Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Joker

1 2 3
  • #1
    4 6

    postova:507
    pandaboy @ 6.10.2019. 22:34

    „Joker“ već ima dovoljno hvalospjeva po Internetu, ali hej...

    J. Phoenix odlično glumi Arthura koji pod pritiskom okoline postepeno sve dublje i dublje tone u ponor ludila dok se konačno ne slomi i odluči obračunati s neempatičnim društvom. Ono što mi se posebno svidjelo kod Phoenixove glume su njegove grimase, pogledi i neurotični smijeh. Meni svakako jedna od najpamtljivijih perfomansi dosad u ovoj godini.

    Izraz „ovo nije film za svakoga“  je komentar koji se može primjeniti na bilo koji film, no mislim da je ovo jedan od onih slučajeva gdje to treba posebno naglasiti. 

    Film je prilično škrt po pitanju radnje, ali mi je zato prikaz psihičkog propadanja glavnog lika bio odličan. Podsjećao me na „You Were Never Really Here“ (također s Phoenixom u ulozi psihički nestabilnog lika). Arthur je lik kojeg se više sažaljeva a manje s kojim se suosjeća a film je težak za gledanje više zbog neugodnih situacija nego samog prikazanog nasilja. Glavni lik je netipičan, nesimpatičan i njegove akcije nije moguće opravdati što može biti odbojno pogotovo uz nedostatak iskupljenja na kraju. Takav prikaz je namjeran isto kao i demoniziranje društva kao nemilosrdnog u svakom pogledu. Da, ima tu metafore i socijalnog komentara ali sam na momente imao dojam da je s time malo pretjerano.

    Ono što mi se također na momente dogodilo je to da sam zaboravio da je ovo film o Jokeru, poznatom negativcu i čestom Batmanovom protivniku. Film se odvija izvan stripovskog, u prilično realnom svijetu, nalik našemu, odvojenog od supermoći, letećih plašteva, sci-fi tehnologije i maskiranih osvetnika, što ide u prilog ozbiljnoj temi. Likovi iz stripova su suptilno predstavljeni kao tipični likovi u filmu, nisu skretali previše pažnje na sebe (da nisam znao za njih ne bi ih ni primjetio) i to mi se jako svidjelo. Isprve nisam znao da je riječ o zasebnom uratku i premda sam bio skeptičan, mislim da film stoji odlično na svojim nogama i da na njegovu kvalitetu ne utječe previše je li snimljen prema stripovskom materijalu ili ne. Jedino mjesto gdje me film izbacio iz svojeg svijeta zbog aludiranja na stripovskog lika, je pred sam kraj.

    Sve iza tog dijela mi se nekako činilo nataknuto na film reda radi jer je to film o "Jokeru".

    Ipak, to mi se više čini kao problem filmskog biznisa nego li samog filma koji je, ako se uđe u njega bez određenih očekivanja i odvojeno od stripa, jako dobar psihološki triler s društvenim komentarom.

  • #2
    2 0

    postova:1474
    buffalobill @ 14.11.2019. 4:38

    mene podsjeca na Scorsesejev The king of comedy.iz 1982 i siguran sam da je imao jaki utjecaj na ovaj film,,a interesantno je da i u njemu glumi De Niro ali u ulozi svojevrsnog Jokera,i da zaboravio sam na Taksista (i opet De Niro),i na kraju i Taksist i Kralj komedije su mi bolji filmovi od Jokera

  • #3
    5 4

    postova:392
    samuraj @ 22.11.2019. 13:06

    Uffff. Mada nisam ništa ni očekivao s obzirom na to da nisam na ti s "Batmanom" i sličnim serijalima, film mi se u prvome dijelu činio sasvim solidan, a odgledavši ga do kraja ne znam dali bi ga uopće ocijenio pozitivno.

    Transformacija glavnog lika iz psihički nestabilnog dobrice u krajnje bolesnog psihopata mi je neuvjerljiva i neutemeljena, a poruke koje film odašilje potencijalno opasne. Što je on tu tako strašno doživio da je bilo neizbježno da postane psihopat? Par puta je dobio batina, doživio je razočaranje zbog posla s kojim se zbog svoje psihičke mane nije smio baviti ( dakle sam je kriv ), imao je obiteljskih problema kao i milijarde drugih ljudi. De Nirov lik u filmu prikazan je kao negativan. Zbog čega? Zbog toga što je u svom prilogu sprdao Arthura. Pa što drugo rade komičari nego se sprdaju s drugim ljudima, a ako je Joker već htio postati komičar ne prihvaćanje šale na svoj račun je krajnje licemjerno s njegove strane. Također stekao sam dojam da je i onaj tajkun i kandidat za gradonačelnika po viđenju scenarista negativan lik, isto ne znam zašto. Vrhunac filma kada Joker gostuje kod De Nira ( zaboravio sam kako se njegov lik zvao ) je ujedno i vrhunac banalnosti. U njemu Joker dolazi do epohalnog zaključka kako je svijet okrutan, kako u njemu vladaju bogati, kako je njihov život javnosti vrijedniji od njegovog, kako za sirotinju nikoga nije briga. Vau nisam to znao.

    Zašto su poruke koje se odašilju potencijalno opasne? Pa kao prvo izgleda kao da se opravdava nasilje i ubojstva, sumnjam da mu je to bio cilj, nažalost takav se dojam može steći. Kao drugo ovaj film bi mogao pokrenuti jedan loš trend u kinematografiji, a to je da se uzimaju slavni likovi iz drugih slavnih filmova i pomoću njih se reklamira i masovno zarađuje. Netko će sada sigurno reći "ovaj film nema veze s batmanom samo je posudio jednoga lika i mjesto radnje od njega". Pa čekajte malo. Upravo taj lik i to mjesto radnje je ključna stvar za komercijalni uspjeh ovog filma, a ako nešto od nekoga uzmeš onda si mu valjda nešto i dužan. I ne može mi netko onda reći da ovo nema veze s "batmanom". Dakle ako će se nakon ovoga uvidjevši mogućnost zarade počinjati svako malo uzimati   likovi iz drugih filmova i izmišljati neku alternativnu radnju, neće biti dobro.

    Ponavljam, iako nisam niti imao velika očekivanja određeno razočaranje ipak postoji. I usporedba ovoga s remek djelima kao što su "Taxist" i "Kralj komedije" je krajnje smiješna.

  • #4
    0 2

    postova:1474
    buffalobill @ 22.11.2019. 20:00

    pa nije bas tako,prvo ovo je fikcija i stripovski lik,slazem se da nema tu neke dubine ,najbolja scena mi je  kad kupa staru i kaze da ce biti poznati komicar a stara mu odgovara :"zar ne bi za to trebao biti duhovit"
    cak ima elemenata Psiha u tom odnosu s majkom,a ovo sa Taksistom i Kraljem komedije samo u smislu velikog utjecaja na Jokera,gotovo kopiranja

  • #5
    6 4

    postova:128
    key @ 22.11.2019. 21:13

    Ugasio sam ga nakon 5 minuta napreskokce gledanja cime sam izbjegao dusevne traume. Film naprosto isijava nesnosnom dosadom od prve sekunde cime se svrstava u sam vrh razvikanog trasha koji nastoji nesto usicariti na temelju imena tj. stare slave iz Batman franshize, no trik je proziran.

    Ostavimo se na trenutak filmova koji su produkt bolesnih mozgova i zapitajmo see zasto ovdje paznju ne dobivaju filmovi kao sto je npr. Official Secrets koji je za ovog Jokera televizija u boji, a nije pobudio nikakvu medijsku paznju?

  • #6
    1 4

    postova:392
    samuraj @ 22.11.2019. 21:48

    Da trik je proziran, ali je uspio. Zaradio je brdo para i još će, publika ga je prihvatila, kritika isto iako nešto manje. Nije film dosadan, možda nije niti loš, nego je moj problem s njim to što se lako iznerviram na proračunost. 

  • #7
    6 4

    postova:128
    key @ 22.11.2019. 22:14

    Ok, sad smo zakljucili da i publika, a bome i kritika (sto u biti nije nista novo) jesu skupina individua koji su zakinuti za dobar ukus, da nee koristim neki tezi izraz.

    Vise o tom zabrinjavajucem simptomu nedostatka dobrog ukusa kod sirokih narodnih masa posvetio sam paznju u osvrtu na Tarantinov Hollywood, koji je, gle cuda, barem milion puta bolji od Jokera.

  • #8
    6 4

    postova:128
    key @ 24.11.2019. 14:49

    Ne mogu, a da se ne nadovezem na ovaj briljantan post koji je tradicionalno samo jos jedan intelektualni biser u nizu koji ovaj forum cini neprikosnovenim  intelektualnim okupljalistem filmske  komentatorske avangarde gdje najvece umjetnicke nedoumice bistre i bez straha se u kostac s njima hvata komentatorska elita medju kojima je i cijenjena korisnica nia:

    1. Gdje sam ja to napisao da se ova dva filma mogu usporediti?

    2. Iako to nigdje nisam napisao zasto usporedba ne bi bila moguca, cak stovise pozeljna?

    Biljezim se sa stovanjem.

  • #9
    5 7

    postova:507
    pandaboy @ 24.11.2019. 17:22

    ...zapitajmo see zasto ovdje paznju ne dobivaju filmovi kao sto je npr. Official Secrets koji je za ovog Jokera televizija u boji, a nije pobudio nikakvu medijsku paznju?

    Zašto bi pobudio medijsku pažnju?

    Najpopularniji i najkomentiraniji su ionako blockbuster filmovi, na engleskom jeziku, najčešće američke produkcije. Vidiš da i ti sam ne pridaješ puno pažnje tom filmu nego da ga spominješ samo usput dok su ti komentari usmjereni na filmove poput Jokera, Fast & Furious, Eastwooda i Tarantina i sl. 

    Pa otvori post o tom filmu i napiši osvrt, reklamiraj ga malo, zašto ne?

  • #10
    5 5

    postova:128
    key @ 24.11.2019. 18:16

    Jos jedan proziran pokusaj izvrtanja istine glavnog forumskog mudrijasa.
    Komentiram ono sto se ovdje nudi, temu mi se neda otvarat i ulagati trud u pisanje kad ce to imati mlak ili nikakav odziv u komentarima, a ako odziva cak i bude bit ce zbog intelektualnog kapaciteta dezurnih forumskih strucnjaka po obicaju deplasirani. Otvarati ovdje takvu temu znacilo bi bacati bisere pred .... jer mnogi ne bi takav film niti osobito zanimao iako je, gle cuda, americke produkcije, ali gle grijeha nije blockbuster iako je bolji od njih.


    Kada se pak osvrnem na popularne prevare aka blockbustere onda barem znam da ce netko procitati post i komentirati jer ovdje se rasprava, pa makar i nesuvisla, moze razviti gotovo iskljucivo na kvaziumjetnickim uratcima, a tada je odnos snaga tradicionalno ja protiv svih.

  • #11
    2 7

    postova:28
    firestorm @ 24.11.2019. 18:23

    Novi dan i gle čuda,

    vratija se Aleksa,forumska luda.

    Kmeči,riče i za pažnjom žudi,

    bez nje će (još i više) da poludi.

    Na stražnje noge,hitro,naš bedak skoči,

    sad ga Joker "bocnuo" u oči.

    No ipak,taj (psiho) problem,mnogo, je dublji,

    lijek kupiti ne mogu ni svi na svijetu rublji.

    Za mrvu priznanja,grčevito,on moli 

    dok,stupidno na preskoke,filmove gledati voli.

    Kako pomoći pitanje je sad 

    a pri tom,ne izazvati Aleksi,novi,duševni pad.

    Odgovor je jasan kao dan,

    tretirati ga kao komično-nebulozni san.

    Nek"dođe",piše i misli da je bitan,

    to je sve što ima jer inače,u životu,je sitan.

    Stoga,samo daj Aleksa,olakšaj si dušu,

    ne brini što oko Vrapča vjetrovi pušu,

    znamo da ti mozak proživljava,permanentnu,sušu.

  • #12
    5 4

    postova:128
    key @ 24.11.2019. 18:32

    Looooooool Aaaaaaahaha pa ovo.je cirkus, eto nam iskompleksiranog redikula koji nije ostvario karijeru poete jer nitko nije mario za njegove gnusne nakupine uvreda  pa je dosao ovdje reklamirati svoj dar od kojega se normalnom covjeku dize kosa na glavi zbog zlobe, pokvarenosti, adhominem napada, kleveta i dusevnog smrada kojeg ovdje siri.

  • #13
    4 7

    postova:507
    pandaboy @ 24.11.2019. 18:35

    Jos jedan proziran pokusaj izvrtanja istine glavnog forumskog mudrijasa.

    Kakvo izvrtanje istine, pa pogledaj koje si filmove pod ovim nickom komentirao i ocjenivao. U njemu nema ni jedan film kojem si bio voljan napisati nešto pozitivno (eventualno za seriju i to ne više od jedne rečenice, vjerojatno limit pozitivnog što možeš izvući iz sebe) S druge strane, filmovi koje sam naveo i koji navodno nisu zaslužni vremena ili nisi gledao više od 5 minuta su dobili retke i retke. Rekao sam to na temelju toga što si napisao ovdje i što je jasno vidljivo.

    Komentiram ono sto se ovdje nudi, temu mi se neda otvarat i ulagati trud u pisanje kad ce to imati mlak ili nikakav odziv u komentarima, a ako odziva cak i bude bit ce zbog intelektualnog kapaciteta dezurnih forumskih strucnjaka po obicaju deplasirani. Otvarati ovdje takvu temu znacilo bi bacati bisere pred ....

    Drugim riječima, ne želiš otvarati takvu temu jer imaš osjećaj da se ne bi čitala i ne bi pokrenula rasprava a to ti je važnije nego da se potrudiš napisati nešto konstruktivno, napraviti pokušaj bilo kakvog skretanja pažnje na išta što bi vrijedilo. Važno ti je da te netko čita.

    Kada se osvrnem na popularne prevare onda barem znam da ce netko otvoriti temu, procitati post i komentirati jer ovdje se rasprava, pa makar i nesuvisla, moze razviti gotovo iskljucivo na kvaziumjetnickim uratcima, a tada je odnos snaga u tradicionalnom omjeru ja protiv svih.

    Zašto tražiš raspravu ako je nesuvisla? Kako to da voliš trošiti vrijeme na tako što?

  • #14
    2 7

    postova:28
    firestorm @ 24.11.2019. 18:36

    Gosn Glupeksa čemu tolika malicioznost,nakon što sam vam poklonio,željenu,pozornost?!

    Baš ste zločesti ccc

  • #15
    5 6

    postova:128
    key @ 24.11.2019. 18:40

    Ja sam prosvjetitelj, a ti si trol, intelektualni kompleksas, sljedom toga malogradjanin koji se ovdje traktatima neuspjesno pokusava profilirati u filmski autoritet.

    Posto samnom zbog ntelektualne podkapacitiranosti ne mozes drugacije, post ti je po obicaju pun lazi, kleveta i podmetanja jer Tarantina sam pogledao cijelog a moj osvrt na The laudest voice prosao je kako i dolikuje ovom forumu - nezapazeno.

1 2 3
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala