Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Natalie Dormer htjela studirati povijest, a sada je glumi
Zvijezda popularne TV-serije "Tudori" karijeru je izgradila na povijesnim ulogama

Natalie Dormer htjela studirati povijest, a sada je glumi

Ako je glavna svrha Doma TV upotpunjenje i osvježenje programske ponude, onda nju najbolje ispunjavaju dvije TV-serije - "Opasna igra" i "Tudori" - koje su se svojom kvalitetom istakle i na mnogo zahtjevnijem angloameričkom tržištu, a kamoli neće u hrvatskom eteru.

"Tudori", serija koja jedno od najdramatičnijih razdoblja engleske i svjetske povijesti koristi kao podlogu za vrhunsku dramu "začinjenu" raskošnim kostimima i scenografijom, ali i eksplicitnim nasiljem i seksom, kao adut ima i niz poznatih imena u glavnim ulogama. Jedno od njih je, međutim, upravo zahvaljujući toj seriji postalo zvijezda. Riječ je o Natalie Dormer, 28-godišnjoj engleskoj glumici kojoj je povjerena uloga Anne Boleyn, ljubavnice i druge supruge glavnog protagonista serija, engleskog kralja Henryja VIII.

S jedne strane je razumljivo da su kritičari i publika obratili veliku pažnju na Dormer. Njen lik je vjerojatno najpoznatija femme fatale ne samo engleske, nego i svjetske povijesti, te je mnogi smatraju glavnim razlogom za to da je Engleska okrenula leđa Katoličkoj crkvi i za dominaciju protestantizma u najmoćnijim državama današnjeg svijeta.

Mlada glumica besprijekorno utjelovila lik Anne Boleyn

Dormer je, s druge strane, imala prilično težak i nezahvalan zadatak, odnosno trebala je sebe istaknuti u ulozi koju su prije nje tumačile njene daleko poznatije i uglednije kolegice kao Merle Oberon, Vanessa Redgrave, Charlotte Rampling, Genevieve Bujold, Helena Bonham Carter, Jodhi May i Natalie Portman. U tome je uspjela, jer je kritika istakla ne samo njenu ljepotu koju mnogi nazivaju "egzotičnom", nego i originalan pristup liku poznate i mnogima još uvijek kontroverzne kraljice.

Dormer je prije toga bila gotovo nepoznata, odnosno jedini važniji nastup pred kamerama bila je uloga Victorije u filmu Casanova gdje joj je partner bio Heath Ledger. I na snimanje tog filma se morala oblačiti u povijesne kostime, što joj je dobro došlo kao priprema za ono što sada izgleda kao uloga njene karijere. Za ulogu Anne Boleyn su, međutim, pripreme bile još temeljitije, ili barem se takav dojam može steći na osnovu tvrdnji Natalie Dormer kako je odradila "domaći rad" detaljno proučavajući političke i vjerske prilike Europe 16. stoljeća.

Dormer studij povijesti na Cambridgeu zamijenila boemskim životom

U intervjuima je također iskazala svoje mišljenje kako je Anne Boleyn u pola milenija postala žrtvom "tabloidizacije", odnosno svođenja na seksi zavodnicu, dok je njen stvarni lik bio mnogo složeniji, a postupci duboko motivirani vlastitim vjerskim i političkim uvjerenjima. Dormer je išla čak toliko da kaže kako bi današni ekvivalent braka Henryja i Anne bila "udaja deklarirane komunistice za predsjednika SAD". Engleska je glumica isto tako kritizirala scenarij serije rekavši da se nije dao adekvatni politički i kulturni kontekst događaja koje prikazuje, ali isto tako i da razumije "da prosječnog gledatelja daleko više zanimaju sise".

Engleskoj glumici zanimanje za složene povijesne probleme ne bi trebalo predstavljati novost, s obzirom da je pred početak glumačke karijere kao odlična učenica u srednjoj školi imala najozbiljniju studirati povijest na Cambridgeu, ali je od toga odustala zbog toga što se "zbunila na prijemnom ispitu". Nakon toga se, kako sama kaže, posvetila životu koji bi njeni roditelji iz srednje klase nazvali "boemskim", a koji uključuje igranje pokera kao omiljeni hobi.

Lijepa Natalie ponovno u kostimima

Njeni sljedeći projekti će je ponovno obući u povijesne kostime. Osim uloge u filmu Captain America, ekranizaciji stripa s radnjom smještenom u drugi svjetski rat, nastupa i u filmu W.E. koji će vjerojatno uskovitlati dosta prašine na Otoku; u projektu koji režira Madonna, i koji je posvećen znamenitoj romansi britanskog kralja Edwarda VIII sa američkom raspuštenicom Wallis Simpson, Dormer je dobila ulogu Elizabete, supruge Edwardovog brata Georgea.

Njen lik će u filmu biti prikazan kao spletkarošica koja ne preza od ničega ne bi li zlosretnog Edwarda natjerala na abdikaciju i svom mužu omogućila da kao George VI preuzme prijestolje. Taj prikaz je, inače, sasvim različit od javne percepcije Elizabete kao oličenja skromnosti i vrline, te koja je desetljećima kao kraljica majka uživala popularnost o kojoj ostali članovi dinastije Windsor mogu samo sanjati. Bez obzira na to kako cijeli projekt završi kod kritike, čini se da će povijesne kontroverze Dormer ponovno donijeti snažan poticaj karijeri.

D.A./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala