Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Bayern - Chelsea, finalisti iz drugog plana
Iako su mnogi razočarani finalistima, polufinalni ogledi pokazali su nam kako se nogomet igra na terenu

Bayern - Chelsea, finalisti iz drugog plana

Foto: prphotos

Finale europske Lige Prvaka neće samo ustoličiti novoga prvaka Europe, nego će i biti i veliki finale cijele europske nogometne sezone, šlag na torti, a nakon njega slijedi intermezzo do početka velikih europskih obračuna najboljih reprezentacija Starog Kontinenta, Europskog Prvenstva 2012. u Ukrajini i Poljskoj.

S obzirom na barcelomaniju i realomaniju koja hara našim prostorima, mnogi su razočarani današnjim finalistima. Nećemo gledati dvoboj Messi - Ronaldo, Mourinho neće morati po sedmi put ove sezone rješavati tika taku. Tko je mogao pretpostaviti ovakav razvoj događaja na kraju? Čak i kad je sve došlo do polufinala i kad smo još u grupnoj fazi pogubili na vrhu vječno prisutni Manchester United, kao i novopečenu silu engleskog nogometa Manchester City, a u osmini i četvrtini finala ostali i bez Talijana koji su uvijek iskrumpiraju do završnice, u polufinalu svi su jasno vidjeli samo Real i Barcelonu kao finaliste, iako su imena Bayerna i Chelsea još uvijek stajala pored njih. Ako ste ljubitelj klađenja, još i tada ste za uloženih 10 kuna u nekim kladionicama mogli dobiti 10 puta više na finale Chelsea - Bayern.

Trener Barcelone razočarao

Polufinalni ogledi pokazali su nam kako se nogomet igra na terenu. Doduše iako danas svi plaču za Pepom Guardiolom koji više nije trener Barcelone, ne možemo ne konstatirati kako dobar dio poraza u polufinalu ide na njegovu dušu. Koga inače optužiti kad sa najjačom momčadi na svijetu, ne možete pobijediti ekipu koja je u 37. minuti ostala s desetoricom i to bez Terrya, glavnog obrambenog igrača? Barcelona je na kraju ostala bez ideja i rješenja za obranu koju je postavio rookie na klupi Chelsea Roberto di Matteo, čak je i Messi pokazao da nije 100%-ni vanzemaljac već da u njemu ima i ljudske krvi, promašivši jedanaesterac.

U drugom polufinalu u lutriji kaznenih udaraca, Messiju su se pridružili i Realov par zvijezda Kaka i Ronaldo, te su Chelsea i Bayern postali novi finalisti. Njihov put do finala bio je težak, ličio je na rat, a kako svaki rat uzima svoje žrtve, tako će i ovo finale jedni i drugi igrati okrnjeni. Što zbog ozljeda, što zbog kartona, Chelsea će biti bez Terrya, Ivanovića, Meirelesa i možda i najboljeg igrača u nokaut fazi, Ramiresa. Veliki izostanci koje mogu ublažiti jedino muke bayernovog trenera Heynckesa, koji neće na raspolaganju imati Alabu, Badstubera i Gustava.

Bayernu prednost - finale se igra u Allienze Areni

Tko su uopće današnji finalisti? Bayern je daleko ugledniji u europskim omjerima, 8 puta finalist a 4 puta pobjednik Lige Prvaka (Kupa prvaka), 22 puta prvak Njemačke, to ih stavlja među prva četiri kluba Europe. Današnjom bi se pobjedom izjednačili s Liverpoolom na 3. mjestu po broju titula (5).


Pedigre Chelsea daleko je skromniji, iako nisu u pravu oni koji ih nazivaju umjetnim klubom jer Chelsea je postojao, igrao i pobjeđivao i prije Abramovića. Opet, neosporna je činjenica kako je pravi uzlet došao tek nakon 2003. godine kad ih je kupio bogati Rus. Od tada su jedinoj tituli prvaka iz davne 1955. pridružili još tri, na tri stara FA Kupa dodali su još četiri, a 2008. došli su nadomak najvećeg uspjeha, titule prvaka Europe, ali su od Manchestera izgubili svoje jedino finale.

Na kraju, pitanje je isto kao i s početka - tko će postati novi prvak Europe? Da se igra na neutralnom terenu vjerojatno bi šanse bile podjednake, ali budući je davno prije ovog finala prelijepa bayernova Allianze Arena određena kao poprište završnice, Bavarci su nesumnjivo u velikoj prednosti. Svejedno ne treba otpisivati ni Chelsea, koji se do sada pokazao kao mačka sa 9 života. Protiv Napolija i Barcelone dosta su ih potrošili, ali sigurno je poneki preostao. Odgovor na pitanje pobjednika bilo bi neozbiljno davati, no ono što je sigurno i zagarantirano to je veliki nogometni spektakl, kako na terenu tako i na tribinama.

Z.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala