Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Filmska kritika: Djevojka u vlaku
Još jedan podsjetnik da ono što se u Hollywoodu čini kao sigurna staza prečesto zna završiti kao stranputica

Filmska kritika: Djevojka u vlaku

The Girl on the Train

SAD, 2016., 112 min.
Režija:
Tate Taylor
Uloge: Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson, Justin Theroux, Luke Evans, Edgar Ramirez

ocjena 4 / 10

Nedostatak originalnosti u suvremenom se Hollywoodu odražava na mnoge načine. Jedan od njih je praksa direktora velikih studija da potaknuti uspjehom jednog filma koji je napravio suparnički studio odluče napraviti vlastitu verziju. Motiv iza svega toga obično je pogrešna procjena da je prethodni film bio predvodnik nekakvog trenda u popularnoj kulturi koji valja na brzinu financijski iskoristiti. Nekada takva praksa nije bila problem, ali u doba Twittera od davanja zelenog svjetla za neki projekt do dolaska u kinodvorane zna proći dovoljno vremena da hirovita publika u potpunosti promijeni svoje shvaćanje onoga što je “cool” i “hip”. Još je gore kada se nečija uspješna formula pokušava koristiti s drugim, ali manje kvalitetnim sastojcima. Jedan od najnovijih primjera za takav fenomen jest triler Djevojka u vlaku, holivudska ekranizacija kriminalističkog romana britanske spisateljice Paule Hawkins.

Naslovni lik filma je Rebecca Watson (Blunt), žena koja prilikom rutinskih putovanja vlakom u grad i natrag ima običaj promatrati kuću u predgrađu gdje živi mladi bračni par – Scott (Evans) i Megan Hipwell (Bennet) – čiji život smatra savršenim. Ta se idilična slika rasprsne u paramparčad kada ugleda Megan kako se ljubi s drugim muškarcem, a još više kada dozna da je Megan nestala, postajući predmetom policijske istrage. Rebeccin pokušaj da o svemu, kao dobar građanin, obavijesti policiju izaziva probleme, i to zbog nekih detalja koje u pitanje dovode njezinu vjerodostojnost i motive. Hipwellovi, naime, žive u neposrednom susjedstvu Rebeccinog bivšeg muža Toma (Theroux) i njegove nove supruge Anne Boyd (Ferguson), a sama Rebecca ima ozbiljan problem s alkoholom koji se odražava kroz nepredvidljivo i ponekad nasilno ponašanje, ali i sumračna stanja nakon kojih se ničega ne sjeća. Rebecca odlučuje istragu započeti sama, nastojeći otkriti što se to zapravo dogodilo s Megan i nije li možda upravo ona za to odgovorna.

Djevojka u vlaku je glavešinama izgledala kao sjajna stvar ne samo zahvaljujući tome što je riječ o književnom bestseleru, nego i o književnom bestseleru po mnogim elementima sličnom Nestaloj, kriminalističkom romanu autorice Gillian Flynn zaslužne za prilično uspješan film Davida Finchera. Sličnosti se prije svega odnose na to da zaplet govori o istrazi žene koja je nestala, kao i da se prilikom rasvjetljavanja tog misterija mogu očekivati različite perspektive i razni dramatični obrati. Prilikom ekranizacije se, međutim, zaboravilo na ono što je u svemu ključno – scenarij Gillian Flynn Nestalu je čvrsto ukotvio uz radnju i mjesto predloška, te osnovni kriminalistički zaplet temeljito začinio inteligentnim opservacijama o današnjoj ekonomiji i kulturi. Nasuprot tome, scenarij Erin Cresside Wilson radnju bez neke naročite potrebe premješta iz Londona u New York i svodi na prilično jednostavnu i razočaravajuće predvidljivu detektivsku priču koju bi neki manje pretenciozni autor mogao komotno utrpati u 30-minutnu epizodu K.T. 2. A i sam misterij gledatelji će davno prije završetka moći riješiti čak i bez nekih naročith detektivskih sposobnosti; dovoljno je prisjetiti se „politički korektnih“ normi današnjeg Hollywooda, odnosno nepisanih pravila prema kojima negativci smiju pripadati točno određenim etničkim, rasnim i rodnim skupinama. Taj će nedostatak teško ukloniti čak i pokušaji da se publici pažnja skrene nekim nepotrebnim detaljima, poput psihijatra kojeg tumači Edgar Ramirez, venecuelanski glumac čija bi slika mogla stajati pored izraza „latinski ljubavnik“ u suvremenom holivudskom rječniku.

Ono što bi Djevojku u vlaku moglo učiniti zanimljivom jest prije svega pomalo nekonvencionalna struktura, odnosno to što se zbivanja prikazuju u flashbackovima, ali i iz perspektive tri glavna ženska lika. To je prilika da tri dosta različite, ali u posljednje vrijeme prilično eksponirane glumice pokažu svoj talent, i ona je uglavnom iskorištena. Rebecca Ferguson je zanimljiva kao nekadašnja preljubnica koja se transfomirala u požrtvovnu suprugu i majku, a mlada Haley Bennett impresivna je kao promiskuitetna žena koja krije mračnu tajnu iz prošlosti. Najimpresivnija je, međutim, Emily Blunt kojoj je uloga alkoholom natopljene ruševine Rebecce vjerojatno najneugodniji lik koji je ikada tumačila u karijeri, ali koja svoj posao radi tako dobro da s nje ne možemo skinuti pogled. Na žalost, čak ni to nije dovoljno da nadoknadi ozbiljne probleme u melodramatskom i neuvjerljivom scenariju, uključujući završnu scenu koja će, usprkos eksplicitnom krvoproliću, kod velikog dijela publike izazvati smijeh. Djevojka u vlaku je za razliku od svog uzora neslavno propala kod kritičara te može poslužiti kao još jedan argument da ono što u Hollywoodu izgleda kao sigurna staza prečesto zna završiti kao stranputica.

Dragan Antulov powered by fak.hr

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    Sranje123 sranje123 @ 16.10.2018. 18:04
    Film je najvece sranje na svijetu
  • #4
    0 0
    smarkovi smarkovi @ 25.3.2017. 11:03
    Definitivno film koji vrijedi negledati
  • #3
    2 0
    svrljozvrljo svrljozvrljo @ 21.10.2016. 22:15

    ODGLEDAO SAM 25 MIN. U KINU, IAKO SAM PLATIO KARTU 40 KN. ZA NE 3D,4B,8WXYZ PROJEKCIJU, DAKLE OBIČAN FILM U PET POPODNE U SINESTARU KOŠTA 40 KN. UKLJUČENO :ČEKANJE 20 MIN. U REDU ZA KOKICE DA BI KUPIO KARTU, 20 MIN PREBUČNIH REKLAMA I TREJLERA.  UKRATKO CINESTAR JE TEŠKO SM.Ć., A FILM ME RASPIZDIO VEČ U 25 MIN.GDJE GLAVNA GLUMICA I OSTALE GLUMICE GLUME U NEKAKVOJ KVAZI PSIHOTIČKOJ TRAUMI OD NEOSTVARENIH ODNOSNO OSTVARENIH ŽELJA ,ISTI ŠIT. JOOOJ KAKO SAM SE ZAJEBAOOOOO

  • #2
    1 0
    samuraj samuraj @ 21.10.2016. 15:29

    Iako nisam gledao film, a niti čitao knjigu, čini mi se da je ova kritika dobra. Čuo sam od mnogih da je i roman samo dobro izreklamiran, a da je u biti ništa više od prosječnog krimića. A onda kad takav iskomercijalizirani roman dobije još iskomercijaliziraniju ekranizaciju, ne može se očekivati ništa drugo nego klasičan visokobudžetni Hollywoodski šund.

  • #1
    2 0
    yuma yuma @ 21.10.2016. 14:36

    Hvala na ovome; skoro sam platila kartu, iako mi je frendica rekla samo: "Iako je trailer intrigantan, ovo ti je holivudski film bez ičeg posebnog". Sad sam sigurna da za ovo neću plaćati, možda jednom pogledam na tv...

Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala