Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Sumnja (Doubt)
Kolika je uloga sumnje u procesu donošenja zaključaka? "Sumnja" je odličan film atmosfere koji pokušava dati odgovor na to pitanje.

Gledali smo: Sumnja (Doubt)

PIŠE: Mocca

Doubt je film atmosfere koji ćete pogledati u jednom dahu i željeti ga prokomentirati s nekim, što zbog želje da iznesete i čujete mišljenja i komentare o temi pedofilije u redovima katoličke crkve ali i da provjerite da li ste razumjeli likove. Željeti ćete riješiti neke svoje dvojbe o filmu kojih će, vjerujte, biti. I sami su glumci tijekom gostovanja u Oprah showu komentirali da je tekst za glavne protagoniste pažljivo pisan kako bi se ostavila sumnja u njihove postupke i razmišljanja. Scenarij za film napisao je John Patrick Shaneley, autor vrlo uspješne drame za kazališne daske koja je u 2005. osvojila Tony nagradu kao i Pulitzerovu nagradu za dramsko djelo, a priču temelji na osobnom iskustvu odrastanja i školovanja u katoličkoj školi.


Radnja je smještena u najsjevernijem od pet predgrađa New Yorka, godinu dana nakon velike prekretnice u životu Amerikanaca, atentata na Kennedya, te iako drama nije politička u naravi, likove pokreće duh samostalnog razmišljanja i prosuđivanja koji je u SADu počinjao uzimati maha tijekom 60tih prošlog stoljeća. Tema drame jest (moguće) neprilično seksualno ponašanje svećenika prema mladom dječaku, učeniku katoličke škole, ali zaplet (kao i sam naslov) vrti se oko premise da li se osoba u nepostojanju konkretnih dokaza može i u kojoj mjeri osloniti na svoj osjećaj te kolika je uloga sumnje u procesu donošenja zaključaka.

Peteročlana glumačka ekipa (svi su nominirani 2009. Oscara, no nitko ga nije osvojio) predvođena jedinstvenom i sjajnom Meryl Streep zaslužila je svaku pohvalu. Svakako treba izdvojiti nastup Viole Davis koja se pojavljuje u samo dvije scene u filmu (u jednoj od te dvije nema teksta!) i unosi dušu i srce, a film pokreće u novu dimenziju glumačkog ali i gledateljskog užitka.

8/10

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala