Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pretpremijera: Invictus - Kada je Mandela bio kao Ćiro u BiH...
Holivudski veteran Clint Eastwood neumorno nastavlja karijeru iza kamere

Pretpremijera: Invictus - Kada je Mandela bio kao Ćiro u BiH...

Piše: Dragan Antulov

Uloge: Morgan Freeman, Matt Damon
Režija: Clint Eastwood
Proizvodnja: Warner Bros, SAD/Južna Afrika, 2009.
Trajanje: 134 '


Iako se prošle godine u Gran Torinu oprostio od glume, holivudski veteran Clint Eastwood neumorno nastavlja karijeru iza kamere. Njegovo posljednje ostvarenje, Invictus, moglo bi mu donijeti trećeg "Oscara" - da kojim slučajem nema Cameronovog Avatara koji se i prije premijere nametnuo kao apsolutni favorit.

Radnja filma je smještena u Južnu Afriku neposredno nakon ukidanja apartheida i izbora na kojima je za prvog crnog predsjednika izabran višedesetljetni politički zatvorenik Nelson Mandela. Postavši poglavarom države gdje još nisu skroz zacijelile rane stvorene diskriminacijom crnačke većine, Mandela nastoji prebroditi jaz između različitih rasa na sličan način na koji je Ćiro ujedinjavao BiH – preko zajedničke sportske reprezentacije. Problem je u tome što je jedini momčadski sport u kome se JAR ističe ragbi, a reprezentacija je sve samo ne popularna među crnačkom većinom, dijelom zato što u njoj dominiraju bijelci, a dijelom zato što igra očajno loše. Mandela, pak, nastoji kapetana momčadi Francosia Pienaara preko vlastitih robijaških iskustava nadahnuti da teži ka nemogućem i pokuša na Svjetskom kupu 1995. godine postići dotada nezapamćen podvig.

Slabi i neiskorišteni likovi u neuzbudljivom scenariju

Morgan Freeman je još davno prije Obame publici uspio uvjerljivom učiniti ideju o crncu u Bijeloj kući, pa će teško ikoga iznenaditi to da se ulozi najuglednijeg svjetskog državnika snalazi kao riba u vodi. To se, međutim, ne može reći za Damona koji nije baš previše uvjerljiv u ulozi afrikanerskog ragbijaša. I ostali likovi su slabi i neiskorišteni, kao i manje-više sve u scenariju Anthonyja Peckhama koji je priču lišio bilo kakvih negativaca ili dramskog naboja; svi unaprijed znaju da je Mandela vrhunski i neosporni autoritet, a još k tome i državni poglavar čija riječ mora biti posljednja. Pred kraj se sve odvija u skladu s holivudskim konvencijama sportskog filma, a nekoliko jeftinih trikova će teško zavarati publiku.

Freeman i Eastwood ipak spašavaju film

Ono što Invictusa čini ne samo gledljivim, nego i zanimljivim je prije svega izvrsni Freeman, ali i pouzdani Eastwood koji svojom nenametljivom, ali efektnom režijom banalnoj i "ziheraškoj" priči o nadvladavanju predrasuda daje epski karakter. Rezultat svega toga je ne samo politički, nego i zanatski korektan film.

ocjena: 6/10

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala