Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


INTERVJU: Ljubitelj prirode Ray Mears kreće u uzbudljivu azijsku pustolovinu!
Upoznajte se s čudesnim životinjskim svijetom i otkrijte kakav je odnos lokalnog stanovništva s ovom zemljom premijerno na Viasat Nature

INTERVJU: Ljubitelj prirode Ray Mears kreće u uzbudljivu azijsku pustolovinu!

Foto: Viasat

U novoj sedmodijelnoj seriji programa Viasat Nature, Divlja Kina s Rayom Mearsom, britanski publicist, TV voditelj i ljubitelj prirode Ray Mears istražuje sedam različitih kineskih krajolika, uključujući bujne kišne šume, visoravni, vapnenački krš i dramatične planine. Seriju možete premijerno pogledati u nedjelju, 8. kolovoza, u 14:15 sati. Ray nas upoznaje s čudesnim životinjskim svijetom koji živi u Kini i otkriva jedinstven odnos koji lokalno stanovništvo ima sa svojom veličanstvenom zemljom.

Prije premijere ove uzbudljive azijske pustolovine upoznajte pobliže Raya Mearsa: kako je došao do ideje za istraživanjem divljeg svijeta Kine, koliko im je trebalo da dobiju sve dozvole, koliko je zadovoljan putovanjem i projektom te što misli o budućnosti!

Viasat: U Hrvatskoj čekamo tvoju novu TV emisiju o divljoj prirodi u Kini, možeš li je opisati u nekoliko rečenica, zašto je posebna i zašto je ne smijemo propustiti?

Ray Mears: Zato što je zaista zanimljiva! Ne znam za ostale, ali ja nisam znao baš ništa o divljini Kine prije nego što sam otišao tamo. Iskreno, jako sam se dvoumio hoću li ići ili ne jer su jako loši po pitanju okoliša i brige za njega. No, čuo sam da je očuvanje prirode u Kini u pozitivnom porastu zahvaljujući običnim ljudima i njihovoj zainteresiranosti pa sam pomislio kako je to intrigantno i da to moram vidjeti. Bio sam stvarno iznenađen onime što sam vidio: biljni i životinjski svijet su zapanjujući, a tek sam zagrebao površinu Kine jer je zbilja velika.

Viasat: Koliko dugo si radio na ideji za emisiju i koliko si se pripremao za odlazak od trenutka kad si pomislio kako bi bilo zanimljivo vidjeti lokaciju i prirodu?

Ray Mears: Trebalo je jako puno pripreme, ali ne u smislu logistike i složenosti oko samog snimanja, već zbog toga da se ishode sve dozvole, da se svi slože – birokracija je bila jako spora. Mislim da je to trajalo skoro dvije godine što je mnogo više nego što je inače potrebno, inače traje duplo manje. Naravno, i razni programi su bili odgođeni zbog koronavirusa tako da se čini kako smo s ovim projektom započeli prije sto godina.

Viasat: Je li snimanje počelo prije dvije godine, ili pripreme?

Ray Mears: Ne, pripreme smo radili prije tri ili čak četiri godine. Snimanje je krenulo 2019. godine i snimali smo sve do siječnja 2020. Već sam pomalo izgubio pojam o vremenu. Koronavirus je počeo netom prije nego smo otišli s lokacije, ali tada nam to nije bilo rečeno. Svijet tada nije znao za COVID.

Viasat: Što je bila tvoja inspiracija, zašto si izabrao baš Kinu? Vidjeli smo vas već u Velikoj Britaniji, Australiji, Francuskoj.

Ray Mears: Samo trebate pogledati kartu svijeta da vidite kako je Kina velika. U tom smislu ona ima vrlo važnu ulogu po pitanju očuvanja okoliša na globalnoj razini. Tako da sam stvarno htio ići i kad sam našao ono što mi se sviđa stvarno sam bio sretan jer imam dojam da na zapadu mislimo kako je takva konzervacija tamo prisutna oduvijek. Nacionalni parkovi također djeluju drevno, ali zapravo kad pogledate povijest nacionalnih parkova i očuvanja to je novi koncept. I mislim da se svi možemo složiti da će to biti jedno od velikih pitanja za budućnost. To što smo imali priliku otići i pogledati što Kina radi i reći "da, ovo je stvarno dobro", nadamo se da ćemo potaknuti taj proces. Kada pogledate ogromne razmjere Kine i uzmete u obzir da mnoge vrste ne obraćaju pažnju na geopolitičke granice iznimno je važno podržati tamošnje napore.

Viasat: Jeste li uspjeli ispuniti svoju misiju u Kini i jesi li ti napravio sve što si htio?

Ray Mears: Jesmo. Vidjeli smo sve što smo željeli vidjeti, uključujući i vrlo teške stvari. Jedino što nismo vidjeli bila je panda u divljini, ali znali smo da je šansa za to ionako mala. Čak je i glavni istraživač u najzaštićenijem rezervatu vidio samo jednu pandu u divljini u 18 godina i ona je bila bolesna. No, pronašli smo tragove pandi i slijedio sam ih tako da točno znam gdje žive, što je za mene bilo vrlo važno jer većina dokumentaraca koji vam pokazuju pande ih snimaju u rezervatima koji su poput zooloških vrtova i ne trude se otići u njihovo prirodno stanište. Ja sam želio vidjeti prirodno stanište i bilo je zanimljivo otići tamo, vidjet ćete u emisiji da postoji veliki prolaz koji ima natpis na kojem piše "apsolutno zabranjeno, ne možete ući ovdje". Unutar tog ogromnog rezervata postoji još jedno područje u koje čak ni rendžeri ne smiju ulaziti. Dakle, zanimljivo je da kada Kina radi nacionalne parkove ona radi očuvanje, to su ogromni resursi i to je dobro vidjeti.

Viasat: Odlično, vidjet ćemo da se Kina zbilja brine o svojim divljim životinjama, ali očito da postoje neki problemi. Koji su najvažniji problemi koje ste vidjeli?

Ray Mears: Hm, gdje početi? Mislim da postoji ogroman problem sa zagađenjem, veliki problem sa plastikom: gdje god da ideš ima plastičnog otpada. Ipak, Kina se mijenja. Postoji novo, pozitivno raspoloženje. Tu je i želja da se napravi prava stvar, ali ne nužno da se to uspijeva postići na pravilan način. Mislim da su imali problema kada su sadili šume: to su bile pogrešne vrste šuma. To je nešto što smo sami napravili izvan Japana, ali vjerojatno prije 40 ili 50 godina. Dakle, postoji krivulja učenja te je najvažnije vidjeti spremnost na promjene i političku volju da se to podrži. Bilo mi je fascinantno gledati obične lokalne ljude kako posjećuju neka od tih područja i to me podsjetilo na moje djetinjstvo 1970-ih: kada ste išli u nacionalni park ljudi su se oblačili u svoju najbolju, najfiniju odjeću. Njima je to sve novo. Oni tek otkrivaju radost nacionalnih parkova, što su i kako ih koristiti i uživati u njima.

Viasat: Nakon tvog posjeta Kini kakva je tvoja generalna slika o toj velikoj zemlji i njezinoj divljini?

Ray Mears: Mislim da je divlji biljni i životinjski svijet nevjerojatan. Bio sam posebno iznenađen pticama: ako proučavate ptice Kina bi definitivno trebala biti na vašem popisu. Vidio sam vrstu ptica koje su u Britaniji sada nevjerojatno rijetke, a tamo su uobičajene. Tamo sam vidio pticu wryneck koju sam kod kuće vidio davno još kao mali dječak i od tada nikad više. Nisam uopće razmišljao o toj ptici, ali kad sam je vidio kako prolazi mozak mi je sporo govorio "to je wryneck", a nakon toga "ne može biti, ne može biti", ali bila je. Tako da mislim da je biljni i životinjski svijet u dobrom stanju. Mislim da je budućnost dobra ako nastave putem kojim idu i stvore više nacionalnih parkova, više rezervata, da potiču ljude da uživaju u njima. Mislim da je budućnost dobra i zato što nacionalni parkovi ne čuvaju samo stanište i vrste, oni također promiču razumijevanje većih problema koji se odnose na očuvanje i mislim da kada se ti veći problemi počnu rješavati onda će Kina lakše izmijeniti neke stvari koje trenutno uzrokuju probleme. Tako da imam nade.

Viasat: Imaš li već neku sljedeću lokaciju koja ti je osobno zanimljiva, za tvoj životni cilj, jer ipak si već preko tri desetljeća u ovom poslu?

Ray Mears: Da, imamo puno ideja, ali svijet televizije se još uvijek polako oporavlja od koronavirusa pa mislim da ćemo čekati barem do proljeća da se provede sustav cijepljenja i da se počnemo vraćati u normalu.

Viasat: Svi sad nekako pričaju o očuvanju prirode i razmišljaju o tome kako ju je važno spasiti. Imaš li nekad dojam da je možda prekasno za neke bitne stvari?

Ray Mears: Mislim da je na mnogo načina kasno, ali nije prekasno. Ima tu nekoliko stvari koje bih rekao: prvo, priroda ima impresivan kapacitet za samo-oporavak. I mislim da moramo imati povjerenja u to i u to što ljudska bića, kada su motivirani da riješe problem, mogu vrlo brzo reagirati i mislim da je problem koronavirusa jedan od dobrih primjera. Razvili smo ne jedno cjepivo, već više cjepiva u rekordnom vremenu! Dakle, kada postoji volja sve je moguće, ono što moramo učiniti jest potaknuti političare da shvate ta pitanja ozbiljno koliko ih treba shvatiti i omogućiti znanstvenicima da pronađu rješenja na koja onda možemo djelovati. No, mislim da to ne bismo trebali učiniti oporezivanjem ili donošenjem zakona. Mislim da ono što trebamo učiniti jest naučiti ljude da ako činimo prave stvari da će svijet u kojem živimo biti puno sretnije, ljepše mjesto i više ćemo uživati u njemu. Tako da djelujemo ne zato što smo prisiljeni, već zato što to iskreno želimo. Uvijek je bolje poticati tvrdoglavog magarca da se kreće uz pomoć mrkve, a ne štapa.

Seriju Divlja Kina s Rayom Mearsom premijerno pogledajte u nedjelju, 8. kolovoza, u 14:15 samo na programu Viasat Nature.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala