Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Svjetionik

1
  • #1
    1 0

    postova:392
    samuraj @ 9.1.2020. 22:26

    Film koji je na mene ostavio najjači dojam od svih pogledanih iz 2019. Napravljen u stilu Ingmara Bergmana, mračan, težak, pomalo jezovit, starinski... Totalno neamerički i nekomercijalno. Pitanje je samo dali je na kraju zabrazdio u pretencioznost. 

  • #2
    3 0

    postova:507
    pandaboy @ 9.1.2020. 23:36

    Nice, uvršten je u arhivu!

    Jako me zanimao ovaj film zbog redatelja R. Eggersa jer mi se svidio njegov „The Witch“, točnije stil i atmosferu koju je uspio dočarati tamo, a ovdje mi se čini da je otišao korak dalje i nadmašio sebe u odnosu na prethodni film.

    Atmosfera je i ovdje ključna riječ, rekao bih da čak zasjenjuje priču.  Uz crno-bijeli look, 4:3 omjer (barem na verziji koju sam gledao) i jak kontrast svjetla i sjene, vizualno se ističe. Da, može se reći da su navedene tehnike klišeji, pogotovo kad su art-house filmovi u pitanju, ali ovdje se sve nekako dobro uklapa u vrijeme i mjesto radnje, jezivu horor atmosferu. Najviše mi se svidio nedostatak glazbe umjesto koje je više korišten zvuk sirena, mora, oluje i sl.

    Premda mi je atmosfera ovdje bila najistaknutija, priča ipak ima napetosti i dovoljno misterije da uhvati gledatelja. Dosta toga je ostavljeno interpretaciji ali kako je sužena zapravo na dva izbora između ludila i nadnaravnog, priča je ipak dosta usmjerena.

    Film ima samo dva lika, ali R. Pattison kao povučen misteriozan novak i W. Dafoe koji je stari morski vuk, naporan i zahtjevan, nose film bez problema s odličnim izvedbama, razvoj njihovog odnosa je zanimljivo za promatrati.

    Jedino što mogu reći protivno ovog filma je da traži specifičnu publiku. To je zapravo slučaj za svaki film, ali uvijek mislim da treba više istaknuti one koji su posebno „čudni“ poput ovog. Osobno, volim ovako neobične uratke zbog atmosfere ali kao što uvijek kažem, za takve je teško dati preporuku, kao npr. "Midsommar" iz iste godine koji mi se također jako svidio zbog sličnih razloga. Mislim da bi u konačnici ipak dao ovom filmu prednost jer se lakše poistovjetiti sa situacijom, razvoj likova je bolji (jer ih je i manje) a mislim da će i filmofili više cijeniti režiju i stil i trud koji je uložen u tehničku stranu filma.

    p.s.

    @samuraj, što se pretencioznosti tiče, tu nisam imao takav dojam. Činilo mi se da je nekako od početka do kraja film držao konzistenciju i balans između onoga što želi pokazati i što ne želi. Zapravo bi mi bilo čudnije da je kasnije nešto jasno dao do znanja s obzirom da je ambivalentan od početka.

  • #3
    0 0

    postova:1090
    yuma @ 10.1.2020. 0:20

    Wow... Kad pogledam slike, pročitam kratki sadržaj i potom pročitam ovakve osvrte sladokusaca... Pa da popizdim od frustracije kaj ne znam kad ću doc do ovog filma... 

  • #4
    1 2

    postova:256
    karter @ 11.1.2020. 12:30

    Po meni je sigurno zabrazdio u pretencioznost i to ne samo na kraju. Ja bih isto htio vidjeti te droge na kojim je autor. Šalim se, s obzirom na filmsku godinu ovo je ok ostvarenje, meni je na momente dosadan i ponavljajući ali moram priznati da je režiser vrhunski napravio situaciju da nitko ne zna što se na otoku događa, koliko su dugo oni na otoku, čija percepcija je ispravna, da li uopće postoji išta nadnaravno u priči. Taj jedan kaos, pravi rašomon mi se svidio. Ono njihovo tonjenje u ludilo, pogotovo inducirano alkoholom mi je bilo kasnije kako sam rekao naporno i ponavljajuće, kraj više manje očekivan. A crno-bijelo tehnika, glazba, sami stil, to je već više puta viđeno u puno boljim filmovima. Ali preporučam za pogledati, nema puno filmova iz 2019. koji su nešto bolji.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala