Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Detaljna rekonstrukcija jedne od velikih bitaka Drugog svjetskog rata - Pearl Harbor
Je li napad doista bio iznenađenje te na koji je način Pearl Harbor promijenio 2. svj. rat otkriva Viasat History

Detaljna rekonstrukcija jedne od velikih bitaka Drugog svjetskog rata - Pearl Harbor

Havaji. Tihi ocean. Savršenstvo. Nedirnuta priroda. A opet, prije 80 godina, taj je idilični krajolik bio poprište jedne od najupečatljivijih bitaka Drugoga svjetskog rata. U 7:53 sati 7. prosinca 1941. godine japansko je zrakoplovstvo napalo američku flotu usidrenu u vodama kod Pearl Harbora. Bio je to izravan udar na Sjedinjene Američke Države i njihovu obrambenu strategiju.

Viasat History premijerno prikazuje novi dvodijelni dokumentarac Pearl Harbor, koji donosi detaljan prikaz jedne od velikih bitaka Drugog svjetskog rata. Pearl Harbor označio je ulazak SAD-a u rat – da se to nije dogodilo, ishod bi možda bio sasvim drugačiji. Već dan nakon napada, SAD je i službeno ušao u rat, okončavši tako politiku izolacionizma i podigavši rat na potpuno novu i istinski globalnu razinu.

Na azijskom je bojištu napad na Pearl Harbor pokrenuo odbrojavanje do još jedne katastrofe: atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Japan. Na isti onaj narod koji je 7. prosinca 1941. godine vjerovao da može baciti na koljena najmoćniju državu na svijetu. Upravo je zbog toga ovaj dokumentarac ključan za razumijevanje te stranice svjetske povijesti.

Na koji je način Pearl Harbor promijenio Drugi svjetski rat, a time i svijet? Zašto ga je Roosevelt prozvao „sramnim danom“? Je li doista to bila japanska pobjeda? Koja je diplomatska pozadina Pearl Harbora? Je li napad doista bio iznenađenje?

Scenaristi dokumentarca su David Korn-Brzoza i Olivier Wievorka. Korn-Brzoza je nagrađivani francuski redatelj, poznat po dokumentarcima Winston Churchill: Div stoljeća i Ku Klux Klan: Američka priča. Wievorka je francuski povjesničar specijaliziran za povijest Drugoga svjetskog rata i francuskog pokreta otpora. Surađivao je na vrhunskim dokumentarcima kao što su 1917: Jedna godina, dvije revolucije i L'exode. Prije pisanja scenarija za Pearl Harbor, Korn-Brzoza i Wievorka surađivali su i na drugim projektima, kao što je Poslije Hitlera koji je 2016. godine dobio nagradu za najbolji program na festivalu Grand Prix des Médias CB Newsa te Hitlerova posljednja godina.

Pearl Harbor premijerno pogledajte na programu Viasat History u utorak, 7. prosinca, u 22:05 sati.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala