Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Nijemi filmovi koji su promijenili kinematografiju zauvijek
Ususret 9. PSSST! Festivalu nijemog filma, koji se održava od 5. do 7. studenog, donosimo najutjecajnije filmove nijeme ere

Nijemi filmovi koji su promijenili kinematografiju zauvijek

Ususret 9. PSSST! Festivalu nijemog filma, kojem je MojTV generalni medijski pokrovitelj donosimo vam deset najutjecajnih nijemih filmova.

Na mnogo načina su nijemi filmovi "čišća" filmska forma jer dobro napravljeni nijemi film koristi samo slike i glazbu, a stvara nešto skoro pa magično. Era nijemih filmova na neki je način bila kao prolog, kao uvod na stranicama filmske povijesti. Ovdje spomenuti filmovi su na svoj način pomogli postaviti scenu za kasnije filmove pomičući granice filmske umjetnosti.

Rođenje jedne nacije (1915)

Netrpeljivost (1916)
Pokušavajući malo maknuti Rođenje jedne nacije iz fokusa, D. W. Griffith je napravio Netrpeljivost, pomirbeni film koji prikazuje utjecaj netrpeljivosti kroz četiri paralelne priče koje su stoljećima udaljene. Film je bio najskuplji film napravljen do tada. Gradili su ogromne scene, na tisuće statista bilo je angažirano, produkcija je bila nevjerojatna. No zarada nije bila tako grandiozna tako da je studio, koji je radio film, također neslavno propao.

Kabinet dr. Caligarija (1920)
Scenaristi filma Hans Janowitz i Carl Meyer željeli su prikazati radikalnu anti-buržujsku umjetnost. Stilizirane pozadine, apstraktne zgrade šiljastih rubova i neobične glumačke metode učinile su ovaj film nevjerojatno neobičnim. Film je pomogao postaviti temelje za njemačke ekspresioniste 20-ih i 30-ih godina.

Mališan (1921)
Od svih zvijezda nijeme ere, Charlie Chaplin je ona koja sjaji najjače. Iako mnogi smatraju su on i Buster Keaton rame uz rame, Chaplin je ipak postigao veću popularnost. Film Mališan u kojem se Chaplin nalazi u svojoj poznatoj ulozi Skitnice bio je jedan od prvih filmova sa kombinacijom humora i drame i prvi sa dječjom zvijezdom.

Nosferatu (1922)
Prvi vampirski film i prvi klasični horor film, Nosferatu je bitan iz dva glavna razloga: sadrži neke od najsnažnijih slika iz filmske povijesti i ima Maxa Schrecka u jednoj od najlegendarnijih izvedbi u filmskoj povijesti. Film se temelji na Drakuli Brama Stokera, ali filmaši nisu imali prava za Drakulu pa su promijenili imena i tako objavili film. Naravno da to nije dobro prošlo tako da danas postoji jedna jedina kopija originalnog filma jer su ostale sve uništili.

Oklopnjača Potemkin (1927)
Propagandni fim koji pokazuje stiliziranu verziju pobune na ruskom bojnom brodu i čim je izašao revolucionarizirao je stvaranje filmova. Redatelj Sergie Eisenstein je bio jedan od najranijih teoretičara filma te je stvorio vlastiti stil obrade suprotstavljajući slike u montaži kako bi izazvao emocije.

Metropolis (1927)

General (1927)
Ovaj film često je smatran jednim od najboljih filmova Bustera Keatona. Uz to ima i neke od najimpresivnijih akrobacija svih vremena, bez obzira o kojoj se eri radilo. Radnja prati Keatonov lik koji lovi vlak pun vojnika Unije koji su mu oteli djevojku.

Svjetla velegrada (1931)
Do 1931. su nijemi filmovi već lagano bačeni u zaborav. No Charlie Chaplin je inzistirao na tome da bi njegov lik Skitnice izgubi svoj šarm ako bi pričao i unatoč svima napravio nijemi film. I to jedan od njegovih najupečatljivijih nijemih filmova. Sam film nije sadržavao baš nikakve filmske inovacije ili bilo što drugo novo no ipak se smatra jednim od najboljih Chaplinovih filmova.

Moderna vremena (1936)
Svjetla velegrada nisu dovela do oživljavanja nijemih filmova, doba zvuka preuzelo je cijelu filmsku industriju. No Chaplin je želio još jednu priliku. Dobio ju je, a rezultat je postao još jedan od najboljih njegovih filmova. Satira Industrijske revolucije i kritika modernog društva, ovim filmom je Chaplin započeo niz društveno savjesnog rada. Bio je kontroverzan i radi pristupa socijalnim temama, a i zato što je bio nijem, iako je zvuk bio prisutan već deset godina. No to ga nije spriječilo da postane veliki hit.

M.M.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala