Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Seks i grad 2
Dobra vijest za gledatelje je da Seks i grad 2 nije lošiji od prethodnog filma; loša vijest je da nije nimalo bolji

Gledali smo: Seks i grad 2

Piše: Dragan Antulov

SEKS I GRAD 2
(SEX AND THE CITY 2)
uloge: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Christopher Noth, John Corbett, Art Malik, Alice Eve, Willie Garson, Michael  Cantone, David Eigenberg, Evan Handler, Liza Minelli
scenarij: Michael Patrick King
režija: Michael Patric King
proizvodnja: New Line Cinema/HBO, SAD, 2010.
trajanje: 146 '


Gotovo odmah nakon što je Seks i grad prvi put došao u kina, počele su priče o nastavku u koje je malo tko sumnjao. Dvije godine kasnije, nakon što je u kina došao i neumitni nastavak, takvih priča je daleko manje. Kao i prošli put, kritika filmu nije bila baš najnaklonjenija, ali je, po svemu sudeći, sličan nedostatak oduševljenja zabilježen i među gledateljima, barem u SAD gdje holivudske glavešine odlučuju da li je njihov projekt blockbuster ili flop. Koristiti potonji izraz za Seks i grad 2 se možda ne čini opravdanim, s obzirom na solidne rezultate među ne-američkom publikom, ali se ipak čini da trećeg nastavka sage o četiri najpoznatije Njujorčanke na svijetu ipak neće biti, barem ne u bliskoj budućnosti. Kvaliteta samog filma, pak, izgleda da je jedan od manje važnih razloga za to.

Radnja filma se događa dvije godine nakon hepi enda kojim je okončan prvi nastavak. Početak, pak, predstavlja hepi end za gay par Stanforda Blatcha (Garson) i Anthonyja Marentina (Cantone) koji koriste progresivne trendove države Connecticut kako bi ozakonili svoju vezu (čitaj: autori filma moraju budžet od 95 milijuna dolara spiskati na raskošno vjenčanje). Taj sretni događaj je prigoda za novo okupljanje četvoro njihovih prijateljica, a koje će se potom požaliti na teške probleme koje ih muče – Samantha (Cattrall) se tako žali da joj osoblje butika zbog šestog desetljeća života ne želi odmah nuditi haljine koje koriste tinejdžeri (čitaj: prilika za jeftini cameo Miley Cyrus); Charlotte (Davis) je iscrpljena majčinskim dužnostima uz istovremeni strah da joj prsata dadilja ukrade muža (čitaj: Alice Eve mora pokazati da karijeru ipak ne duguje glumačkom talentu kojeg je naslijedila od oca Trevora); radoholičarka Miranda (Nixon) iz čista mira napušta posao zato da bi bila bliže obitelji (čitaj: morala se neka kriza izmisliti i za nju), dok je najgora situacija za Carrie (Parker) kojoj Faca(Noth) umjesto gala-izlazaka više voli sjediti kod kuće i gledati crno-bijele filmove (čitaj: za zemlju u kojoj ne postoji nogomet mora postojati alternativni razlog zašto propadaju brakovi).

Zaplet, što je to?

Iz krize (čitaj: nesposobnosti scenarista da zamisle nekakav suvisli zaplet) ih vadi Samanthin PR posao, odnosno poznanstvo velikodušnim arapskim šeikom (Malik) koji njoj i njenim prijateljicama nudi odmor snova u Abu Dhabiju koji predstavlja "novi Bliski Istok" (čitaj: autori filma moraju još jednom pokazati kako su prosvijećeni, "politički korektni" i arabofilno nastrojeni). Međutim, jednom kada dođu u čarobni pustinjski emirat i tamošnji hotel iz snova, moraju se suočiti sa spoznajom da je lokalni živalj zbog islamske vjere nešto zadrtiji od Njujorčana (čitaj: autori ipak nisu toliko arabofilni), pa se tako sirota Samantha mora odreći droge za pomlađivanje i seksanja na javnom mjestu, a Charlotte kriti svoje židovsko prezime. Međutim, pravi problem nastaje za Carrie kada slučajno sretne svoju staru ljubav Aidana (Corbett) i počne razmišljati o alternativama za Facu.

Dobra vijest za gledatelje je da Seks i grad 2 nije lošiji od prethodnog filma; loša vijest je da nije nimalo bolji, odnosno da i dalje predstavlja mučenje za svakog gledatelja koji nije tvrdokorni fan serije tj. za većinu heteroseksualnih muškaraca. Ono što je predstavljalo problem prije dvije godine i dalje je problem – nesposobnost autora da vrckavi društveni komentar iz 30-minutne epizode pretoče u pet puta duži film bez da dosadom ubiju gledatelje. Likovi "snažnih nezavisnih žena" u ovom filmu su i dalje iritantne i antipatične karikature likova iz serije, humor je na razini dječjeg vrtića i ako film gledate u kinu, morat ćete se načekati da čujete smijeh u publici. Ipak, glavni razlog zašto je Seks i grad 2 "slabiji" od prvog filma je u vanjskim okolnostima, tj. globalnoj recesiji koja je potpuno uništila bilo kakvu mogućnost prosječnog gledatelja da se identificira s glavnim junacima.

U situaciji kada je vjerojatnije da ćete tokom sljedećih nekoliko godina kopati po kontejnerima u potrazi za hranom nego ići na odmor u orijentalnu zemlju bajki, teško je "probaviti" film gdje najveći svjetski problem predstavlja nemogućnost da se plati 22.000 dolara za noćenje u luskuznom hotelu. Luksuz kao eskapistička zabava – formula koju je Hollywood koristio u sličnim okolnostima 1930-ih – je očigledno izvan mogućnosti autora Seksa i grada.


OCJENA: 2/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    sever69 sever69 @ 15.6.2010. 22:09
    Koji komadi! Mislim na ove iz SatC3, jedva čekam da ga pogledam! Nadam se da nije problem kaj nisam odgledao prva dva filma, skužit ću radnju, kaj ne? PS. Dragane, jesi uspio izdržati do kraja?
  • #1
    0 0
    gordan gordan @ 15.6.2010. 20:02

    Mislim da si autor recenzije previše uzima za pravo kad tvrdi DA TREĆEG NASTAVKA NEĆE BITI.

    Dočepao sam se najavnog postera za trojku koji su curke snimile u predahu snimanja dvojke.

    Istrošene pice my ass... Sarah je u prirodi još ljepša nego na filmu, i ako još niste znali, a vjerojatno niste, jer nemate život - ona puši cigare, a na setu se odijeva još otkačenije nego na filmu, pogledajte ovaj uzorak na vesti i kombinaciju s ružama u kosi. Pojedite se od muke svi redom.

    Ovo je ekskluziva i otkinut ću nožne palčeve svakome tko se usudi ukrasti ovu fotku ili nedajbože istu okači na svoj portalčić...

    A ti kritičaru, cc... Pamet u glavu i pazi što pišeš.

Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala