Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Demon Slayer maknuo klasik Hayaoa Miyazakija s prvog mjesta u Japanu
Omiljena animirana fantastična avantura "Avanture male Chihiro" skoro je 20 godina bila najgledanija u Japanu

"Demon Slayer" maknuo klasik Hayaoa Miyazakija s prvog mjesta u Japanu

Foto: YouTube

U Japanu više nema toliko slučajeva zaraze koronavirusom tako da su kino dvorane otvorene kao nekad što je omogućilo da jedan animirani naslov sruši sve rekorde gledanosti i postane novi kulturni fenomen u toj državi.

Anime fantastična akcijska avantura Demon Slayer, punim naslovom Demon Slayer The Movie: Mugen Train, postala je najveći japanski kino-hit svih vremena čime je maknula omiljeni klasik Avanture male Chihiro (Spirited Away) Hayaoa Miyazakija na drugo mjesto. Podsjetimo, Avanture male Chihiro bio je prvi crtani film nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom festivalu i osvajač Oscara za najbolji dugometražni crtić, a premijerno je prikazan prije skoro 20 godina, točnije 2001. godine.

Ove nedjelje Demon Slayer zaradio je 32,47 milijardi jena (313,9 milijuna dolara), čime je prestigao povijesni rekord koji je postavila spomenuta Avanture male Chihiro sa 31,68 milijardi jena (kad se prikazivala 2001. godine zaradila je 30,8 milijardi jena, u najnoviju brojku uračunate su projekcije u Japanu ovog ljeta). Demon Slayer osim što je postao hit i novi fenomen u Japanu, rijetka je svijetla točka ovogodišnje filmske industrije. Film od samog početka obara sve rekorde uključujući onaj za najbolje otvaranje, najbolji trodnevni vikend, nakon toga postao je film koji je najbrže u povijesti Japana zaradio preko 10 milijardi jena. Film se svojom odličnom CG animacijom ispostavio i kao veliki hit u Imax dvoranama u kojima je također ostvario rekord kao film s najvećom zaradom u tom formatu.

Animirana akcijska avantura temelji se prema popularnoj mangi iz 2016. godine japanskog umjetnika Koyoharua Gotogea, samo što manga nije bila toliki hit u popularnoj kulturi sve dok nije napravljena istoimena anime serija za televiziju, Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba. Popularnost serije ponovno je probudila interes za manga strip pa je ponovno postao bestseler tako da je s ovim prosincem prodan u skoro 120 milijuna primjeraka.

Uspjeh animiranog filma Demon Slayer leži svakako i u tome što je većina holivudskih potencijalnih hitova odgođena zbog pandemije koronavirusa tako da nije imao niti nekakve konkurencije – koja sreća i koji tajming. Neki smatraju da je postigao takav uspjeh i zbog specifične teme: radnja govori o dječaku koji se u Japanu tijekom Taishō perioda (od 1912. do 1926. godine) bori protiv demona koji su ubili njegovu obitelj.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala