 navijali za svoje i mahali zastavama?
gorlock @ 17.10.2013. 22:38
Što se tiče cijepljenja tj cijepiva za djecu ja sam recimo morao voditi sina upravo na cijepljenje tim cijepivom 5 u 1.
Nema tu hoćeš ili nećeš - već moraš. Ako ne daš, platićeš kaznu ili zaglibiti u zatvoru i svejedno će dijete biti cijepljeno.
Da mu se ne daj Bože nešto desilo, nešto što bi trajno narušilo njegovo zdravlje, ladno bi ubio i doktoricu koja je to rekla i sestru koja ga je cijepila, potom bi otišao na policiju prijaviti se sam, te unajmiti odvjetnika koji bi me istovremeno branio i tužio državu zbog učinjenih propusta. Kad bi me pustili iz ludare, onda bih ubio ministra zdravlja koji je odobrio to cijepivo.
Ako ima tko od doktora na ovom portalu molio bih dijagnozu za ovaj moj ptsp ili što već?

franorobert @ 17.10.2013. 23:33
jedna motivirajuća, za laku noć :D

iwax @ 17.10.2013. 23:58
Bemti.Dobijes cetri iz mat.I odmah si u kazni.Eto sto ti je pravda
franorobert @ 18.10.2013. 12:40
@iwax, ako u bliskoj budućnosti dobiješ izgon iz kuće zbog neke trojke, moja vrata su ti široko otvorena ;)
karter @ 18.10.2013. 15:45
DA postoji dosta kritika o cijepljenju i cjepivima iako se to smatra jednim od najvećih otkrića u povijesti medicine. Prema zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti obvezno se treba cijepiti tzv. obveznim cjepivima (od rodilišta do negdje 19. god.) inače se plaća kazna od mislim nekoliko tisuća kuna, dok su fakultativna cjepiva (gripa i sl.) kako i samo ime kaže neobavezna, osim u nekim zanimanjima i zdravstvenim situacijama. Na stranu farmaceutske kuće od kojih hzjz nabavlja cjepiva i vrste cjepiva, međutim rezultati politike cijepljenja govore za sebe (eradikacija polija, difterije, praktički i ospica i rubeole, parotitisa, invazivnih oblika infekcije hemofilusom u dijece) tako da mislim da bi svaki roditelj trebao cijepiti i svoje dijete. Druga stvar je što ne postoji idealno cjepivo, ono koje bi bilo bez nuspojava, koje su izrazito rijetke, mislim da se godišnje prijavi nekih stotinjak nuspojava ( i to najčešće blagih, crvenilo na mjestu uboda, neko stanje nalik gripi i sl.). Ali kad se vašem djetetu to dogodi onda vas boli ona stvar za statistiku. MPR vakcina je najčešće povezana s nupojavama iz razloga što je riječ o živom oslabljenom uzročniku, međutim MPR meningitis je zbilja rijedak i tu aya nije imala sreće, nadam se da je bio blag i da se dijete brzo oporavilo. Ali neusporedivo je bolja situacja ako dijete stekne imunitet cijepljenjem nego prebolivši određenu bolest koja može uzrokovati trajne posljedice po zdravlje.
auran @ 18.10.2013. 16:51
Na sva zvona nam se tvrdi od strane medicinskog i farmaceutskog establištmenta da su cjepiva iskorijenila mnoštvo bolesti koje su nekoć harale kuglom zemaljskom, no nitko od njih ne spominje da su ta ista cjepiva stvorena u vrijeme kada je opadanje tih bolesti već bilo u velikom padu zbog bolje hegijene i načina života. Dapače, naišao sam na velik broj podataka u tekstovima koje su napisali liječnici medicine i znanstvenici s tvrdnjom i dokazima da cjepiva uopće nemaju takve efekte kakve nam se stalno prikazuje, već da su odgovorna za razne nuspojave, autizam, smrti, ali i ponovna izbijanja bolesti protiv kojih trebaju štititi i to upravo nakon procjepljivanja stanovništva. Jedan australski liječnik je čak napisao knjigu u kojoj je iznio studiju koja pobija korist cjepiva i to sa svim relevantnim dokazima, da bi mu potom za vrat sjeli farmaceutska industrija i država, te mu potpuno uništili život nakon što su ga izbacili s posla i onemogućili bilo kakvo legalno zaposlenje jer je iznio istinu. Moje mišljenje je da su cjepiva kao i ostali lijekovi neprirodna stvar daleko od prirode koja se sama skrbi za sve što nam je potrebno i korisno, te da cijepljenje samo uništava naš prirodni imunološki sistem koji je ipak naša prva i jedina obrana od bolesti. Dovoljno je vidjeti porast boleština u svijetu unatoč tzv. 'korisnosti' cjepiva pa da čovjeku bude jasno čemu ona služe. Negdje sredinom '90.-ih godina u RH je izbila epidemija hripavca / pertusisa / magarećeg kašlja koja je zahvatila područja Rijeke, okolice i Istre, da bi se na kraju ustanovilo da je kliconoša bio klinac iz Rijeke cijepljen od te bolesti koji ju je dobio upravo zbog cjepiva iako iste više nije bilo. Eto toliko.
karter @ 18.10.2013. 18:54
A šta reći, o svakoj medicinskoj temi tako i ovoj ima dva pola-mišljenja medicinskih stručnjaka i mišljenja raznih alternativnih grupacija koja daju svoje preporuke vezane uz liječnje oboljelih kao i mišljenja o cjepivima, lijekovima i sl. O radovima znanstvene zajednice vezanim uz cijepljenje bi se mogli prepirati do sutra, ima onih koji su našli raznorazne negativnosti, međutim dokazima je veliki dio takvih teza srušen, ali bez konkretnih članaka bespredmetno je o tome govoriti, i mogli bi naći mnoštvo pro i contra članaka pa bi ovo trajalo unedogled, međutim gotovo je cijela medicinska zajednica, pogotovo ona usko vezana uz to područje (pedijatri, epidemiolozi, infektolozi) za cijepljenje, pa nije njima za cilj iživljavati se i eksperimentirati na djeci, već pomoći im. Poboljšani uvjeti života su pomogli, međutim ni približno onoliko koliko cjepiva u eradikaciji navedenih stanja, to će ti reći svaki iole ozbiljniji medicinski djelatnik. Epidemije bolesti izazvanih cjepnim sojem hripavca su postojale u manjim razmjerima, neznam za ovo s Rijekom međutim uvođenjem novog cjepnog soja su nestale, tj. više nisu prijavljivane. O wakefieldu i autizmu piše dosta toga, pa piše i vrlo jasno zašto su optužbe o autizmu odbačene. E sad ovaj negativizam vezan uz lijekove je smješan i neznam što reći za to. PA bez antibiotika bi umirali zbog gotovo svake bakterijeske infekcije, djeca bi umirala zbog angine, odrasli zbog običnih uroloških ili kožnih infekata nakon ozljeda, lijekovi su uz opći napredak medicine najzaslužniji za porast životnog vijeka, zašto danas ljudi u razvijenim zemljama žive 80 god, a u zabačenim djelovima umiru s 40, a najbolji parametar je smrtnost novorođenčadi koja je gotovo mjera za razvijenost pojedine države. Zdravo je kritički promišljati, međutim uz medicinu neke stvari idu u gotovo luđačkom pravcu teorija zavjere i priklanjanja raznim tragikomičnim alternativnim metodama. Ponavljam moje mišljenje je za cijepiti djecu.
auran @ 18.10.2013. 19:15