Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ciklus filmova Relje Bašića uoči prve obljetnice smrti
Klasik TV ciklusom filmova obilježava prvu godišnjicu smrti slavnog glumca

Ciklus filmova Relje Bašića uoči prve obljetnice smrti

Ciklusom filmova Relje Bašića, koji počinje u ponedjeljak 2. 4., Klasik TV obilježava prvu godišnjicu smrti slavnog glumca.

Relja Bašić rođen je u Zagrebu 14. veljače 1930. godine, a preminuo je 7. travnja 2017. Tjekom svoje bogate glumačke karijere glumio je u više od 120 filmova i tv serija, među kojima više od pola su bile inozemne produkcije i koprodukcije. Prvu ulogu ostvario je u filmu Koncert Branka Belana 1954. godine.

Ciklus filmova Relje Bašića na Klasik TV-u obuhvatit će osam filmova koji daju pregled ranijeg razdoblja njegove karijere u domaćem filmu, počevši od drame Rondo Zvonimira Berkovića, koji se smatra jednim od najvažnijih filmova hrvatske i jugoslavenske kinematografije. Za ulogu u tom filmu Bašić je na festivalu u Puli osvojio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu. Uslijedit će humorna drama Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika, koji se na duhovit i inteligentan način bavi i danas aktualnom tematikom složenih obiteljskih odnosa kao posljedice razvoda brakova.

Bit će prikazan i antologijski Golikov film Tko pjeva zlo ne misli u kojemu je Bašić odigrao ulogu gospodina Fulira, zagrebačke urbane ikone, po kojoj je ostao zapamćen do smrti. Slijedi ratni spektakl Most Hajrudina Krvavca, u kojem se Bašić predstavlja u malo drugačijem svjetlu, uz bok Velimiru Bati Živojinoviću i Borisu Dvorniku. U komediji Kužiš, stari moj Vanče Kljakovića odigrao je ulogu boema klošara, u Izbavitelju je odigrao malu, ali ključnu ulogu, nezaboravnog negativca, glumio je i u partizanskom spektaklu Sutjeska Stipe Delića, uz između ostalih, Richarda Burtona i Irene Papas.

Ciklus završava dramom Kiklop Antuna Vrdoljaka, prema slavnom romanu Ranka Marinkovića, u kojemu je odigrao epizodnu rolu. Ciklus filmova Relje Bašića trajat će osam tjedana, a svakog ponedjeljka u večernjem terminu, na programu Klasik TV-a, bit će prikazan po jedan od navedenih filmova.

Relja Bašić dobitnik je niza nagrada i priznanja – nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, nagrade Dubravko Dujšin, Sterijine nagrade, Povelje grada Zagreba, pulske Zlatne arene, Zlatne nagrade Motovun film festivala, i drugih.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala