Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ovogodišnje nominacije za Oskare probijaju granice
Nakon mnogo godina isključivosti, ovogodišnji su Oskari napravili preokret i napravili povijesne promjene

Ovogodišnje nominacije za Oskare probijaju granice

Foto: Twitter

Dodjela najprestižnijih filmskih nagrada, Oskari, oduvijek je bila na meti kritičara zbog svoje isključivosti. Manjak redateljica u nominacijama za najbolju režiju oduvijek je bio problem, kao i bjelačka premoć u glumačkim kategorijama. No, ove se to godine promijenilo te se počela pisati nova povijest dodjele nagrada.

Nikada do sada nisu bile dvije redateljice nominirane za režiju iste godine. To se promijenilo ove godine kada je objavljeno da će za nagradu za najbolju režiju konkurirati Chloé Zhao za film Nomadland i Emerald Fennell za Promising Young Woman.

Broj redateljica koje su do sada uspjele dobiti nominaciju za najbolju režiju je poražavajuće malen - njih tek pet, s time da je samo jedna od njih (Kathryn Bigelow za film Hurt Locker) uspjela taj zlatni kipić i osvojiti.

Osim uključivanja žena u do sada izrazito muške kategorije, ove godine po prvi puta u kategoriji za najboljeg glumca imamo azijskog izvođača, a prvi je puta nominiran i jedan Musliman. Korejski glumac Steven Yeun je dobio priznanje za svoju izvedbu u filmu Minari dok je Riz Ahmed, britanski glumac pakistanskog porijekla, postao prvi Musliman nominiran u glavnoj glumačkoj kategoriji, za svoju fantastičnu izvedbu u filmu Sound of Metal.

U povijest je ove godine ušao i Anthony Hopkins, koji je svojom nominacijom u glavnoj glumačkoj kategoriji, za ulogu u filmu The Father, s 83. godine postao najstariji glumac nominiran za najboljeg glumca.

Tko će ući u povijest s osvojenim zlatnim kipićima doznat ćemo 25. travnja kada će se održati svečana dodjela nagrada Oscar.

M.M.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala