Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Srpski film najcenzuriraniji film u V. Britaniji zadnjih 16 godina
Snuff-film s patrijarhalnim pristupom priči gdje su muškarci izvršitelji, a žene objekti na kojima se iskazuje nasilje

Srpski film najcenzuriraniji film u V. Britaniji zadnjih 16 godina

Nije ništa novo, jer se o filmu pisalo sve što se napisati da, no novost je kako je kontroverzni "Srpski film" postao najcenzuriraniji film u zadnjih 16 godina u Velikoj Britaniji. Iz tamnog horrora i thrillera, koji sadrži scene nasilja i seksa, izrezano je čak 4 minute i 11 sekundi originalnog filmskog materijala, kako bi zadovoljio britanske cenzore. BBFC (British Board of Film Classification) izjavio je kako rijetko kada režu filmove koji se prikazuju u kinima, a imaju rating za osobe iznad 18 godina. Davne 1994. godine iz filma "Nammvar" bilo je izrezano 5 minuta i 8 sekundi zbog nasilja prikazanog u filmu.

- Veliki broj kadrova se jednostavno moralo izrezati jer potiču seksualno nasilje - izjavio je glasnogovornik BBFC-a.

Film će se u Velikoj Britaniji moći pogledati već 10. prosinca, a distributer Revolver Entertainment za sada ne zna u koliko kina će se film uopće prikazivati.


Redatelj Srdjan Spasojevic je uz nekonvencionalan pristup snimanja filma u ovome uratku otišao korak dalje, sa sodomijom i nasiljem. Neke od scena u filmu uključuju seks sa ženom, koju se u isto vrijeme tuče i reže glava, porod bebe te forsiranje bebe na oralni seks i sl. Jednom prilikom, Spasojevic je izjavio, kako je svaka generacija u zadnjih 100 godina u njegovoj državi preživjela rat. Isto tako smatra kako bi se na njegov film trebalo gledati kao na metaforu, koja priča o tome što se dogodilo državi i njenim ljudima, i da se pritom ne bi trebalo zaboraviti kako se radi samo o filmu.

Radnja filma je o umirovljenom porno glumcu Milošu (Srđan Todorović), koji je latentni alkoholičar te je financijski zabrinut zbog nemogućnosti uzdržavanja obitelji, no tada dobiva ponudu koju ne odbija. Redatelj Vukmir (Sergej Trifunović) želi da Miloš preuzme glavnu ulogu u njegovom (kako on tvrdi) eksperimentalnom i artističkom filmu te mu ponudi plaću koju ovaj opet ne odbija. Jedini uvjet je da Miloš nema scenarija te da scene snima od dana do dana. Odmah postane jasno kako Vukmir zapravo snima snuff-film te tjera Miloša da pod utjecajem droga radi poprilično užasne stvari svojim partnericama pred kamerom. Seksualna tortura, u kojoj ništa nije sveto, na kraju dolazi do konačne žrtve koja je Miloševa žena i sin. Patrijarhalni pristup priči je očit i naglašen, muškarci su izvršitelji, a žene objekti na kojima se iskazuje i iskaljuje nasilje.


- Mislim da je ovaj film tragičan, uznemiravajuć, odvratan, apsurdan. U nekim dijelovima sam mu se divio, a u drugima pak mrzio. No, nikada ga neću ponovno gledati. Nikada! - izjavio je filmski kritičar Scott Weinberg.

Nepoznato je što su zapravo tvorci filma željeli postići količinom nasilja. Zahvaljujući filmovima poput "Hostela", pola svijeta već do sada zna kako u Europi postoje trula mjesta u kojima žive nasilni psihopati. Osim filmom, scenaristi Aleksandar Radivojević i Srdjan Spasojevic samo potvrđuju već spomenutu reputaciju, kao da su ponosni što žive u dijelu zemlje za koju svi misle da je zadnja stanica prije pakla.

Prema autorima, film sadrži veliku količinu frustracija, koje su povezane sa Srbijom te tekućom ekonomskom recesijom, poslijeratnim traumama i političkom nestabilnošću. Postavlja se pitanje, je li snimanje brutalnog pseudo snuff-filma zapravo pravi način za procesuiranje njihovog deprimiranog bijesa? Osim eksplicitnih i ostalih scena nasilja, fanovi se slažu kako film nije ništa posebno te je prosječan film za gledanje s ukupnom ocjenom 6.1/10 na IMDb-u.

Ranije u kolovozu ove godine, Westminsterski odbor odbio je dopustiti filmu da se prikaže tijekom godišnjeg Frightfest filmskog festivala, dok je ranije ovaj mjesec u Španjolskoj isti film bio zabranjen za javno prikazivanje na tjednu Terror Film u San Sebastianu. Zabrana prikazivanja filma dogodila se između ostalog i na Molins De Rei te Malanga filmskim festivalima.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    doom doom @ 29.11.2010. 6:40
    potpisujem
  • #4
    0 0
    Beno beno @ 28.11.2010. 22:32

    Kad film digne malo previse "negativne" prasine nego ocekujes, moras se vadit na "umjetnost" i "metaforu".

    Sto se ovog s Vrapcem tice - mislim da je bilo puno bolesnih, nastranih i uvrnutih filmova koji su gurali granice dobrog ukusa. Ali svi oni su samo to - film i fikcija.

  • #3
    0 0
    gorlock gorlock @ 28.11.2010. 21:56

    "Jednom prilikom, Spasojevic je izjavio, kako je svaka generacija u zadnjih 100 godina u njegovoj državi preživjela rat. Isto tako smatra kako bi se na njegov film trebalo gledati kao na metaforu, koja priča o tome što se dogodilo državi i njenim ljudima, i da se pritom ne bi trebalo zaboraviti kako se radi samo o filmu"

     

    Samo bolestan čovjek poput gore navedenog, može imati takove usporedbe - metafore. 

    Ne zato što je srpski, ovo smeće teško se može nazvati filmom ! 

    Pri porodu oralno općiti sa bebom, kojoj to budali može pasti na pamet, a kamoli SNIMITI FILM, i vršit usporedbe ne znam s čim - sa stanjem u državi - KRETENIZAM !

    Po meni svi sudionici ovog smeća mogu lagano u Vrapče.

  • #2
    0 0
    hitman_4 hitman_4 @ 28.11.2010. 20:26
    meni je film dobar,nije za svaciji ukus jer ima zbilja puno bljuv scena,a ono i cijeli film je dosta mračan,mučan,težak.
  • #1
    0 0
    fox89 fox89 @ 27.11.2010. 19:28
    huha. napokon članak s kojim se slažem. u potpunosti nepotrbne toliko surove i brutalne scene nasilja i naravno kasnije aljkavo izvlačenje redatelja na metafore.
Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala