Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Green Hornet
Riječ je o holivudskom neuspjehu koji je prilično neobičan i zanimljiv, ali ipak neuspjeh

Gledali smo: Green Hornet

GREEN HORNET
uloge: Seth Rogen, Jay Chou, Christoph Waltz, Cameron Diaz, Tom Wilkinson, David Harbour, Edward James Olmos, Edward Furlong, James Franco
scenarij: Seth Rogen & Evan Golberg
režija: Michel Gondry
proizvodnja: Columbia, SAD, 2011.
trajanje: 119 '

Prema filmovima koje Hollywood plasira na tržište u siječnju valja biti isto onako oprezan kako su Trojanci trebali biti oprezni prema danajskim darovima. Gorko iskustvo je dosad mnoge gledatelje naučilo i da je početak godine vrijeme kada se američka filmska industrija nastoji riješiti robe koju i sama smatra "boflom". Ponekad se, doduše, zna dogoditi da se na toj listi za odstrel  nađu i vrijedna, originalna, ali i tragično neshvaćena umjetnička djela; mnogo je češće, međutim, da će se gledatelji u to doba godine naći suočeni s celuloidnim gnojivom.  Green Hornet, dugo iščekivani i ambiciozni projekt kojim se nastojalo na veliki ekran dovesti još jednog supeheroja se, pak, nalazi negdje na sredini između ta dva ekstrema.

Radnja se temelji na američkoj radio-seriji iz 1930-ih čiji je naslovni junak – Zeleni stršljen – u posljednjih osam desetljeća imao bezbrojne inkarnacije, od kojih je najpoznatija TV-serija iz 1960-ih u kojoj je glumio legendarni Bruce Lee. U najnovijoj filmskoj verziji glavni junak je Britt Reid (Rogen), bahati losanđeleski plejboj čiji se svijet odjednom sruši nakon što mu umre otac James (Wilkinson), te se sada odjednom mora suočiti sa životnim odgovornostima, uključujući  vođenje izdavačkog imperija. Britt, pak, pokazuje daleko više sklonosti za razne cool gadgete, pa se stoga sprijatelji s očevim kineskim mehaničarem po imenu Kato (Chou). Njihovo druženje, obilato "podmazano" alkoholom, ih jedne noći dovede u situaciju u kojoj mladi par spašavaju od uličnih razbojnika. Uzbuđenje ih nagoni na još luđu ideju – da postanu maskirani superheroji, i to superheroji koji će glumiti kriminalce; Britt, pak, nastoji koristiti resurse očevih novina kako bi proširio famu o "Zelenom stršljenu". Sve te aktivnosti, pak, na njih skreću pažnju ne samo policije i medija, nego i bolesnog ambicioznog ruskog mafijaša Chudnofskog (Waltz), koji je planirao postati apsolutni gospodar losanđeleskog podzemlja.

Neuspjeh na kino blagajnama

Green Hornet nije doživio neki veliki uspjeh na kino-blagajnama, a kritike su uglavnom bile porazne. To, s jedne strane, ne bi trebalo previše iznenaditi, s obzirom da je od prvog scenarija do realizacije prošlo gotovo dva desetljeća, kao da je i snimanje bilo opterećeno pričama o smjeni režisera, vodećih glumaca i onime što se eufemistički naziva "kreativne nesuglasice". Neuspjeh Green Horneta je, međutim, atipičan neuspjeh za Hollywood, odnosno neuspjeh koji bi se mogao okarakterizirati kao zanimljiv. Režiju je tako potpisao Michel Gondry, specijalist za video-spotove, ali i ekranizaciju "otkačenih" scenarija s umjetničim ambicijama, koga je teško zamisliti kao tvorca holivudske komercijale. Nadalje, iza scenarija stoji Seth Rogen, specijalist za nerijetko crne komedije - njegov doprinos je prije svega u tome što subverzivno izvrće temelje priče o superheroju. Zeleni stršljen tako nije, zapravo, nikakav junak, nego razmaženo, arogantno i nesposobno derište od koje bi i najsitniji kriminalac napravio mljeveno meso pa ga i iz najbanalnije nevolje mora izvlačiti njegov tihi, samozatajni kolega (čiju nezahvalnu ulogu tumači tajvanska pop-z vijezda Jay Chou).


Sve bi to funkcioniralo da Rogen osim scenarija naslovnu ulogu nije povjerio sebi. Kao glumac je Rogen lik Zelenog stršljena učinio malo previše sličnim antiheroju nalik na protagonista Observe and Report, a i prostote iz njegovih usta postaju dosadne nakon previše ponavljanja i ublažavanja radi licemjernog cenzorskog rejtinga PG-13. Još veći promašaj filma predstavlja i glavni negativac koji je zbog loših replika napravljen u takvu karikaturu da ga ne može spasiti ni "oskarovac" Christoph Waltz. Ženski lik Lenore Cae, oko koje će se dvojica protagonista infantilno sukobljavati, je suvišan,  a tu ne pomažu ni galopirajuće godine Cameron Diaz na koje se iz samih likova eksplicitno podsjeća gledatelje. To, dakako, ne znači, da u Green Hornetu nema svijetlih trenutaka (jedan od njih je scena s Jamesom Francom na samom početku), kako da i u scenama potjera, tučnjava i oružanih obračuna neće biti zabave. Njih je, međutim, u dva sata premalo da bi gledatelji zaboravili da gledaju neuspjeli holivudski eksperiment.

OCJENA: 4/10

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala