HRT prikazuje ciklus filmova dobitnika Oscara

subota, 01. veljače 2020.

Ususret 92. dodjeli prestižnih filmskih nagrada Oskar, HRT prikazuje ciklus filmova koji su osvojili prestižni zlatni kipić

Hrvatska radiotelevizija, uoči ovogodišnje 92. dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar – koju će izravno i prenositi - započinje s prikazivanjem ciklusa vrhunskih filmova koji su osvajali taj prestižni kipić u nekoj od kategorija za koju su bili nominirani.

U ciklusu pod nazivom A Oscara dobiva prvi na rasporedu je Djevojka od milijun dolara, sportska drama koju će HRT prikazati u nedjelju, 2. veljače u terminu od 20:05 sati na Drugom programu.

Legendarni boksački trener Frankie Dunn (C. Eastwood) posvećuje se treniranju "Velikog" Willieja Littlea (M. Colter) koji bi jednog dana mogao postati prvak. Istodobno, prijatelj mu skreće pozornost na Margaret "Maggie" Fitzgerald (H. Swank), energičnu 31-godišnju djevojku koja, unatoč poslu konobarice, svakodnevno marljivo trenira. Frankie drži da je Maggie prestara i premekana osoba koja, baš kao i sve žene, u boksu nema što tražiti. Kad mu Willie ubrzo otkaže suradnju i pod mentorstvom menadžera Mickeya Macka (B. MacVittie) osvoji titulu, razočarani Frankie pristane trenirati Maggie.

Drugi po redu film u ciklusu, u ponedjeljak, 3. veljače, takđoer na Drugom s početkom u 21 sat je drama Bit će krvi sa Danielom Day Lewisom.

Daniel Plainview i njegov sin neovisni su naftaši u potrazi za novim izvorima u Kaliforniji početkom 20. stoljeća. Pritom se sukobljavaju s mladim propovjednikom, Elijem Sundayjom, jednako ambicioznim kao što su i oni. Njihova borba postaje središte zastrašujućeg, crnohumornog putovanja u ponor ludila. Film je dobio brojne pohvale filmskih kritičara za fotografiju, režiju i scenarij, a posebice za glumačku izvedbu D. Day-Lewisa, koji je osvojio Oscara, BAFTA-u, Zlatni globus, nagradu Udruge filmskih glumaca, NYFCC i IFTA za najboljeg glumca itd. Film je uvršten na nekoliko popisa najboljih filmova 21. stoljeća, a mnogi ga kritičari svrstavaju među prvih deset.

Treći film u ciklusu je Birdman – neočekivana vrlina neukosti s Michaelom Keatonom na rasporedu u utorak, 4. veljače u 21 sat na Drugom. Crna komedija o glumcu koji pokušava oživjeti svoju posrnulu karijeru.

Riggan Thomson (M. Keaton) jednom je bio uspješan u ulozi superjunaka Birdmana, stekao je svjetsku slavu i godinama ga svi identificiraju s tim likom. Na zalasku karijere pokušava se odmaknuti od dominantnog Birdmana i na Broadwayu postaviti adaptaciju priče Raymonda Carvera. Od 9 nominacija za Oscara Birdman je osvojio četiri: najbolji film, režija, originalni scenarij, fotografija; od 7 nominacija za Zlatni globus osvojio je za najboljeg glumca (M. Keaton) i scenarij; od 9 nominacija za BAFTA-u dobio je nagradu za fotografiju. Ovo je tek dio od 175 nagrada i 275 nominacija na filmskim festivalima koje je "Birdman" osvojio.

Četvrti film je Hrabro srce s Melom Gibsonom na rasporedu u srijedu, petog veljače u 21 sat na Drugom programu. Riječ je o povijesnom filmu smještenom u Škotsku, 13. stoljeće.

Dječak William Wallace svjedok je smrti svog oca i starijeg brata koji su se priključili ustanku protiv engleske vlasti. Brigu o malom Williamu preuzme učen čovjek, koji ga nauči latinski i francuski. Godinama kasnije, engleski kralj Edward I. dodjeljuje engleskim plemićima pravo prve bračne noći sa svakom nevjestom škotskih gorštaka. William Wallace se zato potajno vjenča sa svojom ljubljenom Murron, ali ona smrtno strada od ruke engleskih vojnika. Wallace se odmah osveti počiniteljima i od tada postaje nemilosrdan borac protiv engleskih vlastodržaca. Hrabro srce drugi je redateljski rad Mela Gibsona i do Pasije njegov najveći uspjeh. Taj iznimno naturalistički povijesni film s melodramskim primjesama nominiran je za deset Oscara, a dobio ih je pet: za najbolji film, režiju, fotografiju, masku i montažu zvučnih efekata; također je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolju režiju.

Ciklus se nastavlja dramom Spotlight koja je na rasporedu u petak, 7. veljače u 20:05 na HTV 1. Drama prema istinitom događaju o tome kako su bostonske novine razotkrile rašireno i dugotrajno seksualno zlostavljanje djece u kojem su sudjelovali katolički svećenici, a nadbiskupija je to godinama zataškavala.

Kad se priča 2002. pojavila u novinama, buknuo je veliki skandal koji je izazvao potres u crkvenim krugovima. Oscarom nagrađeni film temelji se na seriji priča o seksualnom zlostavljanju djece, kojima su se bavili novinari Spotlighta i svojim su otkrićima The Globeu 2003. priskrbili Pulitzerovu nagradu. Oscara je osvojio i u kategoriji najboljeg scenarija dok je još u četiri kategorije nominiran.

U subotu, 8. veljače na programu su dva filma iz navedenog ciklusa, i to Kraljev govor, u terminu od 20:05 sati na Drugom programu. London, tridesete godine 20. stoljeća. Britanski princ Albert (C. Firth), vojvoda od Yorka, suočen je s velikim osobnim problemom. Muca od djetinjstva osobito u većem društvu i pri javnim nastupima, što stvara loš dojam o njemu kao pripadniku kraljevske obitelji. Njegova supruga (H. Bonham Carter), želeći mu pomoći, očajnički obilazi psihijatre i logopede, dok jednoga dana ne naleti na Lionela Loguea (G. Rush), uglednoga australskoga specijalista koji živi i radi u Londonu. Malo po malo, liječnik i pacijent krenu u rješavanje problema. Kraljev govor bio je veliki filmski hit, višestruki osvajač prestižnih nagrada, spomenimo samo četiri Oscara 2010. za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij i 8 nominacija. Film se temelji na isitnitoj priči o govornim problemima britanskog vojvode od Yorka što je, iako dugo vremena čuvana tajna, ubrzo počelo prodirati u javnost te mu donijelo velike probleme, čak dovelo u pitanje i izbor za kralja.

Nakon njega, istoga dana na Prvom programu u 22:20 sati na redu je Argo sa Benom Afleckom. Povijesna drama. Lažno se predstavljajući kao holivudski producent u potrazi za lokacijom za snimanje znanstveno-fantastičnog filma, CIA-in agent pokreće opasnu operaciju kojoj je cilj spasiti šestero Amerikanaca iz Teherana za vrijeme talačke krize u Iranu 1979.

Ciklus završava westernom Clinta Eastwooda Nepomirljivi u nedjelju, 9. veljače u 20:05 sati na Drugom programu.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti