Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hrvatska premijera filma Katyn Andrzeja Wajde
U sklopu ciklusa posvećenog poljskom redatelju, u Kinu Tuškanac održana premijera Wajdinog filma

Hrvatska premijera filma "Katyn" Andrzeja Wajde

U sklopu ciklusa posvećenog poljskom redatelju Andrzeju Wajdi u Kinu Tuškanac održana je hrvatska premijera filma „Katyn“, pretposljednjeg filma tog uglednog autora. Splet okolnosti doveo je to toga da je film prikazan upravo u vrijeme kada je ponovo aktualiziran pronalazak posmrtnih ostataka, pretpostavlja se Hrvata i Slovenaca, u rudniku Barbarin rov kod naselja Huda Jama blizu Laškoga u Sloveniji, a ta dva događaja imaju neke sličnosti.

„Katyn“ Andrzeja Wajde govori o likvidaciji poljskih časnika koji su nakon njemačko-sovjetske agresije na Poljsku 1939. izručeni Sovjetima. Nakon višemjesečnoga zatočeništva pogubljeni su u Katinskoj šumi u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji i na još nekoliko lokacija. Katinska šuma simbol je ne samo genocida nego i laži, jer je sovjetska propaganda pedeset godina (sve do 1990.) uporno nijekala odgovornost za zločin. Nalog za egzekuciju poljskih časnika izdao je osobno Staljin, a među ubijenima bio je Wajdin otac kao i ujak autora dojmljive filmske glazbe Krzystofa Pendereckoga.

Snimiti film o tom, za Poljake iznimno bolnu događaju, bila je zahtjevna zadaća. Već od prvih kadrova špice u kojima su kao tumači glavnih uloga navedene uglavnom žene bilo je jasno koji je filmski put Wajda odabrao.

Njegove junakinje strpljivo čekaju svoje muževe, očeve, sinove i nemoguće je ne osjetiti njihovu jezu dok iz zvučnika na gradskim trgovima slušaju čitanje popisa ubijenih nadajući se da njihovi najmiliji nisu na njemu. Ipak, teret tisuća žrtava mjestimice je odveć težak za „Katyn“, jer su svaka riječ i svaki pokret nabijeni značenjem koje filmsko tkivo ne podnosi uvijek s lakoćom te film povremeno otklizne u patetiku.

Ne čudi stoga da su najdojmljivije scene filma one u kojima slika preuzima primat – kaos zbjegova koji ne znaju kojim smjerom ići na početku filma i petnaestominutna završnica u kojoj je gotovo bez riječi prikazan sav užas bešćutne likvidacije. Odjavna se špica vrti u potpunoj, grobnoj tišini, u kojoj zvuk koraka posjetitelja koji izlaze iz dvorane daje sablastan ugođaj.

Goran Ivanišević

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala