Istina, ima toliko različitih elemenata da ga se ne može gledati samo kao roman demonizma. Ja pročitala jednom, al sigurno ću još koji put jer mi je jako drag roman....malo koji me toliko oduševio.
entina
Poput Biblije , knjiga za sva vremena, s mnoštvo čudnih koincidencija, koje je prate cijelo vrijeme.
Žanr je teško definirati, prije sveg to je roman u romanu jer postoje 2 pozornice, koje se prepliću: 1- Moskva 30-tih godina prošlog stoljeća, 2- Jerušalaim 30-tih godina 1 stoljeća nove ere.
Posebnosti: Mihail Bulgakov je pisao ovaj roman 12 godina, od 1928 do svoje smrti 1940 godine i pisac nikad nije stigao uživat(vjerojatno mu to i nije bila želja) u slavi, koja će doći mnogo godina docnije.
Zabrane: zbog kritiziranja anomalija u tadašnjoj sovjetskoj Moskvi, ismijavanja malograđanštine Staljinove Moskve, eksperimentiranja s Kršćanstvom kroz svoje viđenje posljednjih dana Krista, roman je svijetlo dana tek doživija 1966 godine, što mu posebice daje magičnu draž.
Zloupotrijebe:S obzirom da kroz moskovsku priču cirkulira osobno sotona u tijelesnom obličju, mnogi sotonisti su prisvajali ovaj roman, bacajući ljagu i na Mihaila i na sam roman, odvraćajući tako mnoge čitatelje od ovog romana.(da je Bulgakov predpostavio ovu zloupotrijebu romana, ubijeđen sam da ga nikad nebi ni objavil).
Mihail Bulgakov velikan svjetske moderne književnost( nek mi ne zamjere forumaši, koji su pretežito fascinirani zapadnom kulturom i ENGLESKIM jezikom
) i s ovim djelom je ušao u krug "besmrtnih".
P.S. : Prepričavati roman i analizirati ga dublje je besmislen posao, jer kao što sam na početku kazao roman je toliko dubok, poput oceana, kao Biblija- namijenjen jedinkama, pa kako ga ko svari(netko će odmah odustat u samom početku, netko će ga pročitat i reći niš specijalno, a NETKO će biti imresioniran do besvijesti, pa će ga iznova čitat mnogo puta)!!