Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Umri muški: Dobar dan za umiranje
John McClane još je veći akcijski heroj, nego što ste to mislili

Gledali smo: Umri muški: Dobar dan za umiranje

Die Hard: A Good Day to Die Hard

SAD, 2013., 97 min.
Režija: John Moore

Uloge: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mary Elizabeth Winstead, Yuliya Snigir

U kinima: 14.2.2013.

ocjena 3 / 5

Prošlo je skoro 25 godina od prvog filma ''Umri muški'', s kojim je Bruce Willis postao i ostao jedan od najboljih akcijskih junaka, a njegov ''John McClane'' ikona zajedno sa svojim ''Yippie-Ki-Yay''.

Uvijek na krivom mjestu u krivo vrijeme, ali s najboljom namjerom – tako je i u ovom, petom nastavku koji je kod nas preveden kao ''Dobar dan za umiranje''. John McClane ovaj puta odlazi u Rusiju kako bi pomogao svom sinu Jacku kojemu prijeti zatvor, a kojeg godinama nije vidio. No, Jack nije u stvarnim problemima – on je tajni agent CIA-e sa zadatkom da oslobodi ruskog političkog zatvorenika Komarova iz zatvora. Komarov posjeduje inkriminirajući dosje jednog od vodećih ljudi u Rusiji, inače svog bivšeg kolege, Čagarina. Iako Jack prilično uspješno obavlja svoju misiju, nažalost u tom trenutku dolazi naš John McClane, koji misli da mu je sin ovisnik u problemima pa pokušava ono što mu najbolje ide – pomoći mu. Tu počinju problemi…

Priča je jednostavna i predvidljiva , ali vas uspije iznenaditi u nekim trenucima. John McClane ponovno oduševljava svojim ''uličnim znanjem'' i humorom, ali i akcijskim scenama. Ovo je prvi film sniman pomoću nove zvučne tehnologije ''Dolby Atmos Surround Mixing'' i prigodan je za IMAX kina, iako dostupan i u onim običnim. Film svakako vrijedi pogledati u IMAX-u jer je akcijskih scena puno, a zvuk je izrazito snažan i prodoran.

Akcija, akcija i još malo... akcije

Akcijske scene zadovoljit će svakog obožavatelja Johna McClanea, iako se čini da su s ovim nastavkom ipak pretjerali s uništavanjem automobila, cesta i zgrada. Osim što se stječe dojam da je u filmu poginulo i ranjeno previše ljudi, da je cijeli grad razrušen eksplozijama i sudarima, još su neke stvari jednostavno pretjerane. Redatelj je vjerojatno htio naglasiti svaku emociju likova pa imamo puno scena i kadrova u krupnom planu. Možda ne možete u ovom nastavku vidjeti tipičnu znojnu i krvavu potkošulju Johna McClanea (ima običnu bijelu majicu), ali možete vidjeti koliko je kapljica znoja i krvi na njegovom licu.

Akcijske scene, osim što ih je previše, dosta su nerealne – iako se ne može reći da su prošli nastavci realniji, niti je to cilj ovog filma, stvarno je smiješno gledati kako likovi preživljavaju skokove s najvišeg kata zgrade kroz požarni put, skele i željezo. Imamo nekoliko scena gdje McClane svojim džipom nepotrebno gazi na desetke automobila, ali i scenu u kojoj se na deset sekundi jedino vide halteri glavne antagonistice (ima dobre noge, mora joj se priznati). John Moore sam je izjavio: ''Bruce je postavio standard prije 25 godina filmom ''Umri muški'', skačući sa zgrada kroz staklo. Osjećali smo se dužnima nastaviti na tom tragu i snimati realistične scene koje nude maksimalnu akciju, a ujedno su i zabavne.'' Ipak, premalo je onih pravih John McClane scena, iako je Bruce Willis u svojoj ulozi i dalje vrlo uvjerljiv.

Nastavak je možda lošiji od prethodnih (pogotovo onih starijih), no to je ipak Bruce Willis i ''Umri muški''. Svatko tko je odrastao s ovim filmom voljet će i ovaj nastavak jer Bruce Willis je odličan u svojoj ulozi, a John McClane akcijski junak čije se ideje i postupci nisu nimalo promijenili. Ja sam odrasla gledajući ovaj serijal na Božić (zajedno s Batmanom) i film ću uvijek iznova gledati i voljeti ga. No, pitanje je hoću li stati nakon trećeg nastavka… ma neću jer Bruce Willis je bio i ostao moj heroj i filmove u kojima glumi jedino i gledam zbog njega. A i uvijek mislimo da su ''nekad stvari bile bolje'', možda smo jednostavno odrasli pa previše očekujemo od nastavaka nekad nam omiljenih filmova i junaka.

Doris Leković

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #20
    0 1
    karakteran karakteran @ 23.3.2015. 16:39

    4. dio nije toliko ni loš, 2. dio je je najgori nakon ovog petog.

    i vijest koja me veseli, bruce mi je pročitao misli, htio sam mu isto to predložit za 6.dio:

    "Willis has stated he would like it if Reginald Veljohnson and Bonnie Bedelia would reprise their roles as Al Powell and Holly Gennero for the sixth film". 

    oh yes! reginald mora naći svoje mjesto u šestom nastavku, najbolja sporedna od svih likova u svim nastavcima! famozna rola, falio je u svim nastavcima, prvi dio je između ostalog toliko dobar i zbog njega.

  • #19
    0 1
    680784175376940 neven sinković @ 21.3.2015. 18:14

    dobro malo je lošiji od prethodnika al svejedno ga mogu pogledati još jednom 

    7/10

  • #18
    0 0
    Vega90 vega90 @ 28.2.2015. 3:41

    sramota je što ovaj film nosi naziv "Die Hard", jer sa remek djelom iz '88 nema baš nikakve veze.mislio sam da nemože gore od 4. djela..ovaj film mi je pokazao da griješim.

  • #17
    0 1
    smarkovi smarkovi @ 13.3.2014. 11:35
    Jos jedan dokaz da treba na vrijeme stati sa nastavcima
  • #16
    1 0
    robbie92 robbie92 @ 23.5.2013. 3:32

    film je nula bodova svega fali osim akcije koje ima doslovno previse ,,,

Pogledaj sve komentare (20)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala