Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Osmi kat
Za vjerovati je da će zbog nedostatka novaca u ovoj sezoni, a možda i u godinama koje dolaze, srž televizijske zabave biti u obliku talk showa

Gledali smo: Osmi kat

Piše: Dragan Antulov
Foto i video: HTV

Kada su se prije nekih desetak godina relativno malobrojne reality emisije počele pretvarati u bujicu koja plavi televizijski program širom svijeta, analitičari i dežurni dušobriznici su, nastojeći objasniti taj fenomen, u pravilu izbjegavali najjednostavnije objašnjenje – reality emisije ili, kako ih vole nazivati, "dokumentarne sapunice", su jednostavno jeftinije od pravog dramskog programa. Sada, kada je globalna kriza pritisla sve, pa i neke novcem poreznih obveznika financirane gigante kao BBC, ispostavilo se da su reality jeftini, ali da uvijek ima ono što bi od realityja moglo bilo jeftinije. Tako je za vjerovati da će u ovoj sezoni, a možda i u godinama koje dolaze, srž televizijske zabave biti u obliku talk showa.

Sanja Doležal dosad se jedina mogla podičiti titulom "hrvatske Oprah"

HRT se tom vrlom novom svijetu nastoji prilagoditi u obliku nove, ambiciozne emisije po imenu "Osmi kat". Za nju se već sada govori kako bi trebala biti "hrvatska Oprah", odnosno hrvatsku državnu televiziju uzdignuti na razinu koja se, makar u komercijalnom smislu, smatra vrhuncem talk show žanra. Taj zadatak će za HRT biti težak, ako je suditi po tome što dosadašnja iskustva s tim oblikom televizijske zabave u Hrvatskoj baš i nisu bila naročito dojmljiva. Titulom "hrvatske Oprah" se, pak, do danas s koliko-toliko opravdanja mogla dičiti Sanja Doležal,  i to zahvaljući RTL-u – televizijskoj kući koju mnogi snobovi mrze i koja predstavlja sve ono što hrvatska "javna televizija" ne smije biti. Mnogi cinici bi rekli da je "Sanja" u stvari bila prosječna emisija koja je izgledala kao vrhunsko remek-djelo u moru dreka na koji se svodio ostatak RTL-ovog programa, ali, s obzirom da HRT te standarde na polju talk showa nije dosegao, može se zaključiti da je, zapravo, HRT malo previše nastojala imitirati svog komercijalnog konkurenta.

"Osmi kat", sudeći po emisiji u utorak popodne, kao i mnoge hrvatske zabavne emisije, ne nastoji otkrivati toplu vodu, odnosno drži se već oprobanih formula. Sam naziv emisije bi trebao asocirati na riječ "Oprah" – iako će neke starije gledatelje prije asocirati na "Sedmu noć" i slične aveti prisavske prošlosti. Oni koji su popodne sjeli pred ekran, vidjeli su ono što, se zapravo i ne čini toliko različitim od sadržaja koji se na tom istom HRT-u u svom originalnom obliku prikazuje prijepodne. Pažljivo odabrana tema na koju se nastoji "senzibilizirati" javnost, skladni omjer stručnjaka i običnih ljudi među gostima te voditeljica koja svojim autoritetom sve to sklapa u savršenu cjelinu – u pitanju je formula koja se na prvi pogled i ne čini tako teškom, ali na kojoj su zube lomile mnoge wannabe Oprah.

 

Daniela Trbović - najveći adut HTV-a

Dojam je da se s "Osmim katom" to neće dogoditi, i to ne tako brzo. Glavni razlog za to je prije svega je Daniela Trbović, koja se zahvaljujući bogatom iskustvu može smatrati jednim od najvećih HRT-ovskih aduta, a o čemu možda najbolje svjedoči njena intervencija u "Najslabijoj karici". U slučaju "Osmog kata" je cijelom konceptu dala ono najvažnije – dozu određene osobnosti, odnosno voditeljski karakter koji je oštrinom i zajedljivošću uličnog borca daleko od "uglađene" i aristokratske voditeljice u čikaškom studiju. Time je "Osmi kat" postigao svoj cilj – koncept je s jedne strane istovjetan originalnoj "Oprah", a s druge strane dovoljno "originalan" da gledatelji nemaju dojam kako gledaju reprizu. Iako se Danielu Trbović teško može zamisliti kao ličnost koja svojim preporukama romane iz Trećeg svijeta čini bestselerima i anonimne šarlatane predsjednicima, trenutak kada je započelo emitiranje "Osmog kata" je trenutak kada će se u Hrvatskoj konačno moći povikati "Imamo Oprah".

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala