Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo poznati glumac Pete Postlethwaite u 64. godini
Zvijezda hollywoodskih filmova 'Jurassic Park', 'The Usual Suspects', 'Alien 3', 'Inception' preminuo je od raka

Preminuo poznati glumac Pete Postlethwaite u 64. godini

Pete Postlethwaite, zvijezda hollywoodskih blockbustera poput "Jurassic Parka", "The Usual Suspects", "Alien 3", "Inception" te nedavno hvaljenog filma "The Town", preminuo je u 64. godini života tokom liječenja od raka. Vječiti pušač cigareta, Postlethwaite je godinama živio u okolici bolnice u kojoj je liječen, sa svojom ženom Jackie, s kojom ima i dvoje djece, sina Williama Johna te kćer Lilly Kathleen.

Davne 1990. godine, Postlethwaiteu je dijagnosticiran rak testisa te mu je prilikom liječenja odstranjen jedan testis. Mediji pišu kako je Postlethwaite preminuo u mirnom okruženju u bolnici u Shropshireu nakon podulje borbe s rakom.

Prošle godine utjelovio je i bogataša na smrtnoj postelji, Mauricea Fischera u blockbusteru "Inception" te bitnu ulogu gangstera koji se predstavlja kao cvjećar Fergie Colm u kriminalističkoj drami "The Town" redatelja Bena Afflecka. Njegov posljednji film u kojem je nastupao je "Killing Bono", a premijerno će se prikazati u travnju ove godine. Postlethwaite se liječio u Royal Shrewsbury bolnici te je nedavno izjavio medijima kako je oduševljen doktorima i osobljem u bolnici.

- Predivni su i stvarno sam im jako zahvalan. Ne mogu im se zahvaliti dovoljno za sve što su napravili za mene -  kazao je Postlethwaite.

U karijeri koja se protezala od učitelja glume do sazrijevanja kao traženog i nagrađivanog glumca u svijetu filma, Postlethwaite je karijeru započeo u liverpoolskom "Everyman" kazalištu gdje je glumio s poznatim kolegama Bill Nighyem i Jonathan Pryceom. Prelaskom na film, osvojio je između ostalog prvu nominaciju za Oscara za ulogu u filmu "In the Name of the Father" 1993. godine, u kojem je glumio uz Daniel Day Lewisa. Nakon toga je zaplijenio svjetsku pažnju i kultnu slavu utjelovivši lik misterioznog odvjetnika Kobayashia u filmu "The Usual Suspects".

Ubrzo nakon inicijalnog ulaska u Hollywood, nove uloge su se nizale same od sebe. Jednom prilikom Steven Spielberg je izjavio kako je Postlethwaite najbolji glumac na svijetu, nakon što su surađivali zajedno na filmu "The Lost World", na što je skromni Postlethwaite sarkastično izjavio: "Siguran sam da je Spielberg zapravo mislio kako Ja mislim da sam najbolji glumac na svijetu."

Posljednjih godina Postlethwaite je postao poznat po svom političkom aktivizmu, kao glumac koji se borio za ljudska prava. Bio je lice u filmu o klimatskim promjenama "The Age of Stupid", a na londonsku premijeru došao je biciklom. Svoj dom je pretvorio u ekološki osviješteni uzor, instalirajući zračne turbine i sl. ekološki prihvatljive uređaje. Protestirao je protiv rata u Iraku te je bio jedan od predstavnika kampanje "Make Poverty History".

Kao karakterni glumac čudnog, ali fascinantnog izgleda s košćatim obrazima, utjelovio je mnoge likove na filmu od kojih svaki ima svoju određenu emociju i pristup. Živio je do kraja mirnim životom, izbjegavao medijsko svijetlo te je preminuo u Engleskoj.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    Auran auran @ 4.1.2011. 16:27
    Tih i nenametljiv, samozatajan i upečatljiv, Pete Postlethwaite nikada nije bio zvijezda, već istinski glumac posvećen glumačkom pozivu i ulogama po kojima ćemo ga pamtiti. U mom sjećanju zauvijek će ostati gusar George Merry iz televizijske ekranizacije književnog predloška "Otok s blagom" snimljene 1990.g. Nakon Billyja Bonesa (Oliver Reed) i Long Johna Silvera (Charlton Heston), napustio nas je i treći Flintov gusar! Počivao u miru!  
  • #1
    0 0
    inner inner @ 4.1.2011. 1:28

    R.I.P Pete.

    Moram se složiti sa S.Spielbergom da je Pete bio najbolji glumac (jedan od), posljednjih 30-ak godina!  Šokiran sam, i nemogu vjerovati da više nije među nama, i da više neću imat priliku vidjet ga u nekoj novoj, neobičnoj ulozi...     Samo svojim neobičnim izgledom lica već je skretao pažnju na sebe, a tek glumom...!  Eto, otišao je još jedan genijalac, glumac kakav se rijetko rađa. Šta reć, život je takav i mi nastavljamo dalje sa svojim svakodnevnim "bitkama"....

    Počivao u miru, Pete, uvijek ću rado iznova pogledat neku od tvojih briljantnih uloga! 

Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala