Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Utrka života

1
  • #1
    9 2

    postova:416
    taurus @ 1.1.2014. 21:06

    Malo koja stvar u životu predstavlja tako potentan motivirajući faktor kao što to čini jaka konkurencija.U jednoj rečenici,tako bi se dalo sažeti ovo remek djelo R.Howarda.Na izvrstan i dinamičan način prikazao je osebujan rivalitet koji su krajem 70-ih godina prošloga vijeka,u Formuli 1, gajili J.Hunt i N.Lauda.Kao osobe i glavni protagonisti ove istinite priče oni su zapravo dvije različite manifestacije istoga "oboljenja" - želje za pobjedom.Za pobjedu,koja im predstavlja najvažniju stvar u životu,spremni su učiniti sve pa čak i žrtvovati naklonost svojih porodica i haromoniju bračnih odnosa.Kao osobe oni ne mogu biti više različiti,kako fizički tako i mentalno,ali ta neutaživa glad za pobjedom i strast prema vožnji je ono što ih povezuje.

    C.Hemsworth je sjajan u ulozi nepopravljivog šarmera i playboya Hunta čija je afekcija prema brzoj vožnji  i težnja za  pobjedama jednaka živopisnim i ludim "vannastavnim" aktivnostima kojima je sklon izvan staze.Njegova izvedba podsjeća malo na onu koji pruža u ulozi Thor-a ali s obzirom na Huntovu prepotentnost i narcisoidnost kao takva je zapravo i na mjestu.Onaj ko istinski impresionira u filmu jeste D.Bruhl,nama relativno nepoznati glumac,koji je fantastično utjelovio hladnog i proračunatog austrijskog genija vožnje N.Laudu.Sirovi talenat nasuprot studioznog pristupa vožnji,riskiranje svega nasuprot taktici i kalkulaciji,sve te odlike dvojice rivala prikazane su na izvanredan način kao i same scene utrkivanja(koje su urađene vrlo realistično,za razliku od onih u filmovima slične tematike).Prizori koji nam iz prvoga lica demonstriraju perspektivu koju vozači imaju na stazi kao i montaže samih utrka,djeluju tako uvjerljivo da publika stiče dojam praćenja nekog aktualnog Gran Prixa na televiziji umjesto filmskog ostvarenja (to je još jedan veliki kompliment na račun režisera koji nam je ovim djelom autentično prenio specifičnu i dosta opuštenu životnu atmosferu 70-ih u 21 vijek).

    Tema koju film istražuje kroz prizmu velikih sportski rivaliteta je zapravo mentalitet tih individua,taj urođeni nagon za pobjedama i napredovanjem koji ih tjera naprijed i koji im govori da je drugo mjesto zapravo prvo među gubitnicima.Međutim,smisao i poenta velikih rivaliteta,kako sportskih tako i životnih treba biti i međusobno poštovanje jer bez konkurenata koji nas potiču da se konstantno razvijamo i težimo biti bolji ne bismo sa sigurnošću mogli reći jesmo li iskoristili sav svoj potencijal u bilo kojoj sferi života što je,u suštini,poruka koju nam Rush šalje.

  • #2
    3 0

    postova:24
    john_debakl @ 6.1.2014. 19:31

    Daniel Bruhl je nakon uloge u Inglourious Basterds zasluzio i dobio veliku pozornost. Odlicno je odglumio Laudu!

  • #3
    0 7

    postova:2527
    bearfoot @ 8.1.2014. 19:31

    iznenađujuće dobar Chris, Daniel je skin'o Laudu fenomenalno...iskreno, očekivao sam više akcije a manje drame, ali ispalo je super upravo zbog drame... zanemarim li previše "trzavih"  i površno montiranih akcijskih prizora i meni potpuno besmislenu, u kontekstu radnje filma, perspektivu naratora, zanimljiv je to film velikim dijelom i zbog prikaza tog "svijeta formule 1" koji je meni, istini za volju, služio godinama kao uspavanka nedjeljom poslijepodne...

  • #4
    7 0

    postova:264
    filmofil1983 @ 10.1.2014. 5:14

    -Pomalo zaboravljeni redatelj Ron Howard ovom izuzetnom sportskom dramom donosi miris i moć oktana.Iako nisam ljubitelj sporta ovaj film me je pozitivno iznenadio.

    -Film prati rivalstvo dvojice sportaša kojima je uspjeh na stazi bio i značio više od života!

    -I doista nisam gledao film u kojem je svaka minuta zanimljiva!Svakao jedan od najvećih filmova 2013 godine.Ne propustiti

  • #5
    4 3

    postova:2916
    gorlock @ 1.2.2014. 17:37

    Visokooktanska sportska drama.

    Odličan film u kojem su glumci, odlično utjelovili dvije legende formule 1.

    Scene u filmu gdje kamera sječe zavoje, zadire ispod kacige vozača, te ostavlja dojam da upravo vi stiskate papučicu - jednostavno su fenomenalne.

    Nadalje, film je dinamičan ispunjen adrenalinom i ne dozvoljava vam da predahnete do samoga kraja.

    Iako sam mislio da je film posvećen upravo Laudi i Huntu, na samom kraju je vidljivo da je u biti prešutno posvećen Huntu, kojem se i sam Lauda divio i cijenio.

    Nakon ovog filma shvatio sam što bi sa novcem kada bi dobio veliki zgoditak na lotu.

    Nisam pogledao još uvijek sve filmove od prošle godine, ali od onih koje jesam ovaj je apsolutno najbolji.

  • #6
    9 0

    postova:228
    joker12 @ 22.2.2014. 12:35

    86. oscar: UTRKA ŽIVOTA nema nominacija.

    WTF?

    Ja mislim da je trebao biti nominiran u ovim kategorijama:

    NAJBOLJI FILM

    NAJBOLJI REATELJ: Ron Howard

    NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Daniel Brühl

    NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ

    NAJBOLJI ZVUK

    NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA

    NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI

  • #7
    4 0

    postova:13
    zolee009 @ 23.2.2014. 1:07

    Genijalan, svi su rekli već sve važno prije mene

  • #8
    1 3

    postova:2916
    gorlock @ 25.12.2014. 20:37

    Mali podsjetnik - večeras u 20.45. CInestar Premiere 1

    odličan film koji svaki ljubitelj filma i/ili lubitelj formule 1 treba pogledati.

  • #9
    0 0

    postova:22
    goc355 @ 30.1.2021. 12:12

    Film je dobar samo kao priča, iako su u stvarnosti oni bili dobri frendovi, te kao dokument što je Lauda prošao nakon nesreće . Sve ostalo je bez veze. Utrke su očajno loše reproducirane, na totalno krivim stazama, brzine kojima voze su upravo smiješne. Za sve ljubitelje F1 must see je i dalje jedino grand Prix Johna Frankenheimera iz 1966., te Le Mans za sve ljubitelje istoimene utrke izdržljivosti. Nijedan drugi film te tematike im ne dolazi ni blizu.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala