Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


70 godina Pule na Trećem
Ne propustite pogledati 20 filmova iz povijesti Pulskog filmskog festivala

70 godina Pule na Trećem

Ne propustite od 3. do 22. srpnja svaki dan na Trećem programu (HRT-HTV3)  od ponedjeljka do petka od 22:00 sata, a subotom od 20:00 i 22:00 sata ciklus kultnih filmova „70 godina Pule na Trećem“ u povodu jubilarne obljetnice Pulskog filmskog festivala.
Retrospektivni program sastavljen je od uglavnom restauriranih verzija kultnih filmova, klasika, popularnih i zanemarenih naslova, kojim će se na Trećem programu obilježiti jubilarna 70. obljetnica Pulskog filmskog festivala.

Retrospektiva uključuje dvadeset filmova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Makedonije iz različitih razdoblja povijesti Festivala. Većina filmova snimljenih prije 1990-te digitalno je restaurirana, što će gledateljima omogućiti da čak i one naslove s kojima su upoznati pogledaju u novom i osvježenom ruhu.

Selekcija uključuje kultne filmove kao što su “Ko to tamo peva” (1980.) Slobodana Šijana, “Valter brani Sarajevo” (1972.) Hajrudina Krvavca i “Nacionalna klasa do 785 ccm” (1978.) Gorana Markovića, kontroverzne naslove “Kad budem mrtav i beo” (1967.) Živojina Pavlovića i “Mali vojnici” (1967.) Bahrudina Bate Čengića, ali i manje prikazivane filmove kao što su povijesni spektakl “Makedonski dio pakla” (1971.), “Karmine” (1969.) Matjaža Klopčiča i “Ne vraćaj se istim putem” (1965.) Jože Babiča.

“Treći program pridružuje se obilježavanju velike obljetnice 70 godina Pulskog filmskog festivala. Prisjetit ćemo se kultnih filmova koji su bili prikazani u Puli poput “Valter brani Sarajevo” ili “Nacionalne klase”. Od 3. srpnja svaki dan od ponedjeljka do petka od 22:00 sata, a subotom od 20:00 i 22:00 sata Treći program HTV-a obilježavat će tu veliku i važnu obljetnicu. Izravni prijenos otvaranja Pule gledat ćemo na Prvom programu, a zatvaranja na Trećem program. Pozivam sve ljubitelje hrvatske i jugoslavenske kinematografije da budu s nama jer ćemo srpanj posvetiti izvrsnim starim i novim filmovima iz Arene u Puli”, izjavila je Vlatka Kolarović, urednica HTV3.

Program nakon 1990-te uključuje filmove autora različitih generacija, od Branka Schmidta “Ljudožder vegetarijanac” (2012.), Zrinka Ogreste “S one strane” (2016.) i Dalibora Matanića “Zvizdan” (2015.), pa do Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019.), Igora Bezinovića “Kratki izlet”  (2017.) i Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat” (2016.). Tu su još i dvije nagrađivane manjinske koprodukcije: “Ničije dijete” (2014.) Vuka Ršumovića i “Teret” (2018.) Ognjena Glavonića, premijerno prikazane u Veneciji odnosno Cannesu, nagrađene i na Pulskom filmskom festivalu.

U 70 izdanja na Pulskom filmskom festivalu prikazane su stotine filmova i ovaj izbor od 20 naslova omogućit će jedan od mogućih uvida u popularne teme i estetske trendove koji su obilježili povijest hrvatske i jugoslavenske kinematografije, a time i Pulskog filmskog festivala: autorske drame i komedije, partizanske i povijesne spektakle, nezavisni film, kao i nove naslove koji se na intrigantan način hvataju u koštac s bližom i daljom povijesti.

„U zadnje vrijeme u regiji restaurira se velik broj klasika koji su obilježili povijest regionalnih kinematografija. Stoga smo 70. obljetnicu Pulskog filmskog festivala odlučili iskoristiti kao povod da gledatelje podsjetimo na filmove uz koje su generacije gledatelja rasle, zabavljale se ili o njima raspravljale, odnosno skrenuti pozornost na one koji su s godinama ostali nepravedno zanemareni. Programom smo željeli odškrinuti vrata u filmsku povijest kako bismo pokazali da je tijekom sedam desetljeća te filmske manifestacije platnima naših kina prodefilirao cijeli niz talenata ispred i iza kamere, čiji rad zaslužuje da ih otkriju nove generacije gledatelja,“ izjavio je izbornik filmskih programa Pulskog filmskog festivala Mario Kozina.

Program je nastao u suorganizaciji Pulskog filmskog festivala i Hrvatske radiotelevizije.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala