"Waco: Neispričane priče" premijerno na programu Viasat Explore

nedjelja, 23. lipnja 2024.

Potresna priča o vjerskoj gorljivosti, intervenciji države i katastrofalnom gubitku života

Foto: Viasat/ITV Global

Masakr u Wacou jedan je od najstrašnijih i najtragičnijih događaja u novijoj američkoj povijesti, potresna priča o vjerskoj gorljivosti, intervenciji države i, naposljetku, katastrofalnom gubitku života.

Između 28. veljače i 19. travnja 1993. godine odvijala se zloglasna opsada Wacoa u Teksasu tijekom koje su život izgubila 82 pripadnika ekstremnog vjerskog kulta po nazivu Branch Davidians. Svijet je s nevjericom i užasom pratio izvješća novinara i ekipa koji su došli na mjesto događaja, odakle su uživo riječju i slikom prenosili događaje koji su se odvijali.

Waco: Neispričane priče, novi dvodijelni dokumentarac koji će Viasat Explore premijerno prikazati 26. lipnja, donosi intimne i emotivne priče žrtava kroz svjedočanstva njihovih najmilijih i nekih od preživjelih, od kojih mnogi prvi put govore za javnost. Ali što se doista događalo unutar tih zidova i što je dovelo do tako katastrofalnog ishoda?

Branch Davidians bila je vjerska skupina osnovana 1955. godine. Vjerovali su da apokalipsa tek što se nije dogodila, što je uključivalo i drugi dolazak Isusa Krista. Upravljali su imanjem u Wacou u Teksasu, a prema riječima stanovnika bili su to neobični, vrlo religiozni, ali i dobri ljudi. Odnosno, bili su takvi sve dok skupinu nije preuzeo mladić po imenu David Koresh, koji je otišao korak dalje. Bio je uvjeren da je prorok te je pokušavao okupiti što više sljedbenika – ljudi koji su samo željeli imati osjećaj pripadanja i važnosti. Slušali su svaku njegovu riječ. Bilo je to gotovo kao da im je isprao mozak.

Poništio je sve brakove između članova skupine, spavao s mnogim ženama i silovao ih – a neke su od njih bile i maloljetne. Objavio je da ima pravo na najmanje 140 žena i da je otac najmanje desetak djece. Sumnjalo se i da zajedno sa sljedbenicima skladišti ilegalno oružje. Prema riječima preživjelih, pripremao se za rat s vanjskim svijetom na kojeg je gledao kao na Babilon. Agencija za alkohol, duhan i vatreno oružje (ATF) slučajno se počela baviti tom skupinom: naime, UPS ju je izvijestio da se otvorio paket koji je trebao biti isporučen u Waco, a koji je bio pun ručnih granata.

ATF je započeo istraživati skupinu Branch Davidians, a nakon što su prikupili dovoljno dokaza, odlučili su upasti na imanje. Međutim, sljedbenici su znali što će se dogoditi jer je jedan novinar, koji je dobio dojavu da će doći do upada, za upute kako doći onamo pitao poštara koji je igrom slučaja bio Koreshov šurjak. Stoga iznenađenja nije bilo. Kad su agenti ATF-a došli 28. veljače, dočekali su ih naoružani sljedbenici. Naravno, nitko ne želi priznati da je prvi zapucao, no došlo je do žestokog okršaja u kojemu je ubijeno četvero agenata ATF-a i šestero pripadnika skupine Branch Davidians. ATF nije uspio ući na imanje, pa je FBI-u naloženo da se umiješa i započne pregovore kako bi se postigao kompromis s Koreshovom skupinom, čiji su se članovi, zajedno sa ženama i djecom, zabarikadirali u glavnoj zgradi na posjedu.

FBI je čak 51 dan pokušavao pregovarati s Koreshom. U tom su se razdoblju savjetovali s britanskom Specijalnom zračnom službom (SAS) o različitim aspektima operacije, uključujući taktiku i pregovaračke strategije. FBI je koristio i metode psihološkog ratovanja, što je uključivalo puštanje glasne glazbe, osvjetljavanje kompleksa noću snažnim svjetlom i emitiranje uznemirujućih zvukova, u nadi da će tako uvjeriti pripadnike skupine Branch Davidians na predaju.

Saznajte više o mračnom nasljeđu Davida Koresha i masakru u Wacou u dokumentarnom filmu Waco: Neispričane priče – samo na programu Viasat Explore.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti