Evo, ja ću se sada malo potruditi za one koje zaista zanima nešto o filmu, dati svoje nepristrano, žensko, desničarsko mišljenje o filmu "Planina Brokeback".
Film "Planina Brokeback" sam pogledala prvi puta kad ga je prikazivala tv Nova prije sigurno godinu i po dana (H. Ledger još bio živ). No prvo sam odgledala neki drugi film i onako nevoljko, homofobno, uletjela pola sata nakon početka. Kad je film završio, nisam puno toga doživjela, bila sam poprilično ravnodušna, ali sam ipak kad je išao drugi put, nakon godine dana (čini mi se u listopadu prošle godine) znala da ga želim pogledati cijelog otpočetka. Dakle, od svega što sam uspjela shvatiti iz prve, to je da ga još jednom želim pogledati.
I onda mi se zaista svidio.
Sadržaj:U predivnom planinskom krajoliku dva kauboja Enis DelMar (Heath ledger) i Jack Twist( Jake Gyllenhaal) postaju prijatelji, a ubrzo i mnogo više. Nakon ljeta vraćaju se svojim starim životima, koji ih očito ne ispunjavaju. Ponovni susret nakon 4 godine, pokazat će da su se osjećaji među njima održali, a njihova veze u idućih 17 godina čak i ojača tijekom povremenih susreta u planinskim pustopoljinama.
Priča je duboka i široka, a slojeve se otkriva tek ponovnim gledanjem. Sam Heath Ledger se toliko "izgubio" u ulozi Ennisa, da je gotovo neprepoznatljiv. Ulogu je prihvatio, jer mu je jedan ujak bio homić, pa je doživio, proživio i shvatio njegove patnje te ih je želio prenijeti na male ekrane i napravio je to majstorski. Zbog njegove uloge neke su mu zadrte budaletine željele čak na sprovodu raditi nerede i nemilo su se naslađivali njegovom smrću. Na kraju su odustali od nereda, ali ne i od naslade! 
Jake Gyllenhaal je s druge strane napravio drugo čudo, jer je od lika koji nije imao tako snažne karakteristike kao Ennis, stvorio navjerojatno drag i simpatičan lik Jack Twista.
Iako sam bila zadrti homofob, sve scene između glavnih glumaca su mi bile vrlo prihvatljive, štoviše erotične, iako i nije bilo nekih strašnijih fizičkih kontakata (osim jedne eksplicitne scene seksa). Međusobni naboj kojeg su glumci uspjeli ostvariti u filmu potaknuo je nagađanja da su se njiih dvojica zaista zaljubila za vrijeme snimanja filma, u što čisto sumnjam, jer se Ledger tijekom filma "spetljao" sa Michelle Williams koja mu je u filmu glumila ženu.
Film je snimljen prema kratkoj priči Annie Proloux iz zbirke "Priče iz Wyominga", a zbog nezgodne tematike je čekao godinama na ekranizaciju. Ledger i Gyllenhaal su bili pri dnu ljestvice poželjnih glumaca za te uloge, jer se nitko drugi nije htio toga uhvatiti. Uglavnom, film je snimljen negdje 2005, nakon što je Ang Lee tražio sebi nekakvu temu, koja neće proći neopaženo.I uspio je u tome!
A navedeni glumci su se pokazali kao savršen izbor!
Ang Lee je u kineskom stilu napravio film miran na površini, ali u kojem tutnji grotlo raznih osjećaja, pa kad film završi u stvari ne znate što vam se dogodilo.Sve je u redu dok ne shvatite da vas je pogodilo negdje duboko gdje niste ni znali da vam obitavaju osjećaji.
Kraj priče je iznimno tužan, uz neočekivane detalje koji vas pogode kao kamenom u prsi. I inače sam prava plačipizda cvilidreta kad se radi o tužnim filmovima, ali na Planinu Brokeback sam ridala satima poslije, a muka mi je bila danima. 

Po meni, film vrijedi svake minute, ali nije za svakoga! 
Evo, toliko!