Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dora 2009. - Polufinale
I to sam odgledao. Hvala Bogu, završilo je. Klapa Intrade osvojila je publiku u prvoj večeri, no je li to pjesma za Euroviziju?

Dora 2009. - Polufinale

Mjesto radnje: Kristalna dvorana hotela Kvarner u Opatiji, poznata po velikom lusteru, koji je redatelju omiljen predmet za slikavanje
Voditelji: Nevena Rendeli, Duško Ćurlić

Sve je počelo obećavajuće, odličnim nastupom ansambla Lado, koji su nam otplesali "folklorni trance", uvjerljivo najbolji nastup ovog petka u Opatiji. No, nažalost, ansambl Lado nije bio u konkurenciji.

Od Ide Prester i Ive Šulentić, voditeljica zaduženih za sobu s izvođačima, saznali smo da je za ovogodišnju Doru bilo prijavljeno čak 300 skladbi, a mi smo imali "čast" poslušati prvu polovicu odabranih. Kakve su tek ove koje nisu ušle u izbor, pitanje je koje si nisam usudio postaviti. Iz paragrafa podrugljivosti izuzet ću Marka Tolju i djelomično Maju Vučić. I Ricarda, ali on je trebao napisati pjesmu s manje Kube za ovakvo "natjecanje".

Tolja, zvani Marko, jedna od svijetlih točaka prve večeri Dore.

Nakon što su izvedene sve pjesme, u show programu nastupili su bakice i dedeki iz britanske grupe Brotherhood of Men, koji su daleke 1976. pobijedili na Eurosongu. Dok su Brotherhood of Men drmali (ha ha, op.a.) kristalnom dvoranom, gledatelji su trošili svoje kune, no mora se priznati da i nisu baš bili brojni, sveukupno oko 20.000 poziva riješilo je poredak prve večeri. S tim da se s jednog telefona moglo glasati 10 puta.


Finalisti su redom postali:

1116 glasova
RITAM DA SE RITAM
ČAGER ZOC I PAPAK DANCE COMPANY
Već prema nazivu benda i pjesme vidi se da se radi o originalnoj grupi s izrazitim smislom za humor.  "Ritam ide jedan dva, ritam kaže ča ča, papak denser to sam ja." To su prilično duboki stihovi. No, čovjek barem ima sluha, i uspio je bez falša, za razliku od nekih većih zvijezda, otpjevati svoj pjesmuljak.

1202 glasa
SAMO TI
DRAŽEN ŽANKO
Stari as, Dražen, otpjevao je predvidljivu pjesmu iz njegovog standardnog repertoara. I upalilo je. Kako, ne znamo. Možda je glasala dijaspora.

1941 glas
POLJUPCI U BOJI
FEMINNEM
Solidna pjesma. I grozna odjeća. I čudni pokreti.

2380 glasova
MA GDJE BILA
MARIO BATTIFIACA
Iako je odlično otpjevao pjesmu, teško da bi Mario završio u finalu da nije Bijelih udovica. Pjesma je dosadna, i neeurovizijska, što ne znači ujedno i da su eurovizijske pjesme zabavne.

2488 glasova
DAJ MI JEDAN RAZLOG
IVO GAMULIN GIANNI
Ivo je korektno odradio posao. Svaka čast.  No profesionalka Alka Vuica (autorica pjesme) je previše gledala i slušala Mariju Šerifović i prošlogodišnju pjesmu Andreja Babića koju je napisao za Portugal. Shvati Alka, to je jednom prošlo, i teško da će ponovno. I promijenite tu koreografiju. Iritantna je i viđena u prije spomenutim pjesmama Portugala i Srbije. Budimo originalni. Kupujmo hrvatsko.

3957 glasova
NE DAMO TE PISMO NAŠA
TOMISLAV BRALIĆ I KLAPA INTRADE
Vokalno najuvjerljiviji nastup, što nije ni čudno, jer riječ je o vjerojatno najpoznatijoj dalmatinskoj klapi, ali dosadno i neinventivno. Čim čujete prva tri takta jasno vam je kako će se stvar razvijati, i pitate se niste li već čuli tu pjesmu? Jeste, i to par tisuća puta. O tekstu, u kojem je tip rođen tu na stini a pismu ne da, jer je naša, neću ni pričati.

Sutra novi nastavak. Što znači da ću opet gledati. Mazohizam mi je srednje ime. Stay tuned.

 

G.N.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    dominikst dominikst @ 28.2.2009. 8:36
    Mi Hrvati kao Hrvati...uvik gazimo po nećem šta je naše a veličamo tuđe...Godinama želimo bit oni koji nismo pa se tako i pjesmom uvijek pokušavamo priklonit nečem tuđem...neznam zašto patimo od manjka vrijednosti? klapa je ono izvorno, ono naše...iako već godinama nemamo nekog večeg uspjeha na euroviziji to je i zato što još nismo poslali nešto naše...nešto hrvatsko...čitam da je cukrov favorit? pjesma koja nema nikakve veze sa hrvatskom, čak niti u izboru imena...muzika polu-istočnjačka, pomalo podsjeća na lejlu po zavijanju...ma dajte molim vas...
  • #1
    0 0
    gor gor @ 28.2.2009. 3:42
    Sve pohvale autoru teksta. Nadam se da će ti MOJ TV platiti za teške uvjete na poslu jer odgledati cijelu Doru možeš samo uz pomoć veće doze nečega (recimo Mirogojca, to je prikladno). Očekujemo i sutra veselu satiru iz pera G.N. ma tko to bio. Stay tuned (ne predaj se, neće Dora dugo, a i super je pljuvat po njoj. Svi znamo neće biti dobro i veselimo se unaprijed).
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala