Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Parazit

1 2
  • #1
    6 2

    postova:392
    samuraj @ 7.12.2019. 13:48

    Sada kada je uvršten na portalu samo ću kopirati svoj kratki osvrt na njega koji sam napisao na prijašnjoj temi.

    Sviđa mi se film. Smislen je, zabavan, zanimljiv i dobro je iskombinirao različite žanrove i podžanrove koji se isprepliću. Također odlično je dočaran i kontrast između bogataša i siromašnih, kako vizualno tako i simbolički. Šokantan i sasvim neočekivan rasplet ( ali ne i epilog )  mi je i najbolji dio filma. Ono što mi se ne dopada je poneka pretjerana naivnost u radnji, a posebno kako su bogataši prikazani kao prilično tupavi što mi nikako ne pije vodu. Gluma? Kao i u većini korejskih filmova nisam impresioniran s tim segmentom. Možda griješim, ali gluma općenito u njihovim filmovima mi nije na bog zna kakvoj razini.

    I samo još da nadodam da sada kada sam pogledao već dosta filmova iz ove godine da je ovaj nesavršeni uradak još uvijek za sada na prvome mjestu.

  • #2
    5 1

    postova:507
    pandaboy @ 7.12.2019. 15:53

    Redatelj Joon-ho Bong („ Snowpiercer“, „Okja“, „Memories of a Murder“...) se često koristio komentarom o razlikama i sukobima među društvenim klasama, ali u ovom filmu u potpunosti preuzima taj motiv iz kojeg radi intrigantan mix crne komedije, drame i trilera.

    Film prati dvije obitelji. Jednu siromašnu, pokvarenu ali vrlo snalažljivu koja stanuje u otrcanom, vlažnom podrumu prepunom žoharima. Unatoč svojoj podlosti, vidljivo je da su obitelj koja se čvrsto drži zajedno i podržava, pa tako i u svojim smicalicama. Kada sin obitelji prijevarom dobije posao u bogatoj obitelji Park, iskoristi priliku kako bi kroz lanac preporuka i daljnih prijevara malo po malo uvukao ostatak obitelji u život bogataša da se pokoriste njihovim mogućnostima.

    Razlike u obiteljima su ogromne. Bogata obitelj se sastoji od bračnog para koji su bogati način života udaljili od ostatka društva i odgovornosti, ali ih također i otupili te učinili naivnima. Njihova djeca su pogođena nedostatkom kvalitetnog vremena s roditeljima i također odrastaju udaljeno od briga „običnog“ puka.

    Načini na koje se siromašna obitelj „parazita“ ubacuje u bogatu obitelj su kreativni i genijalni koliko i naivni, ponekad i pretjerani, što mi se ovdje činilo prikladnim. Time što su likovi poput karikatura, film dobiva svoj satiričan štih i distancira gledatelja od uživljavanja u likove koji su ionako kao protagonisti prilično neprivlačni za navijanje, ali i od tragične realnosti o takvoj nepravilnoj raspodjeli bogatstva u društvu.

    Ono što ovdje najviše uvlači gledatelja je radnja sastavljena od niza okolnosti zbog kojih situacija postaje sve zamršenija dok ne dovede svom očekivajućem tragičnom završetku s nepredvidivim i ironičnim zaokretima.

    Svidjela mi se i kinematografija, od detaljnog i odvratnog prikaza podruma, uskih prljavih ulica po kojima pišaju lokalni pijanci pa do prekrasnog prostranog interijera luksuzne kuće. Kamera i dizajn su zaista iskorišteni vrhunski da istaknu te kontraste što više.

    ...i onda dolazimo do samog završetka oko kojeg sam li-la ali ne želim ulaziti previše u spoilere, čak i u oznaci. Reći ću samo da mi se jedan element radnje čini suvišnim i da je završetak predugačak, odnosno da film ima nepotreban epilog. Iako mi se posve zadnja scena čini nekako smislenom, volio bih da me je film do nje doveo nekom prečicom.

    Izuzmem li taj dio, film je odlično strukturiran, nije mi bio ni na moment dosadan, a čak i u najnaivnijim trenutcima vukao mi je znatiželju sve do kraja.

  • #3
    2 0

    postova:1474
    buffalobill @ 7.12.2019. 20:23

    pandaboy iako ti je komentar ok,otkrio si cijelu radnju filma osim kraja

  • #4
    4 4

    postova:256
    karter @ 4.1.2020. 17:41

    Unatoč globalno sjajnim kritikama meni se film nije nešto dopao. Mislim da je uvelike inferioran ne samo južnokorejskim klasicima sa početka milenija nego i najboljem filmu ovog autora, sjećanjima na ubojstvo. Južna koreja je početkom tisućljeća imala možda i najjaču kinematografiju u svijetu ali zadnjih desetak godina je to uvelike palo, i prošlogodišnji burning i ovaj parazit su mi miljama daleko od parkove trilogije o osveti, sjećanjima na ubojstvo, tragaču i još par filmova. Korejci su uvijek imali luđačke filmove, svaki njihov film je neki miks žanrova i uvijek ima bizarnosti i crne komedije to je valjda njihov stil, međutim uvijek je originalnost, zanimljivost, obrati u stilu grčkih tragedija i u pravilu sjajni krajevi filmova meni premostile te neke čudne, neuvjerljive i bizarne momente u njihovim filmovima. Ovdjje mi to nije slučaj, sve od početka mi je naivno, neuvjerljivo, bizarno, tako da sam razvoj priče mi je na klimavim nogama. Režiser je vrstan, tu nema spora, a socijalna tema odnosno društvena satira je suptilna kao da te netko bejzbol palicom po glavi udara tako da s te strane društvenu kritiku ovog filma je nemoguće promašiti. Ne kažem ja da je film loš, film je dobar međutim silni hvalospjevi meni ne stoje, ali za pogledati preporučam. 7/10

  • #5
    2 0

    postova:392
    samuraj @ 4.1.2020. 20:49

    A vidiš ja sam baš suprotnog mišljena. Meni su se samo tri korejska filma iz njihovog "zlatnog doba" svidjela i zapravo mi se više sviđaju uratci zadnjih godina. Korejska kinematografija s početka 2000 - ih je imala potencijala, međutim meni su iskreno mnogi od njih bili površni i jednodimenzionalni. Posebno spomenuta "Sjećanja na umorstva" nikako mi se nisu svidjela. Današnji korejski filmovi mi izgledaju puno zrelije.

  • #6
    2 1

    postova:2527
    bearfoot @ 29.1.2020. 9:50
    Zabavan film, često teatralno naivan, prikaz južno korejskog "slama" me iznenadio, ne znam zašto sam mislio da toga tamo nema...bogataška predrasuda je prenaglašena...
  • #7
    4 1

    postova:49
    bruce_lee @ 10.2.2020. 11:09

    Drago mi je da je dobio oscara.

  • #8
    2 1

    postova:216
    bureq @ 13.2.2020. 20:03

    Film je dobar ali nije mi bas toliko dobar koliko ga hvale. Film je drugaciji i zbog toga je pokupio toliko nagrada jer je dao nesto novo.

  • #9
    3 4

    postova:228
    atlantiday @ 14.2.2020. 21:59

    Meni se nije svidio. Previše drame, prenaglašenosti, bogataši su naivčine dobra srca, a siromasi iskusni paraziti...ma ne. Nije mi sjeo.

  • #10
    0 0

    postova:371
    cala @ 14.2.2020. 23:16

    da,slažem se,priča je dosta nategnuta,poruka filma je očita a kraj je priča za sebe...

  • #11
    5 5

    postova:14
    duskoperic @ 21.3.2020. 21:07

    Precijenjeno. ne volim korejske filmove.

  • #12
    0 0

    postova:12
    piga @ 1.1.2021. 17:54

    Ok ali ništa speciijalno. Drugi korejski filmovi su mi puno bolji i bolji od holivudskih jer su nepredvidljivi... Najbolji mi je Memories of a Murder. Netko je rekao da je to jednodimenzionalan film. Koje gluposti pričaš.... 

  • #13
    2 4

    postova:28
    pasanac @ 1.1.2021. 21:47
    Nije mi jasno što je ljudima tako dobro u ovom filmu, film je dosadan do bola. Čak me dosada hvata i dok pišem o tom filmu....zijev.....
  • #14
    2 1

    postova:517
    svrljozvrljo @ 2.1.2021. 21:40

    ...a šta reć...svakakvih nas ima...po ovom napisanome o ovom filmu... trebalo bi svaki dan reprizirat tesnu kožu...

  • #15
    0 0

    postova:22
    machun @ 28.12.2021. 13:54
    Moga bi ga pogledat veceras. Ako ne dodje ko na kolace i žmul vina. 🥳
1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala