Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Koji filmski žanrovi su najpopularniji u novom mileniju?
Komedija, drama, triler, horor, akcija, SF ... Izbor je na vama!

Koji filmski žanrovi su najpopularniji u novom mileniju?

PLAĆENI ČLANAK 

Avanture, akcijski filmovi, drame, komedije, trileri i horori bili su najgledaniji filmski žanrovi u posljednjih dvadesetak godina novog tisućljeća...

Svake godine imamo prilike uživati u brojnim filmovima različite tematike, a stručnjaci ih vole kategorizirati, kako bi lakše pratili interese gledatelja.

Pa tako u različitim kategorijama imamo filmove čija se radnja odvija u izmišljenim svjetovima, od onih u kojima se mnogo puca. Filmovi s komičnim elementima suprotnost su pak dramama, a tu su još horori i trileri, kao uradci koji izazivaju mnogo napetosti i uzbuđenja kod onih koji ih gledaju.

Istina je da se interesi publike mijenjaju iz godine u godinu, a gledanost ovisi i o kvaliteti filma te uloženom novcu u produkciju. No, postoje jasni trendovi u novom mileniju koji pokazuju na što gledatelji najviše padaju, jer neki filmski žanrovi ostvaruju bolju zaradu od drugih...

Avanture i znanstvena fantastika na vrhu

Kad govorimo o najpopularnijem filmskom žanru, onda svakako na prvo mjesto treba staviti avanture, koje su prodale više od 9 milijardi ulaznica u kinima samo u SAD-u, a prednjače i po svojoj zaradi.

U ovu kategoriju uglavnom spadaju filmovi s fabulom iz izmišljenog svijeta, poput SF filmova od kojih su najbolje rezultate postigle u prethodna dva desetljeća različite verzije Ratova zvijezda.

Među avanture ubrajamo i animirane filmove poput nove verzije Kralja lavova iz 2019. godine te Šreka i Ledenog kraljevstva. Harry Potter i Gospodar prstenova također su kategorizirani u ovaj žanr pa nije iznenađenje da je čak 26% udjela u filmskom profitu pripalo u zadnjih dvadesetak godina upravo avanturama...

Akcijski filmovi ispred drama i komedija

Odmah iza avantura slijede akcijski filmovi, među kojima posebno treba izdvojiti Top Gun: Maverick, koji je na putu da ove godine sruši sve rekorde u gledanosti i zaradi, s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.

Među akcijske filmove spadaju i filmovi koji tematiziraju nedodirljive superjunake, poput Spidermana te različitih Marvelovih heroja. Avengers, Wonder Woman i Captain Marvel izazvali su veliko zanimanje, kao i Transformeri, dok u ovu kategoriju spada i nova verzija Matrixa, koja je također imala mnogo svojih poklonika.

Akcijski filmovi prodali su više od sedam milijardi karata u kinima samo u Sjevernoj Americi, a iako ih je mnogo više snimljeno, drame su ostvarile ipak slabije rezultate.

Na samom vrhu među dramama još uvijek je Pasija iz 2004. godine s Melom Gibsonom, a u ovu kategoriju ugurana je i Sumrak saga, koja je značajno poboljšala prodajne rezultate dramskog žanra.

Što se pak komedija tiče, one su na četvrtom mjestu, s tim da se probijaju na treće ako im pribrojimo crne komedije i romantične komedije. Dozvola za Fockere iz 2004. godine postigla je najbolje rezultate, a publici su se u novom mileniju definitivno svidjeli Mamurluk i Američka pita. No, zanimljivo je da se posljednjih godina niti jedna komedija ne uspijeva probiti među najgledanije filmove na svijetu.

Među vodeće filmske žanrove još spadaju trileri, pogotovo ako su napeti od prve do posljednje minute. Među njih je uvršten i legendarni film Oceanovih 11, koji se vrti oko pljačke slavne kockarnice u Las Vegasu, što poseban interes izaziva među domaćim zaljubljenicima u igre na sreću, kojima su casino bonusi razlog zašto radije igraju na Internetu, nego u fizičkim casinima.

Najpopularniji trileri bili su u novom mileniju Igre gladi, Da Vincijev kod i Joker, dok filmovi Ono i Ja sam legenda predvode horore. Spomenimo još Chicago i Mamma Mia! kao mjuzikle koji su izazvali najveću pažnju te Fahrenheit 9/11 koji je izazvao najviše zanimanja među dokumentarcima.

U svakom slučaju, ljubitelji filmova imaju široke interese, ali ako želite napraviti film koji će zaraditi stotine milijuna dolara, tada se čini kako se najviše isplati okrenuti znanstvenoj fantastici, akcijskim junacima ili avanturi koja se odvija u nepostojećem svijetu, jer povijest nas uči da takva tematika privlači najviše gledatelja...

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala