Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Grad lopova
Za Grad lopova su stigle brojne pohvale od strane kritike, te se čini da se Ben Affleck konačno iskupio za Gigli

Gledali smo: Grad lopova

Piše: Dragan Antulov

GRAD LOPOVA
(THE TOWN)
uloge: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Ranner, Blake Lively, Jon Hamm, Pete Postlethwaite
scenarij: Peter Craig, Ben Affleck & Aaron Stockard (po romanu Chucka Hogana)
režija: Louis Leterrier
proizvodnja: Warner Bros, SAD, 2010.
trajanje: 125 '

U današnje vrijeme, kada cijele nacije gledaju kako desetljećima stvarano blago i krvavo stečena nezavisnost odjednom nestaju samo zato da bi punili trezore nekih dalekih banaka, lako je shvatiti zašto su u sličnim prilikama prije nekih osam desetljeća narodnim junacima postajali likovi koji su, poput Johna Dillingera, na jedan vrlo specifičan način preraspodjelu bogatstva vršili u suprotnom smjeru. Njegov suvremeni kolega Doug Mackay (Affleck) se, pak, previše ne opterećuje s nekakvim socioekonomskim opravdanjima svoje aktivnosti, s obzirom da je posao pljačkaša banaka ne samo primio u obiteljsko nasljedstvo od oca Stephena (Cooper), nego i zato što on predstavlja i jednu od glavnih gospodarskih grana u Charlestownu, "tvrdoj" radničkoj četvrti irskih katolika u Bostonu.

Doug za život zarađuje na čelu male, ali uglavnom uigrane ekipe kriminalaca koja svaki od svojih poslova pažljivo planira, priprema i izvodi s vojničkom preciznošću i profesionalnošću. No, s vremena na vrijeme se takvi rutinski poslovi zakompliciraju zato što je u ekipi Dougov prijatelj Jem Coughlin (Renner), sklon povremenim ispadima bezrazložnog nasilja. Prilikom posljednje pljačke je Jem tako bez neke velike potrebe kao taoca uzeo mladu direktoricu banke Claire Keesey (Hall). Ona, iako puštena, postaje ozbiljna opasnost kada se ispostavi da živi u okolici te da bi mogla pukim slučajem prepoznati pljačkaše. Jem bi svoju grešku "ispravio" po kratkom postupku, ali Doug prije toga odlučuje izviditi situaciju tako što se sretne i sprijatelji sa svojom bivšom žrtvom. Mlada, još uvijek traumatizirana žena, brzo pada na Dougov šarm, ali i sam Doug shvaća da ga Claire privlači, pokazujući mu drukčiji, pošteniji i mirniji život od dosadašnjeg. Međutim, prije nego što Doug bude u stanju započeti novi život, morat će se suočiti s time da oko njega i njegove ekipe sve više zatvara krug FBI na čelu sa neumoljivim agentom Frawleyem (Hamm).

Moglo bi se reći kako Afflecku nije bio neki naročiti problem uživjeti se u svoj lik, s obzirom da s njime dijeli spoznaju kako mu je redovna karijera došla do stranputice. Pokušaj da se etablira na glumačkom Olimpu je doživo sramotni fijasko i Affleck bi vjerojatno postao još jedna holivudska olupina da nije bilo spasonosnog zaključka da mu više leži rad iza nego ispred kamere. Nakon redateljskog debija u Gone Baby Gone je došao i ovaj film, gdje je osim glumačke i redateljske demonstrirao i scenarističke vještine, prvi put iskorištene u Dobrom Willu Huntingu, te adaptirao bestseler-roman Chucka Hogana. Afflecku je u prilog u ovom filmu išlo i to što je film snimao u Bostonu, gradu u kojem je odrastao, i čiji milje dobro zna prenijeti na ekran. Slično kao i u prethodnom filmu, i za Grad lopova su stigle brojne pohvale od strane kritike, te se čini da se Affleck konačno iskupio za Gigli.

Affleckovo dostignuće se čini utoliko impresivnijim, s obzirom da Grad lopova, barem na prvi pogled, ne donosi ništa naročito originalno, bilo da je riječ o zapletu o profesionalnom kriminalcu koji sanja o dolasku na "pravi put", bilo kombinaciji krimi-akcijade i socijalne drame, bilo miljeu irskih gangstera zaslužnom za neke zapažene filmove kao što je Mistična rijeka. Affleck je očito dosta naučio kao glumac, te se iza kamere snalazi kao riba u vodi, bilo da je riječ o dramskim, bilo o akcijskim scenama, od kojih neke podsjećaju na Michaela Manna i njegovu Vrućinu. Ipak, Afflecku je najviše u prilog išao izvrstan casting; iako nominalno glumi protagonista, njegova uloga je bez velikih problema zasjenjena s kolegama, bilo da je riječ o Britanki Rebecci Hall u potencijalno nezahvalnoj ulozi žrtve "štokholmskog sindroma", bilo sjajnom Jeremyju Renneru u složenoj ulozi sociopata.

Ipak, najdublji dojam će ostaviti gotovo neprepoznatljiva Blake Lively u maloj ulozi Kriste, Jemove sestre i Dougove bivše djevojke; u narkomanki koja izgleda kao da je netko s njom prao pod će se teško pronaći glamurozna protagonistica Tračerice. Nekim gledateljima će možda smetati konvencionalnost Grada lopova u trenutku kada se bude rasplitao na predvidljiv način, ali ovaj film ipak predstavlja jedno od ugodnijih iznenađenja naše kino-ponude.

OCJENA: 8/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #3
    0 0
    bozoli bozoli @ 17.2.2011. 16:45
    Lively je ovdje samo malo više trashy i neurotična verzija svojeg lika u Tračerici. Ništa posebno, nikakav preveliki odmak.
  • #2
    0 0
    igreradi igreradi @ 17.2.2011. 14:02

    Obzirom na sve napisano o Affleck-u (nebitno s čim se slažem, a s čim ne) i temi koja se provlači kroz film (preobraćenje, želja za drukčijim i ljepšim životom), samo bih komentirala ovo o Blake Lively. Vrlo je prepoznatljiva i odličan izbor. Glumce valja ne uspoređivati s ulogama koje igraju u serijama i nezahvalno je u njoj tražiti Tračericu. Neka nam pokaže što nam sve može dati.

    Ovdje je solidno dočarala svoj lik.

  • #1
    0 0
    ecimir ecimir @ 10.12.2010. 22:23
    Slažem se. Nije remek dijelo, ali jedan od boljih filmova ove godine.
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala