Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Srpski film sadrži elemente kaznenog djela!?
Nadležni organi zatražili su analizu stručnjaka, a prema prvim indicijama neke scene su protivne zakonu.

Srpski film sadrži elemente kaznenog djela!?

Grupa filmskih kritičara, tužitelja, siociologa, psihologa, znanstvenih i umjetničkih radnika, ali i drugih različitih stručnjaka, na zahtjev državnih organa istražuje sadrže li neki dijelovi Srpskog filma, redatelja Srđana Spasojevića, u sebi elemente kaznenog djela!

Do ovih je saznanja došla srpska Politika, prema čijim navodima zbog nasilnih scena autorima filma prijeti istražni proces, no još uvijek ova vijest nema službenu potvrdu. Dapače, sve je još u domeni špekulacije, iako je s više strana procurilo da su nadležni organi zatražili analizu stručnjaka, a prema prvim indicijama u nekim scenama možebitno postoje elementi protiv časti i spolnog morala, kao i kršenja prava maloljetnika.

"U našem zakonodavstvu ne postoji nikakva cenzura u smislu da se neka djela unaprijed pregledavaju ili da se donese odluka o njegovoj zabrani. Postoji mogućnost da se poslije njegove premijere filma zabrani u smislu Zakona o javnom informiranju. U slučaju da se utvrdi da postoji neko kazneno djelo, postupak je potpuno drugačiji – pokreće se kazneni postupak" objašnjava sugovornik "Politike” koji je želio ostati anoniman.

Intervenirali 49 puta

Srpski film otkako je nastao izaziva burne reakcije javnosti. Ocijenjen je šokantnim i nasilničkim, a nedavno na festivalu u Londonu nije prikazan, jer je organizatorima zabranjeno prikazivanje integralne verzije.  Britanski odbor za ketegorizaciju filmova zatražio je naime intervenciju 49 puta tijekom filma i izbacio četiri minute materijala zbog eksplkicitnih scena nasilja i seksa.

"Nadam se da je ta komisija svjesna postojanja filmske glume, režije i montaže i da neće procesuirati imaginarne filmske likove, već će se pozabaviti ljudima i problemima zbog kojih je ovaj film napravljen i na čije smo postojanje željeli ukazati. "Srpski film” se bavi filmskom realnošću i strahotama koje smo svi osjetili na svojoj koži, bilo kao žrtve ili kao oguglali promatrači, s uporištem u svakodnevnim crnim kronikama od kojih okrećemo glavu sa uvjerenjem da se događaju nekom drugom. Nadam se da će na kraju i ova vrsta angažmana biti kanalizirana u pravom smjeru - prema užasima na koje smo ukazali, a u isto vrijeme zahvaljujem na ovom cirkusu koji će podići interes javnosti za "Srpski film”, rekao je redatelj Spasojević.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala