Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Što je novo s Morganima?
Potrošeni Hugh Grant i antipatična izvedba S.J. Parker u komediji koja je trebala biti slasher horror

Gledali smo: Što je novo s Morganima?

Piše: Dragan Antulov

ŠTO JE NOVO S MORGANIMA?
(DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS?)
uloge:  Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Sam Eliott, Mary Steenburgen, Elisabeth Moss, Michael Kelly, Wilford Brimley
režija: Marc Lawrence
proizvodnja: Columbia/Castle Rock, SAD, 2009.
trajanje: 103 '

Što je novo s Morganima u mnogo čemu podsjeća na specifičan žanr filmova koji je bio strašno popularan 1980-ih, a danas doživljava renesansu. Njegovi su protagonisti bogati, razmaženi, bahati i nimalo bistri stanovnici velegrada koji, stjecajem okolnosti, završe u ruralnoj sredini gdje se, uvjereni u vlastitu superiornost, s krajnjim prijezirom odnose prema lokalnom stanovništvu, kulturi, flori i fauni. Tamo zahvaljajući svojoj gluposti, a usprkos niza dobronamjernih savjeta i upozorenja, sebi navlače svakojake nevolje na vrat, te su na kraju prisiljeni spašavati goli život odbacujući sve svoje ranije predrasude, pogotovo one koje se tiču fizičkog rada, korištenja nasilja ili prljanja ruku. Iako sve gore navedeno sugerira materijal za vrhunski slasher horor, taj koncept se na putu do realizacije zagubio i završio kao romantična komedija Marca Lawrencea.

Budalasti tinejdžeri koji su 1980-ih nekako uspjeli izbjeći susrete s maskiranim seoskim koljačima ovdje su sada uspješni njujorški odvjetnik Paul Morgan (Hugh Grant) i njegova supruga, jednako uspješna trgovkinja nekretnina Meryl (Sarah Jessica Parker). Njihov brak, međutim, nije ispao najuspješniji, te su u procesu razvoda. Stjecajem okolnosti oboje postaju svjedoci gangsterske likvidacije, pa ih FBI, nastojeći ih zaštiti, privremeno sklanja u zabačeni gradić u Wyomingu, gdje će biti pod lažnim imenima čekati suđenje i suočavati se kako s nedostatkom mnogih dostignuća suvremene civilizacije, tako i sami sa sobom.

Kada je Lawrence pisao scenarij, najvjerojatnije nije bio svjestan njegovih horor-potencijala. Lakše je zamisliti da je koncept romantične komedije pokušao preslikati kroz matricu Života na sjeveru. Međutim, za tako nešto mu je trebalo nešto malo više smisla za humor, odnosno da njegove "bradate" duhovitosti barem jednom u kino-dvorani izazovu smijeh. Filmu je još manje pomoglo što je za muškog protagonista angažirao od glumačke karijere umornog i vidno potrošenog Hugha Granta. Još je gora stvar sa Sarah Jessicom Parker u čijoj je izvedbi lik Grantove partnerice postao tako antipatičan, da će zbog toga mnogi u publici početi navijati za mafijaškog ubojicu isto onako kao što se svojevremeno navijalo za Jasona Voorhesa. Na žalost, Lawrence, kao i mnogi od Hollywoodu, po tom pitanju ne može pobjeći od konvencija, pa ono što je trebalo biti horor po žanrovskom određenju postaje horor kao gledateljsko iskustvo.

OCJENA: 2/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    0 0
    bozoli bozoli @ 8.2.2010. 11:24

    Naš Omiljeni Kritičar opet u akciji! On je oštar na jeziku, brz u peru, i... potpuno izgubljen!

    Ima jedna scena u filmu koja me dotukla od smijeha. Tko god je gledao, zna na što mislim. Hugh Grant: Was that it? It was so good! Can we do it again?

    Još se uvijek cijepam od smijeha, kad se toga sjetim!

Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala