Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Televizionar: Jezikova juha
Iako spremana prema vrhunskom britanskom receptu čini se da u hrvatskoj adaptaciji fali začina. Ili je temeljac prevoden.

Televizionar: Jezikova juha

Piše: Nenad Vukušić
Foto: RTL Televizija

"Jezikova juha" negdje je između juhe od tikve i " Kitchen Confidential". Iako spremana prema vrhunskom britanskom receptu čini se da u hrvatskoj adaptaciji fali začina. Ili je temeljac prevoden. Njen okus postaje dosadan već u drugoj epizodi zahvaljujući identičnim rečenicama koje izgovara karizmatični francuzić, istom rasporedu konfliktnih situacija umetnutih u prazne prostore u šablonskom scenariju i odličnom izboru statista.


Ukratko: Macchi kuša hranu, Macchi je zgrožen manjkom čistoće u kuhinji, svi se svađaju, Macchi je s kuharom nasamo, ekipa kuha, gosti su zadovoljni, a Macchi odlazi u suton prema sljedećem restoranu.

Kao tajni projekt  ministra Bajsa za obrazovanje ugostitelja, emisija bi zaslužila aplauz, ali toga se nitko na državnoj televiziji neće sjetiti ni za milijun godina. Zato imamo Macchia. Egzotičan zbog svojeg " Alo, alo " naglaska on savjetuje 23godišnjem vlasniku restorana da se bavi ugostiteljstvom i okani studiranja, jer se, naravno, razumije i u potrebu za obrazovanjem. Što dokazuje sa 4 kompleta noževa. Kao što je Čarobnjak iz Oza rekao Limenku: "Ne mogu ti dati pamet, ali ti mogu dati diplomu."

Što ugostitelji bez diplome mogu naučiti iz "Jezikove juhe"? Kuhinja mora biti čista, što u većini slučajeva nije. Gazda mora razgovarati sa svojim djelatnicima i osigurati im uvjete za rad, ali se i brinuti za funkcioniranje restorana na svim razinama, od nabave do propagande. Što u većini slučajeva neće.


Svi mi ostali možemo se samo nadati da će se u slijedećoj epizodi dogoditi nešto što nije prozirno režirana scena buntovnog kuhara. I pitati se jesu li restorani platili za gostovanje u emisiji ili je obrnuto.

Kad se svjetla ugase, Stephen Macchi imat će isti efekt na hrvatsko ugostiteljstvo kao i Ana Ugarković. Rižoto će opet postati kuhana riža u masnom umaku, jer tradicionalna metoda traje predugo i preskupa je. Konobari će opet biti osorni prema gostima. To navodno čuva našu obalu od najezde dosadnih turista.

Htio bih za kraj pohvaliti šminkericu. Maskara na konobaru je bila najbolja koju sam vidio.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    Mala_Vila mala_vila @ 8.11.2009. 17:39
    I ja ću se morat složit s gordanom! Simpa nam je "francuzić",  ali neko mi je ta emisija odmah u ovih prvih par epizoda postala monotona... zapravo dosadna... a šteta...
  • #4
    0 0
    aya aya @ 6.11.2009. 22:53

    Slažem se sa Gordanom. U početku je zbilja obećavalo...ali sada je preveć namješteno i dosadnjikavo...

    Iako - "Francuzić" je simpa, ali to nije dosta!

  • #3
    0 0
    gordan gordan @ 5.11.2009. 21:14

    Eh... nakon današnje epizode karizmatični francuzić i njegova emisija su uglavnom potrošili sve kredite. Šteta. Sve skupa je previše namješteno. Kao da gledam kečere. A od pripreme hrane se na kraju ne vidi gotovo ništa.

    Zapravo, vidimo pljuvanje hrane u salvetu na početku emisije, i na kraju gotovi francuzićev proizvod i mljackanje super oduševljenih gostiju.

    U ostatku emisije namještena limunada u kojoj su kuhari/osoblje glumački na sreću ipak nešto iznad razine naturščika iz "Sudnice", ali ne puno...

    Da je sve skupa malo prirodnije, to jest da se ne inzistira na insceniranoj svađi koja se na kraju pretvara u oduševljenje Stephanom, možda bi bilo i gledljivo...

  • #2
    0 0
    oceana oceana @ 25.10.2009. 15:32

    Konačno malo zabave!

    Mislim da je autor članka suviše kritičan, jer Jezikova juha je vrlo simpatična 

    i zabavna emisija.

    Pa što ako se "scenarij" ponavlja (kuhanje hrane,uvid u čistoću kuhinje,sukob

    s kuharom,razgovor s vlasnikom,zajedničko kuhanje s dobrim rezultatom itd.)

    Meni ništa ne djeluje namješteno i unaprijed dogovoreno, već naprotiv životno

    i stvarno (sem gostiju), a što je po mom mišljenju vrlo bitno.

    Sam Stephan je vrlo interesantna, energična, sposobna i nadasve šarmantna

    osoba s tim svojim francuskim naglaskom.

    Pa i ako se sadržaju emisija nešto može zamjeriti (isti scenarij) ono zanimljivo

    i privlačno daleko prevladava.

     A uostalom, kakav bi to različit scenarij trebao biti?

    Ako se govori o restoranu, vlasniku, konobarima, kuharu, nečistim kuhinjama,

    nezadovoljnim i zadovoljnim gostima, kuhanju, što onda treba i može biti

    scenaristički bitno drugačije?

    U takvoj emisiji ne očekujemo književne kritike niti aktualne svakodnevne

    događaje.

    Kritika nije na mjestu.

    Bravo za Stephana i autore!

  • #1
    0 0
    gordan gordan @ 25.10.2009. 12:25
    Malo je bio namješten fight u drugoj epizodi, ali "karizmatični francuzić" mi je još uvijek dovoljno simpatičan da ću mu dati još nekoliko šansi.
Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala