Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Ni na nebu ni na zemlji
Umjesto romantične komedije film više odgovara žanrovskom okviru mrtvački ozbiljne egzistencijalne drame

Gledali smo: Ni na nebu ni na zemlji

Piše: Dragan Antulov

NI NA NEBU NI NA ZEMLJI
(UP IN THE AIR)
uloge: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick
scenarij: Sheldon Turner & Jason Reitman (po romanu Waltera Kirna)
režija: Jason Reitman
proizvodnja: Paramount Pictures, SAD, 2009.
trajanje: 109 '


Film je djelatnost u kojoj subjektivni dojmovi i tumačenja imaju važniju ulogu od egzaktnih parametara, pa je malo vjerojatno da će hrvatski distributeri ikada imati probleme koje ovih dana ima Toyota s Priusima. Ipak, postavlja se pitanje zašto se Ni na nebu ni na zemlji reklamira kao romantična komedija, s obzirom da je to ostvarenje prilično teško ugurati u takav žanrovski okvir.

Koliki su humoristički potencijali filma pokazuje posao kojim se bavi njegov protagonist Ryan Bingham (Clooney). On je preletio milijune kilometara preko Amerike radeći za tvrtku čija se djelatnost svodi da "tehnološkim viškovima" svojih klijenata na "fin" način priopćava da su dobili otkaz. Bingham, koji je vrhunski profesionalac, voli svoj posao, ali i način života zbog koga većinu vremena provodi u letu, na aerodromima i hotelskim sobama. Tu za neku veliku romansu nema mnogo mjesta – najbolje čemu se Ryan može nadati jesu na neobaveznom seksu temeljene veze, poput one s Alex (Farmiga), koja, kao i on, zbog posla većinu vremena provodi izvan kuće. Binghamovu kolotečinu ugrozi i mlada i nadobudna kolegica Natalie Keener (Kendrick), koja je smislila da njegova tvrtka umjesto na terenu posao obavijesti o otkazu šalje preko video-veze.

Temeljen na romanu Waltera Krina, Ni na nebu ni na zemlji umjesto romantične komedije daleko više odgovara žanrovskom okviru mrtvački ozbiljne egzistencijalne drame, a dokumentarne snimke uplakanih i slomljenih ljudi koji su zbog recesije ostali bez posla mu daju i nimalo suptilnu socijalnu notu. To možda i ne bi trebalo iznenaditi, s obzirom da je film Jasona Reitmana lansiran na festivalima i namijenjen lovu na "Oscare" – gdje eskapistički i "slatki" sadržaji obično slabo prolaze.

Film, pak, pada u trenucima kada ga Reitman bez uspjeha pokušava "zasladiti" s moralnim poukama o važnosti ljubavi i obiteljskih vrijednosti. Isto tako se pretjeralo u karikaturalnosti lika koga tumači inače prilično talentirana Anna Kendrick (široj publici poznata kao najbolja ljudska prijateljica protagonistice Sumraka).

Pristojna režija, solidna gluma i djelomično nekonvencionalna završnica ovo ostvarenje čine gledljivim, ali Ni na nebu ni na zemlji svejedno završava u provaliji između holivudske iluzije i žalosne stvarnosti svijeta u kome živi njegova publika.


OCJENA: 4/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #8
    0 0
    bozoli bozoli @ 29.5.2011. 1:18

    Topic crossover na:

     http://mojtv.hr/forum/tema/3/2069/1/ni-na-nebu-ni-na-zemlji.aspx#post18575

  • #7
    0 0
    bozoli bozoli @ 29.5.2011. 1:11
    Sad sam tek uOČIla ovaj komentar. Buzdovane, Nedostaje mi kritičarka. A ne da moram slušati stalno kako ga je netko natjerao da ode pogledati ljubić ili bilo što emotivno. Bu - f*#$& - hu!
  • #6
    0 0
    buzdovan buzdovan @ 7.3.2010. 23:30

    Već sam to negdje napisao.

    Napokon inteligentne i objektivne kritike! 

    Ne kužim što ovima što bezrazložno seru po kritičaru nije jasno!? Kužim jedino što im očito nedostaje... 

  • #5
    0 0
    gordan gordan @ 7.3.2010. 23:16

    Možda bi ipak osim ocjene i sažetka trebalo pročitati cijelu kritiku. Ja nisam shvatio da je kritičar uvrijeđen time što je umjesto tupave komedije dobio ozbiljnu dramu, i da je zbog toga dao ocjenu kakvu je dao.

  • #4
    0 0
    skor skor @ 7.3.2010. 22:58
    Dragi Dragane, kad sam vidio koju si ocjenu dao filmu morao sam se ulogirati samo da ti ostavim komentar. Dakle, film je po tebi ispod prosječan i zaslužuje 4/10 samo zato jer ga predstavljaju javnosti kao romantičnu komediju, što film zapravo i nije, ali kako su te prevarili jer si očekivao tipičnu glupavu, američku komediju kojih smo se nagledali na tisuće u zadnjih deset godina ti si ih, povrijeđen i ljut, odlučio kazniti! Ma bravo!! Ova ocjena govori više o tebi kakav si zapravo čovjek nego o filmu!! Pozdrav
Pogledaj sve komentare (8)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala