Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Statistike kažu: Hollywoodu nedostaje raznolikosti
Šokantni podaci o filmskoj industriji pokazali su kako nedvojbeno još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu

Statistike kažu: Hollywoodu nedostaje raznolikosti

PIŠE: Katarina Hrgović
 
Udruženje američkih glumaca objavilo je neke šokantne statističke podatke o raznolikosti u filmskoj i televizijskoj industriji, odnosno nedostatku iste. Prema tim podacima manjine, starije osobe i žene dobivaju gotovo pa neprimjetnu količinu poslova u industriji kojom još uvijek očito vlada isključivo muški spol.
 
U 2007. godini pripadnici nacionalnih manjina bili su dosta zastupljeniji, jer su dobivali 29.3 posto uloga na filmovima i televiziji, dok je u 2008. godini ta brojka pala na 27.5 posto. Nadalje, najviše uloga u Hollywoodu 2008. godine dobivali su bijelci, njih čak 72.5 posto, Afro-Amerikanci imali su 13.3 posto uloga, 6.4 posto pripalo je Latinoamerikancima, dok je 3.8 posto pripalo Azijatima i glumcima s pacifičkih otoka. Svega 0.3 posto uloga odigrali su američki domoroci, a ostalih 3.8 posto ostalo je neidentificirano.
 
 
Ovakve sramotne brojke u najmanju ruku su poražavajuće i, nimalo iznenađujuće, muški glumci češće dobivaju uloge za razliku od svojih ženskih kolegica, i to u omjeru dva naprema jedan! Jedini vidljivi napredak po pitanju pripadnika nacionalnih manjina jest što su Azijati i glumci s pacifičkih otoka dobili neprimjetno više uloga, pa se tako postotak njihovih angažmana povećao sa 3.4 na 3.8 posto. Najnoviji šokantni podaci o filmskoj industriji pokazali su kako nedvojbeno još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu prepunom predrasuda prema svemu što je različito od nas samih.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #4
    0 0
    Rundagor rundagor @ 1.11.2009. 18:29

    Kao prvo zašto bi babetine i stari dobivali uloge kad većina filmova ima junaka od 30-ak godina, što penzioner ima raditi npr. u ljubavnom filmu. A kao drugo nerealno je da rasne manjine uopće imaju tolike uloge kao sada, jer oni i jesu manjina, znači u stvarnosti bi trebali ostati manjina dok bi na filmu morali biti u većini. Koja glupost.

  • #3
    0 0
    mani mani @ 30.10.2009. 17:56
    vedrane, ti si krele, samo kaj to ne kuzis.
  • #2
    0 0
    Vedran vedran @ 30.10.2009. 17:38

    Ma j..... amere i njihovu političku korektnost, filmovi su im sranje baš zbog tog guranja crnaca i žena tamo gdje im nije mjesto. Što bi sad npr. trebalo radit novu verziju Romea i Julije a da gl. glumci budu crnac i azijatkinja pa da svi ti birokratski idioti budu sretni? Ili da snime Rambinu 5? Pa tko bi gledao te gluposti.

    Btw postoji i tzv. crnačka i ženska produkcija u kojima ima pravih remekdjela ali nisu toliko komercijalna pa tko voli... 

  • #1
    0 0
    mani mani @ 30.10.2009. 15:59

    živimo u patrijarhalnom društvu? vau, polijte me s još tople vode, pliz. u hrvatskoj je situacija još puno gora nego u holivudu, znate. Od 106 filmova snimljenih do prošle godine u nezavisnoj RH, u samo njih TRI (je, je, tri od 106) su glavnu ulogu imale žene. melita žganjer, blaajnica hoće ići na more i onaj o dvije lezbe. da se ubiješ. mislim da albanija s emancipacijom stoji bolje od nas.

    wasseva

Pogledaj sve komentare (4)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala