Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Ljupke kosti
Uludo potrošena sjajna glumačka ekipa u djelu čiji zbrzani scenarij luta između depresivne drame, krimi-trilera i crne komedije

Gledali smo: Ljupke kosti

Piše: Dragan Antulov

LJUPKE KOSTI
(THE LOVELY BONES)
uloge: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Michael Imperioli, Rose McIver, Amanda Michalka
scenarij: Peter Jackson, Fran Walsh & Philippa Boyens (po romanu Alice Sebold)
režija: Peter Jackson
proizvodnja: Dreamworks/Paramount, SAD/V. Britanija/Novi Zeland, 2010.
trajanje: 135 '

Kako je biti mrtav jest pitanje na koje se vjerojatno nikada neće dati zadovoljavajući odgovor. To ne znači da će se književnici i umjetnici prestati truditi. Jedan od takvih pokušaja je predstavljao roman The Lovely Bones (Ljupke kosti) američke književnice Alice Sebold iz 2002. godine koji jedan motiv - prilično čest u današnjoj popularnoj kulturi -  nastoji obraditi iz neuobičajene perspektive. Nakon što je postao bestselerom, postalo je jasno da će doći do holivudske adaptacije, koju sada imamo priliku vidjeti u kinima.

Radnja se događa 1973. godine u malom gradiću u Pennsylvaniji gdje 14-godišnja Susie Salmon (Saorsie Ronan) živi s roditeljima i mlađim bratom i sestrom. Njeno bezbrižno djetinjstvo je brutalno prekinuto kada je u posebno sagrađenu jazbinu namami njen susjed George Harvey (Tucci). Susie ubrzo nakon toga otkrije da više nije živa, odnosno da je pala kao žrtva Harveyevih izopačenih nagona. Nakon toga odbija prijeći na "drugu stranu" i umjesto toga kao duh luta svijetom na koji više nema nikakvog utjecaja. Tako ne može spriječiti da se njenim bolom shrvanim roditeljima raspadne brak, niti pomoći policijskom detektivu Fenermanu (Imperioli) da riješi njeno ubojstvo. U međuvremenu je njena mlađa sestra Lindsey (McIver) narasla, te tako postala predmet Harveyevog zanimanja.

Ideja da se psihopatsko ubojstvo nedužne djevojčice prikaže iz perspektive žrtve koja posljedice tog traumatičnog događaja promatra kao duh je vjerojatno izgledala dobro na papiru. Slično je izgledala i ideja da se režija povjeri Jacksonu, koji ima dobra iskustva i s zahtjevnim adaptacijama književnih bestselera (Gospodar prstenova) i s pričama o adolescentima i krvavim zločinima (Nebeska stvorenja). S druge strane, Jackson nije imao tako dobra iskustva s duhovima, o čemu svjedoče Zastrašivači. U tom filmu, kao i ovdje, očito je podlegao iskušenju da pokaže kako raspolaže s vrhunski studijem za specijalne efekte, pa veliki dio filma otpada na vizualno dojmljive scene "druge strane" koje nimalo ne služe priči.

Mnogo ozbiljniji problem za Ljupke kosti je scenarij koji ne može pogoditi pravu žanrovsku notu između mrtvački ozbiljne i depresivne drame, krimi-trilera i crne komedije koju bi trebao pružiti lik Susiene "šašave" bake koju tumači Susan Sarandon, kao i to da je radnja – zbog nastojanja da se roman ugura u format cjelovečernjeg filma – doima zbrzanom. Ono što posebno žalosti jest da je za ovaj film uludo potrošena sjajna glumačka ekipa, kao i ozbiljna mogućnost da bi u nemilosrdnom Hollywoodu mladoj i talentiranoj Irkinji Saorsie Ronan fijasko ove filmske tragedije mogao torpedirati karijeru. Treba se nadati da će stvarni život u ovom slučaju biti manje tragičan od samog filma.

Ocjena: podnošljivo

---------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (9)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala