Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Video: Nijemci su spremni za razotkrivanje nacističke zvijezde
Film prati snimanje "Židova Sussa", koji je zabranjen 1945., i danas se čuva u njemačkim filmskim arhivama

Video: Nijemci su spremni za razotkrivanje nacističke zvijezde

U Njemačkoj je premijerno prikazan kontroverzni film Jud Suss - A film without conscience (Židov Suss - Film bez savijesti") redatelja Oskara Roehlera. Radi se o zanimljivoj formi, u kojoj se istražuje zašto je prvi film iz 1940. godine, naslova Židov, imao toliki odjek u okvirima nacističkog režima.

Nastavak kontroverzne priče zapravo u fokus stavlja glavnog glumca i preispituje njegovu odluku da sudjeluje u filmu. Teza je da ga je na takav potez prisilio tadašnji ministar propagande Joseph Goebbles.

Film prati snimanje i atmosferu koja je pratila nastajanje "Židova Sussa", koji je u originalnoj verziji zabranjen 1945. godine. I danas se taj film čuva pod ključem u njemačkim filmskim arhivama, a možete ga pogledati samo uz prisustvo vodiča predavača, koji tumači njegov povijesni kontekst.

Nacistički odgovor Britancima

Nastavak filma prikazan je publici na festivalu u Berlinu i odmah izazvao burne reakcije. One su također dvojake; publika sada može donijeti svoj sud o događanjima koja su promijenila svjetsku povijest.

Film bez savijesti vraća nas u vrijeme Trećeg Reicha. Glumac Ferdinand Marian mora odlučiti hoće li prihvatiti ulogu u antisemitskoj verziji filma o liku i djelu Josepha Sussa Oppenheimera. Radi se o židovskom financijašu koji je u Stuttgartu pogubljen 1738. godine.

Postoji i britanska verzija filma, snimljena prije svih,  još 1934. godine. U Beču je zabranjena zbog prosemitskog tona. Naravno, za koju godinu stigao je pro-nacistički odgovor. Film nije imao veze sa stvarnim činjenicama, a prije kraja rata pogledalo ga je 20 milijuna Nijemaca.

1940. godine režiju je potpisao Veit Harlan. Židova Sussa prikazuje kao lika manipulatora prepunog rasnih predrasuda. U novom filmu glavni lik je karijerist, svjestan da ministar želi kvalitetno odrađen projekt.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #6
    0 0
    aya aya @ 2.10.2010. 22:32
    Kad smo već kod toga - nije "čas" nego "sat"!
  • #5
    0 0
    jovil jovil @ 2.10.2010. 22:23

    Velika Hvala.

    Ti niA dođeš ko sviježi vjetar na ovom sajtu.Evo maloprije mi je gorlock održa čas iz ijekavice i mora sam mu odgovoriti,iako sam bio čvrsto odlučio ignonirati ga.

  • #4
    0 0
    jovil jovil @ 30.9.2010. 23:17

    Sumnja sam od samog početka!!.Nikad me nisi nagrdila kad sam ponekad i pretjera sa totalno drukčijim temama od prirode ovog sajta i nekim mojim radikalnim shvaćanjima naročito povijesti i fasciniranjem30- 40-tih prošlog stoljeća i velike tuge što danas samo postoji jedna zapadno-američka verzija navodne cijele istine.Nesumnjivo većina te jenki istine je točna u velikm procentima, ali ima neki djelića istine i sa osovinske strane priče.Ja ih pokušavam naći kroz rijetke filmove ovog tipa, jer knjiga nemre dočarat atmosferu naprimjer Berlina kao platno i ekran.U bliskoj prošlosti je bila sjajna mini serija Alfred Šper.Također radnja se događa 1935-45.

    Što misliš o filmu Gradska Vijećnica.To mi je jedan od najboljih.Al Paćino zbilja briljira i kad se sve zbroji Jedan od najvećih svih vremena glumac.

    Prijenos nogometa sam presta gledat kad je Dinamo primio gol i tada sam slušao prijenos.Osta ko što sam naslućivo nakon gola grka.

    Čestitke Hajduku na velikoj pobjedi.Poljud kad je pun doista imponira.

  • #3
    0 0
    bozoli bozoli @ 30.9.2010. 8:56
    Spot on!
  • #2
    0 0
    gorlock gorlock @ 29.9.2010. 19:49
    niA je tu umjesto Akashe, zapravo tako se predstavila - kao njena twin sister.
Pogledaj sve komentare (6)
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala