Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


OFCS Top lista 100 najboljih debitantskih filmova
Organizacija koja okuplja filmske kritičare koji pišu na Internetu upravo je objavila rezultate svoje velike ankete

OFCS Top lista 100 najboljih debitantskih filmova

Društvo online filmskih kritičara (Online Film Critics Society, OFCS), organizacija koja okuplja filmske kritičare koji pišu na Internetu, upravo je objavila rezultate svoje velike ankete u kojoj su se njeni članovi izjasnili o najboljim debitantskim filmskim ostvarenjima svih vremena.. Rezultat je popis od 100 naslova, koji svojim vremenskim rasponom pokriva gotovo cijelu povijest filmske umjetnosti, tako da se tamo mogu pronaći i djela iz doba nijemog filma, ali i neka koja su napravljena tek prije nekoliko godina.

Na prvom mjestu, iako to možda neće predstavljati neko posebno veliko iznenađenje, jest djelo američkog filmaša čiji se spomenik nalazi ispred splitskog "Jokera". Riječ je, dakako, o "Građaninu Kaneu", prvom i najboljem filmu legendarnog Orsona Wellesa, snimljenim daleke 1941. godine. Taj "film s ključem" o kontroverznom novinskom tajkunu W.R. Hearstu se smatra jednim od najutjecajnijih ostvarenja sedme umjetnosti, pa i ne čudi što već desetljećima poput najvećeg "evergrina" osvaja prva mjesta u kritičarskim anketama o najboljim filmovima ikada snimljenim.

Međutim, ostatak popisa pokazuje kako je tu već manje filmova koji se smatraju dijelom "opće kulture", odnosno među njima ima i ostvarenja o kojima šira javnost nikada nije ništa čula. Tako se već na drugom mjestu nalazi "Eraserhead", kultni crno-bijeli horor Davida Lyncha iz 1977. godine, koji je malo poznat ikome osim najzagriženijih fanova filmaša daleko poznatijeg po "Twin Peaksu".

Geekovski karakter popisa, pak, odaje treće mjesto koje je pripalo "Noći živih mrtvaca", kultnom hororu Georgea A. Romera iz 1968. godine,  također crno-bijelom filmu, ali zaslužnom za lavinu filmova o zombijima koje su slijedile.

Na četvrtom se mjestu, pak, našao još jedan crno-bijeli, ali ipak nešto malo konvencionalniji film – "Malteški sokol" iz 1941. godine, jedan od popularnih i često citiranih trilera iz vremena Starog Hollywooda. Prvi ne-američki film koji se našao na popisu jest "Do posljednjeg daha", crno-bijeli film kojim se Jean-Luc Godard 1959. nametnuo kao jedna od najvećih autoriteta francuskog Novog vala, a koji se našao na petom mjestu.

Najbolje plasirani film u boji se našao tek na šestom mjestu, a ta je čast pripala Tarantinovim "Psima iz rezevoara", koji su 1992. godine lansirali karijeru današnjeg holivudskog gurua. Na sedmom mjestu se, pak, nalazi "Noć lovca", crno-bijeli triler snimljen 1955. godine, ali koji se usprkos više od pola stoljeća starosti doima neobično modernim, dijelom i zato što je legendarni Robert Mitchum sjajan u za njega nekarakterističnoj ulozi serijskog ubojice. Još jedan debitantski film se našao na osmom mjestu, a riječ je o trileru "Krvavo prosto" (Blood Simple) kojim je 1984. godine počela karijera braće Coen. Deveto mjesto je pripalo još jednom francuskom novovalovcu – Francoisu Truffautu i njegovom poluautobiografskom djelu "400 udaraca" iz 1959. godine. Na desetom mjestu se našao još jedan crno-bijeli film – legendarna sudska drama "12 gnjevnih ljudi" koju je Sydney Lumet snimio 1957. godine.

Na jedanaestom mjestu se nalazi "Atalanta", film tragično preminulog francuskog filmaša Jeana Vigoa iz 1934. godine. Najbolje plasirani animirani film je "Priča o igračkama" na dvanaestom mjestu. Trinaesto mjesto je pripalo "Pustari" Terrencea Mallicka, u kojoj je 1973. mladi Martin Sheen glumio serijskog ubojicu. Četrnaesto mjesto je pripalo "Biti John Malkovich", nadrealnoj komediji Spikea Jonzea iz 1999. godine, a petnaesto komediji "This Is Spinal Tap" kojom je 1984. godine Rob Reiner popularizirao žanr lažnog dokumentarca.

Najbolje plasirani pravi dokumenatarac koji se našao na popisu jest "Gates of Heaven" kojim je Errol Morris godine 1978. opisivao groblja kućnih ljubimaca, a koji se nalazi na šesnaestom mjestu. Iza njega je došlo još jedno francusko novovalno ostvarenje u obliku "Hiroshima ljubavi moja", drame Alaina Resnaisa kojom su se 1959. obarale neke tadašnje filmske, ali i društvene konvencije.

Najbolja plasirana od svih filmskih parodija – na osamnaestom mjestu - je, pak, "Ima li pilota u avionu"  iz 1981. godine, koja se pamti davno nakon što su filmovi katastrofe koje je parodirala zaboravljeni. Devetnaesto mjesto je, pak, pripalo Stevenu Spielbergu i njegovom cestovnom trileru "Dvoboj" iz 1971. godine. Na dvadesetom se mjestu, pak, našao "Željezni div", animirani film iz 1999. godine.

Ostatak popisa možete vidjeti ovdje.

MojTV
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    gorlock gorlock @ 5.10.2010. 21:59

    U svakom slučaju vrlo zanimljiva lista na kojoj ima jako puno filmova koje nisam gledao, a po obimu posla i količini svog slobodnog vremena možda ih uspijem sve odgledati za života.

  • #4
    0 0
    Beno beno @ 5.10.2010. 19:14
    Nije to prvi Fincherov film, zato ga nema.
  • #3
    0 0
    fox89 fox89 @ 5.10.2010. 16:46
    dobro sad mi je jasnije kad si napisal prvim, jer sam bil zgrožen listom :D:D
  • #2
    0 0
    chuckpalahniuk chuckpalahniuk @ 5.10.2010. 16:21
    Nije mi jasno kako Fight Club nije dospio na listu, za mene je to TOP 10
  • #1
    0 0
    Beno beno @ 5.10.2010. 15:17

    Nelos popis. Malo bih drugacije sortirao da se mene pita, ali OK...

    Propustili ste jednu stvar napisat. Nije rijec o NAJBOLJIM filmovima, nego o najboljim PRVIM filmovima

Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala