Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Filmovi za razmišljanje i angažman od ponedjeljka na Human Rights Film Festivalu
U Zagreb povodom festivala stiže i nekoliko izuzetno zanimljivih autora

Filmovi za razmišljanje i angažman od ponedjeljka na Human Rights Film Festivalu

Četrnaesti Human Rights Film Festival započinje u ponedjeljak, 5. prosinca u kinu Europa u 20 sati projekcijom novog dokumentarca istaknutog njemačkog autora Wernera Herzoga, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, u kojem istražuje učinak Interneta, robotike, umjetne inteligencije i "interneta stvari" na živote ljudi. U sklopu otvaranja festivala, bit će prikazan i posljednji dokumentarac nedavno preminulog renomiranog iranskog filmaša Abbasa Kiarostamija, Vodi me kući. 

Festival će u Zagrebu trajati do 11. prosinca, a filmski program koji uključuje 35 dokumentarnih i igranih filmova bit će prikazan u kinu Europa te Multimedijalnom centru Studentskog centra. Riječko izdanje festivala održat će se od 8. do 12. prosinca 2016. u Art-kinu Croatia.

Povodom održavanja festivala, nekoliko autora i autorica uskoro stiže u Zagreb kako bi publici osobno predstavili svoja najnovija ostvarenja. Austrijski redatelj Klaus Händl autor je igranog filma Mačak (Kater/Tomcat), u kojem prikazuje izgon dvojice ljubavnika iz raja. Otvarajući pitanje inherentne faličnosti ljudske psihe koja se manifestira u trenutku okrutnosti, sugestivno, bez osude, ukazuje na slijepe točke naših osobnosti. No, više od samog čina nasilja Händla zanima fragilnost ljubavi; onaj trenutak koji poput tektonskog poremećaja ljubavnika može pretvoriti u potpunog stranca. Nemoguće je znati hoće li nastala pukotina tu ostati zauvijek ili će najednom zacijeliti, nestati kao što se i pojavila. Taj magični trenutak u kojem ljubav nastaje i nestaje, Händl je utjelovio u najzagonetnijem liku – liku mačke. Film Mačak osvojio je nagradu Teddy na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu za najbolji film s LGBT-tematikom, dok je Händl nagrađen priznanjem za najboljeg novog autora na Hong Kong Film Festivalu. Film Mačak bit će prikazan u utorak, 6. prosinca u 20 sati u kinu Europa.

Mlada estonska novinarka Zosya Rodkevich autorica je dokumentarca Moj prijatelj Boris Njemcov (My Friend Boris Nemtsov) – spomenuti film nastao je na temelju reportaže koju je autorica inicijalno snimala. Naime, autorica Rodkevich za zadatak je imala snimiti pedeset trogodišnjeg doktora fizike, nekadašnjeg bliskog suradnika Borisa Jeljcina i najpoznatijeg Putinovog oponenta. Nakon što je njihovo druženje preraslo u prijateljski odnos, Njemcov je likvidiran u veljači 2015. Ovaj intimni portret sniman je kroz posljednje tri godine njegova života i uvodi nas u svijet ruske politike u trenutku kada glasovi otpora postaju sve brojniji i jači. Zosya Rodkevich prikazuje ga s velikom dozom simpatije i onda kad se s njim ne slaže. Njen pogled, lišen nepotrebne patetike, odiše iskrenom ljudskom toplinom. Spomenuti dokumentarac nagrađen je Zlatnim rogom za režiju i najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Krakowu te posebnom nagradom žirija na Odessa Film Festivalu. Moj prijatelj Boris Njemcov bit će prikazan u srijedu, 7. prosinca  u 20 sati u kinu Europa.

Izraelski dokumentarist Eyal Sivan još je jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana tri njegova filma: Izkor, Specijalist te Jaffa, paklena naranča. Sivan je autor niza antologijskih dokumentarnih filmova, a pored toga objavljuje, drži predavanja i organizira događaje o izraelsko-palestinskom konfliktu, dokumentarističkom filmskom stvaralaštvu i etici, političkim zločinima i reprezentaciji, političkom korištenju sjećanja, genocidu i reprezentaciji počinitelja, itd. Sivan će u suradnji sa Restartom održati masterclass O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu koji će se održati u petak, 9. prosinca u Dokukinu KIC, a bit će prisutan i na projekcijama filmova Specijalist i Jaffa, paklena naranča. Na masterclassu Eyal Sivan govorit će o 30 godina vlastite prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i post-kolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini). Također će se i kritički osvrnuti na tradicionalne moduse filmske, preciznije dokumentarističke tradicije, i njezin modus pričanja povijesti.

Dokumentarni film Ideja mora na festivalu će predstaviti belgijska autorica Nina de Vroome. Spomenuti film vodi gledatelje u pomorski internat IBIS u Ostendu, u zgrade okrenute prema moru u kojima dječaci od šest do šesnaest godina spavaju, jedu, igraju se i uče. Uče kako čitati pomorske karte, ali i kako čitati samo more; uče protokole za plovidbu, ali i plove na ribarskim brodovima. Uče biologiju mora, ali i promatraju svakodnevni ulov i gledaju preko palube. U učionicama, more je ideja, nestalna ćud mu je zarobljena u slovima i slikama. Projekcija filma Ideja mora održat će se u nedjelju, 11. prosinca u 18 sati u MM centru Studentskog centra. 

Pored filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija, kao i državnih institucija. Posebno ističemo višegodišnju suradnju s Uredom Europskog parlamenta vezanu uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, a koja će se ove godine odvijati u obliku Akademije Saharov.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK".

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 14. Human Rights Film Festivala je besplatan.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala