Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminula glumačka legenda Vanja Drach
Glumac je u 77. godini umro od karcinoma pluća, a iza sebe ostavio je bogatu TV i filmsku riznicu

Preminula glumačka legenda Vanja Drach

PIŠE: Dario Petruševski                  
Foto: Nacional

Jedan od najvećih hrvatskih glumaca, Vanja Drach, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 77. godini života. Glumac je izdahnuo u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, četiri godine nakon što je operirao tumor na glasnicama, koji se proširio na pluća. Vijest je šokirala njegove prijatelje i kolege, koji ga odreda nazivaju "najuvjerljivijim hrvatskim glumcem" koji je do posljednjeg daha zračio životom i dobrotom.
 
Učio je od najvećih - glumu mu je, nakon "bijega" s medicinskog fakulteta, predavao Branko Gavella, a njegovo kazalište uskoro mu je dalo i prvi pravi posao u životu. Tijekom bogate karijere glumio je u nekoliko desetaka filmova te stotinama kazališnih predstava, a osvojio je gotovo sve hrvatske glumačke nagrade. "Libertas", "Svjedoci", "Gospa", "Mor", "Zlatne godine", "Čaruga", "Obećana zemlja" i "Za sreću je potrebno troje" samo su neki od filmova u kojima se pojavio, a godinama je glumio i na televiziji, u serijama "Kazalište u kući", "Dirigenti i mužikaši", "Ptice nebeske", "Velo misto", "Nepokoreni grad", "Gruntovčani", "U registraturi", "Kapelski kresovi", "Opasni susreti"... Posljednje što je snimio epizodna je uloga doktora Điđimilovića u popularnoj bosanskoj seriji "Lud, zbunjen, normalan".
 
 
"Otišao je jedan od najvećih glumaca i mojih dragih, predragih partnera i prijatelja. Glumili smo zadnje u Simonovim “Zlatnim dečkima” s dostojanstvom i vitalnošću. Sve moje riječi su suvišne", rekao je medijima glumac Pero Kvrgić, jedan od Drachovih najboljih prijatelja. Redatelj Veljko Bulajić nazvao ga je - "najkulturnijom pojavom na našem glumačkom nebu".
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala