Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Viasat History ovog Božića u dva nova dokumentarca otkriva čuda Abu Simbela i piramida u Gizi
Viasat History donosi misterije drevnog svijeta u dva nova dokumentarca

Viasat History ovog Božića u dva nova dokumentarca otkriva čuda Abu Simbela i piramida u Gizi

Foto: Viasat/Kwanza

Ovog Božića upoznajte misterije drevnog svijeta uz Viasat History, koji će na Božić i na Dan sv. Stjepana premijerno prikazati dva nova dokumentarca. Otputujte u prošlost i istražite veličanstveni Abu Simbel i tamošnje „divove Nila“, odnosno gorostasne kipove koji čuvaju tajne egipatske prošlosti. A zatim krenite prema samom ishodištu povijesti i pobliže upoznajte piramide u Gizi, bezvremenska čuda koja stoje već više od 4500 godina.

Prva božićna poslastica programa Viasat History, koju premijerno možete pogledati 25. prosinca u 12.15 sati, dokumentarni je film Abu Simbel: Divovi Nila, koji istražuje hramove u Abu Simbelu, ponovno otkrivene početkom 19. stoljeća. Taj je spektakularni lokalitet smješten na jugu Egipta, a sastoji se od dva divovska hrama uklesana u planinske stijene u 13. stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine faraona Ramzesa II.

Izgradnja Asuanske brane 1960-ih godina predstavljala je ozbiljnu prijetnju brojnim nalazištima u dolini Gornjeg Nila. Potencijalno potapanje dvaju hramova ispod 60 metara vode moglo je imati katastrofalne posljedice. Međutim, međunarodni napori bez presedana i premještaj tih dviju građevina teških gotovo 40 000 tona spasili su hramove od uništenja. Ti hramovi i danas nastavljaju privlačiti i očaravati posjetitelje, a stotine tisuća ljudi svake godine posjećuju to izvanredno arheološko nalazište. Ali kako su te goleme građevine otkrivene? Tko ih je sagradio i zašto? I kako su izgledale kada su dovršene prije više od 3000 godina? Na ta i brojna druga pitanja odgovaraju stručnjaci, znanstvenici i grafički dizajneri u ovom novom dokumentarnom filmu koji premijerno možete pogledati na Božić.

Druga blagdanska poslastica programa Viasat History, koju možete pogledati 26. prosinca u 12.15 sati, dokumentarni je film Piramida u Gizi: Posezanje za zvijezdama, koji nas vodi do egipatske visoravni kod Gize, mjesta gdje se nalaze neke od najslikovitijih i najfascinantnijih građevina na svijetu.

Čak i danas egiptolozi marljivo rade na otkrivanju misterija u pozadini tih kamenih divova izgrađenih prije više od 4500 godina. Najveća od tri piramide je Keopsova Velika piramida, više od 3800 godina najviša građevina na svijetu, izvorno visoka 146,6 m; međutim, u međuvremenu je izgubila dio vanjskog kamenog omotača. Druge dvije piramide posvećene su faraonima Kafri i Menkauri.

Izgradnja piramida zahtijevala je iznimno precizno planiranje. Velika je piramida gotovo točno poravnata s kardinalnim smjerovima kompasa, a stranice su joj okrenute prema sjeveru, jugu, istoku i zapadu s vrlo malim odstupanjima. Ovaj dokumentarac istražuje različite teorije i nedavna dostignuća na područjima arheologije, egiptologije, astronomije i astrofizike te dekodira tragove koje su stari Egipćani ostavili za sobom na visoravni kod Gize kako bi dokazao da ništa nisu prepuštali slučaju i da su te tri piramide zapravo duboko povezane sa svemirom.

Ovog Božića, Viasat History razotkriva zagonetne priče u pozadini tih kultnih spomenika i otkriva trajnu ostavštinu faraona. Dva zapanjujuća dokumentarna filma pogledajte diljem srednje i istočne Europe 25. i 26. prosinca u 12.15 sati.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala