Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Koralina i tajna ogledala
Maštovita horor-bajka redatelja Henrya Selicka zanimljiva je priča namjenjena odrasloj publici

Gledali smo: Koralina i tajna ogledala

Piše: Goran Ivanišević

Redatelj Henry Selick popularnost je stekao "Predbožićnom morom" rađenom prema priči Tima Burtona, maštovitog redatelja koji sa Selickom dijeli sličan smisao za bizarno. Premda priča o Koralini nije toliko slikovno zastrašujuća, ponovo je riječ o filmu koji nije namjenjen najmlađoj djeci. "Koralina i tajna ogledala" zapravo je horor-bajka koja neće toliko plašiti užasavajućim prizorima koliko mudro pogođenim strahovima dječje publike..

Film je rađen kombinacijom različitih tehnika animacije, od zahtjevne stop-motion animacije (pokretanje modela) do kompjuterske i maštovito dočarava "pomaknuti" svijet Neila Gaimana, autora knjige prema kojoj je rađen, čemu pridonose i nekonvencionalno oblikovani likovi.

Koralina je djevojčica okružena otuđenošću i nerazumijevanjem, kako svojih najbližih (roditelja) tako i susjedstva u koje se doselila. Mala skrivena vrata koja vode prema svijetu sličnom njezinom, no s naoko mnogo više razumijevanja i topline, pravi su izlaz iz sivila svakodnevice. No kad je paralelna stvarnost poželi zadržati, Koralina kreće u borbu za vlastiti život, ali i živote roditelja i duhova zatočenih s druge strane ogledala. Ispod makabričnih slojeva krije se zapravo vrlo zanimljiva priča koja kao i sve bajke ima pouku – ono što je vidljivo na površini nije uvijek istina.

Premda je domaća glasovna podjela (Marija Buga Šimić, Nataša Dangubić, Dražen Bratulić i drugi) dobro odradila zadaću, originalna glasovna podjela također je izvrsna (Dakota Fanning, "kućanica" Teri Hatcher, Ian McShane i drugi). Nažalost u hrvatskim kinima nije moguće vidjeti i 3D verziju filma koja bi bajkoviti svijet vjerojatno učinila vizualno još dojmljivijim.

Ocjena: 7

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    ana20 ana20 @ 2.6.2009. 13:57
    Odličan je :)
  • #1
    0 0
    mario mario @ 1.6.2009. 0:21
    U potpunosti se slažem, dugo sam čekao na ovaj film (veliki fan Gaimana) i uopće se nisam razočarao. Zabavno, bizarno i vrlo, vrlo creepy. Film koji ću sigurno s guštom opet pogledati.
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala