Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Sutra počinje 11. Human Rights Film Festival!
Ovogodišnje izdanje HRFF-a počinje sutra no danas je predfestivalski dan za zagrijavanje

Sutra počinje 11. Human Rights Film Festival!

11. Human Rights Film Festival (HRFF) počinje u nedjelju, 08. prosinca i traje do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu, a dio programa potom će biti prikazan u Rijeci i to od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia.

Iako festival službeno otvara francuski film Camille Claudel 1915 redatelja Brune Dumonta u nedjelju, 8. prosinca, subota, 7. prosinca funkcionira kao predfestivalski dan, dan zagrijavanja i uključuje poseban program u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Europa.

Dan zagrijavanja počinje u Muzeju suvremene umjetnosti u 17 sati 4-kanalnom projekcijom instalacije U samoći pamučnih polja autora Caroline Caccavale i Josepha Césarinija. Riječ je o filmskoj adaptaciji poznatog komada Bernard-Marie Koltèsa u kojoj sudjeluje 27 zatvorenika iz zatvora Baumettes i građana Marseillea. Projekciji u MSU će nazočiti i autori.

Program se nastavlja u kinu Europa, projekcijom dvaju igranih filmova: u 19 sati bit će prikazan najnoviji dio serijala Heimat njemačkog redatelja Edgara Reitza, film Drukčija domovina, u kojem se autor vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine. U 23.30 sati bit će prikazan film Viola redatelja Matíasa Piñeira, trenutno jedan od najsmjelijih autora latinoameričke kinematografije – spomenuti film govori o (ljubavnim) odnosima između članova glumačke trupe dok izvode Shakespearovu dramu Dvanaesta noć u Buenos Airesu. Piñeiro je ime koje dolazi!

Osim predfestivalskog dana, dodatni program posjetitelje očekuje i po završetku festivala; naime, 14. i 15. prosinca održat će se vikend filozofije, program nazvan Filozofija danju i noću. Program je zamišljen kao kratki, ali intenzivni nagovor i upoznavanje sa filozofijom - u različitim formatima i medijima.

Pored spomenutih programa, a povodom održavanja festivala, u Zagreb uskoro stiže i nekoliko autora i autorica čije ćete filmove moći pogledati na Human Rights Film Festivalu.

Juri Rechinsky je autor filma Sickfuckpeople, dokumentarnog triptiha o skupini ukrajinske djece, beskućnika, koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo, odrasli i počeli živjeti kao zreli ljudi. Grčki autor Konstantinos Georgousis također stiže u Zagreb gdje će predstaviti dokumentarac Čistači – riječ je o dokumentarnom zapisu nevjerojatnog uspona neonacističke grčke stranke usred tamošnjih gorućih ekonomskih problema i ekstremne nazeposlenosti. Iz Španjolske pak stiže Manuel Pérez Cáceres, autor doku-igranog filma Granica, svojevrsnog eksperimenta u kojem sudjeluje šest zatvorenika i osam volontera, a kojima je cilj postaviti predstavu unutar zatvora. Iz regije na festival dolazi i autorica Ivana Todorović koja će predstaviti dokumentarac Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka – u čijem je središtu Goca, transrodna osoba koja živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je održavanje gay pridea uvijek povezano s masovnim nasiljem.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala