Vikend maraton "Ozna sve dozna" na Klasik TV-u

subota, 16. svibnja 2020.

Gledajte fantastičan filmski maraton s najpopularnijim filmovima o problemima građana s tajnim službama

Ove subote i nedjelje (16. i 17.5.) od 21.00h na Klasik TV-u ne propustite fantastičan filmski maraton pod nazivom Ozna sve dozna tijekom kojeg će se emitirati najpopularniji filmovi koji se bave problemima građana s tajnim službama bivše Jugoslavije.

"Ozna sve dozna" – vrlo poznata i popularna uzrečica koja se prenosi s generacije na generaciju i koriste ju čak i mlađi naraštaji iako nisu potpuno sigurni što ona točno znači. Spoznajući tu činjenicu, na početku je bitno objasniti značenje ove uzrečice. „Ozna“ je naziv jedne od zloglasnih tajnih službi bivše Jugoslavije, a polušaljivi slogan se odnosi na strah od sveznajuće tajne službe od koje je gotovo nemoguće bilo što sakriti.

Brojni filmovi su se bavili ovom složenom tematikom, a maraton na Klasik TV-u vam izdvaja najpopularnije:

SUBOTA, 16.5. od 21.00h

BALKANSKI ŠPIJUN (1984.), komedija - u 21.00h
Ovaj dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film na Festivalu igranog filma u Puli u prvi plan stavlja Iliju Čvorovića, reformiranog bivšeg staljinista, koji je nekoliko godina proveo u zatvoru kao politički zatvorenik, a koji je pozvan na rutinski razgovor. Vraća se kući uvjeren da je policija zainteresirana za njegovog podstanara, biznismena koji se vraća iz Pariza kako bi otvorio krojačnicu. Uvjeren da njegov podstanar predstavlja najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ilija počinje vlastitu operaciju nadzora nad njim. Redatelji filma su Dušan Kovačević i Božidar „Bota“ Nikolić, a u glavnim ulogama su Danilo „Bata“ Stojković, Bora Todorović i Mira Banjac.

SAMO JEDNOM SE LJUBI (1981.), drama – u 22.35h
Radnja filma je smještena neposredno nakon rata kada mladi partizan Tomislav i njegovi najbolji prijatelji Vule i Mirko postaju rukovodioci u gradiću nedaleko od Zagreba. Tomislav se smjesta strašno zaljubi u balerinu Bebu, djevojku iz zagrebačke građanske obitelji poslanu da pridonese 'kulturnoj obnovi' u provinciji. Mada ih štošta dijeli, Beba mu uzvraća naklonost i oni se, na nezadovoljstvo kako Bebinih roditelja tako i Tomislavovih partijskih sudrugova, vjenčaju. Tomislav se uskoro nađe u procjepu nepripadanja ni jednoj strani, gubi se u alkoholu, a Beba se vraća u Zagreb. Kultni ljubavno-politički film koji govori o društvenim i političkim apsurdima i tragedijama ideološke rigidnosti komunističke Jugoslavije najveći je uspjeh u karijeri Rajka Grlića. Film je uvršten u popratni program festivala u Cannesu te je osvojio nekoliko značajnih domaćih i međunarodnih nagrada. Smatra se kako je ovaj film jedan od najboljih filmova redatelja Rajka Grlića, a među glavnim ulogama su Miki Manojlović, Vladica Milosavljević, Mladen Budiščak i Zijah Sokolović.

OFICIR S RUŽOM (1987.), drama – u 00.15
U poslijeratnom Zagrebu mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret. U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu, no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla. Film je u regionalnim kinima gledalo oko pola milijuna gledatelja, a prikazan je i u kinima brojnih svjetskih zemalja, poput Argentine, Japana i Indije. Redatelj filma je Dejan Šorak, a u glavnim ulogama su Žarko Laušević, Dragana Mrkić i Ksenija Pajić.

KRHOTINE (1991.), drama – u 02.00h
Ivan Livaja, koji živi u sretnom braku sa suprugom i djetetom, slučajno pronalazi očev dnevnik i tako doznaje sudbinu svog oca i djeda o kojima mu majka ništa nije željela reći da bi ga zaštitila. Ivo shvati da je na njegova djeda Tomu nepravedno bačena stigma ustaštva, zbog čega je trpio njegov otac Lovro, koji je zato otišao u inozemstvo, no prilikom povratka kući ubijen je u nejasnim okolnostima. Shrvan tolikom nepravdom nanesenom njegovoj obitelji, Ivan se posve posvećuje tome da istinu, u obliku knjige, objavi javnosti. Zbog toga zanemaruje suprugu i dijete. Film je debitantsko djelo Zrnika Ogreste koje je 1991. godine izabrano među pet filmova mladih filmskih autora u kategoriji Youth European film of the Year u nadmetanju za Europsku filmsku nagradu. U glavnim ulogama su Filip Šovagović, Alma Prica i Slavko Juraga.

NEDJELJA, 17.5. od 21.00h

OTAC NA SLUŽBENOM PUTU (1985.), drama – u 21.00h
Pobjednik filmskog festivala u Cannesu 1985. priča o dječaku kroz čiju se svijest i osjećaje prelamaju burne pedesete godine. Vrijeme u kojem živi nije naklonjeno ni njemu ni njegovom ocu, zaposlenom u Ministarstvu rada. Splet intriga dovodi oca u zatvor. On je jedan od ondašnjih uhapšenika čija krivica nikad nije utvrđena. Žrtva je vremena u kojem se Jugoslavija, odupirući se naletu staljinističkog dogmatizma, našla u situaciji da počini greške. Redatelj filma je Emir Kusturica, a glavni glumci Moreno D'E Bartolli, Miki Manojlović i Mirjana Karanović.

PROFESIONALAC (2003.), komedija – u 23.10h
Donedavno akademski profesor i pisac-boem, pripadnik beogradske inteligencije i vatreni protivnik Miloševićevog režima, Teja je danas direktor velike izdavačke kuće. Jednog dana, u njegovu kancelariju, potpuno nepozvan ulazi neobičan stranac, s velikim koferom u ruci. Luka je bivši agent srpske službe sigurnosti, a danas taksist, koji Teji otkriva i najintimnije podatke o njemu od mladenačkih dana do danas. Luka je, naime, u posljednjih deset godina u službi bio zadužen za Teju, pratio je svaki njegov korak i vodio iscrpne bilješke. Postepeno, iz prošlosti se pomaljaju djelići života dvojice ljudi potpuno suprotnih sudbina kroz koje se ocrtava i kronika jednog turbulentnog vremena, u kojemu je granicu između komedije i tragedije ponekad gotovo nemoguće povući. „Profesionalac“ je bio nominiran za nagradu Oscar kao najbolji film izvan engleskog govornog područja. Redatelj je Dušan Kovačević, a među glavnim glumcima su Bora Todorović, Branislav Lečić i Nataša Ninković.

CRVENO KLASJE (1970.), poslijeratni – u 00.50h
Dobitnik Velike zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli govori o bivšem partizanu, a poslije rata omladinskom aktivistu koji odlazi u jedno selo u Štajerskoj da od seljaka otkupi ljetinu i ubijedi ih da uđu u zadrugu. Poslije prividnih uspjeha i stvarnih neuspjeha, on ispunjava partijski zadatak. Zadruga je osnovana, ali njezin nastanak nije rezultat ubjeđivanja, nego prijetnji i ucjena. Rastrgan tim saznanjem, a intimno nesretan zbog poraza u ljubavi, on u trenutku ostvarenja svoje društvene misije, ubija nedužnog čovjeka. Redatelj filma je Živojin Pavlović, a u glavnim ulogama su Angelca Hlebec, Arnold Tovornik, Irena Glonar.

LISICE (1969.), drama – u 02.15h
U gorštačkom mjestu ispod planine Dinare, nemirne 1948. godine, seoska je svadba. Osim veselja, prisutan je nemir i strepnja toga doba. Na svadbi je i Andrija, čovjek od ugleda i položaja, iz njihovog kraja, čija je riječ svetinja. Mladenci i svatovi u svemu ga slušaju, ali on im pomaže samo riječima, jer je u biti deformirani birokrat, čovjek krutih pogleda koji se ponaša kao apsolutni gospodar. I kad dođe čas da Andrija plati za svoje zablude, povući će za sobom i druge, nedužne ljude i donijeti im nesreću i tragediju. Film je osvojio nagrade za najbolji film, režiju i glavne glumce (Adem Čejvan i Jagoda Kaloper) na Festivalu igranog filma u Puli. Redatelj filma je Krsto Papić, a glavni glumci su Adem Čejvan, Jagoda Kaloper i Fabijan Šovagović.

Uživajte u vikendima uz Klasik TV!

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti