Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Che: Prvi dio

1
  • #1
    1 0

    postova:311
    auran @ 15.7.2013. 18:31

         Film Che: Prvi dio iliti Che: Argentinac odlikuje se sigurnom režijom redatelja Stevena Soderbergha koji se poslužio nelinearno vođenom radnjom baziranom na ključnim povijesnim događajima (prvi susret s Fidelom Castrom i Kubancima u Meksiku, iskrcavanje na Kubu, dvogodišnja ratna djelovanja i Cheov govor u UN-u kao predstavnika naroda Kube). Na taj je način uspio izbjeći klišeje biografsko-povijesnih filmova i prazan hod između pojedinih dionica, te održati dinamiku radnje i zanimljivost do samog kraja filma.

         Kombinirajući događaje koji su se odvijali prije, za vrijeme i nakon završetka Kubanskoga revolucionarnoga rata, pruža nam uvid u povijesna zbivanja koja su iznjedrila jednu od najpoznatijih i najpopularnijih ikona 20.st., čovjeka koji je inspirirao milijune ljudi širom svijeta i dao život boreći se za slobodu iskorištavanih i pravdu u svijetu.   

         Benicio del Toro kao Che naprosto je savršen. Svojom izvrsnom glumom sjajno je portretirao legendarnog Ernesta 'Che' Guevaru, podarivši mu dubinu i slojevitost. Pratimo razvoj Cheovog lika koji se svojom karizmom, ali ponajprije čvrstim moralnim vrijednostima i etičnošću, profilirao kao moralna vertikala revolucije i vođa.

         Film portretira i druge važne ličnosti Kubanskog revolucionarnog rata, a pruža i jedan kompleksan uvid u razloge koji su doveli do izbijanja revolucije, kao i sam njezin tijek od formiranja prvih gerilskih odreda u planinama Sierra Maestre i sukoba s vojskom proameričkog diktatora Fulgencija Batiste, uspostavljanja veza sa seljacima i gradskim stanovništvom, opismenjivanja seljaka i uspostavljanja zdravstvene skrbi u negostoljubivim dijelovima Kube, političkog djelovanja i dobivanja međunarodnog ugleda kao vojni i politički pokret za oslobođenje kubanskog naroda, pa do konačne pobjede.      

         Predivne lokacije u prirodi na kojima je film sniman i surovi uvjeti u kojima su gerilci djelovali odsječeni od gradova, ostavljaju snažan utisak i pokazuju kroz što je svaki pojedinac morao proći. Takve okolnosti, uvjeti i teškoće iz svakog čovjeka izvlače i ono najbolje i ono najgore (kao što je u filmu prikazano), te ga dovode do ruba psiho-fizičkih granica gdje jedino što preostaje jesu volja, moralne vrijednosti ili izostanak istih i krajnji cilj.            

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala