Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Filmska kritika: Ratovi zvijezda: Sila se budi
Solidan primjer prvoklasne holivudske zabave.

Filmska kritika: Ratovi zvijezda: Sila se budi

Star Wars: The Force Awakens

SAD, 2015., 135 min
Režija: J.J. Abrams
Uloge: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley, David Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Domnhall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Max von Sydow

Ocjena 6 / 10

Jedna od najčešćih zamjerki koje je autor ovih redova primao na račun svojih prikaza filmova bio je taj da su oni "subjektivni". Na to se vrlo jednostavno može odgovoriti da su recenzije po samoj prirodi stvari subjektivne. Postoje, doduše, neki slučajevi kada su neke recenzije iz ovih ili onih razloga subjektivnije od drugih. Kod autora ovih redova to bi mogla biti saga o Ratovima zvijezda, prema kojoj on ima odnos za koji je vrlo vjerojatno da će biti bitno drukčiji od mlađih čitatelja. Naime, svatko tko je originalnu trilogiju (a pogotovo prva dva filma, Novu nadu i Imperij uzvraća udarac) imao prilike vidjeti nedugo nakon premijere, dobio je filmsko iskustvo koje nije mogao usporediti ni sa čim drugim, odnosno na dugo vremena uspostavio parametre koji su određivali što jest, a što nije dobar film. Iz istih razloga nova je inkarnacija u obliku trilogije prednastavaka, koja tako visoka očekivanja realno nije mogla ispuniti čak ni da nije bila opterećena egom svog bahatog tvorca, predstavljala jedno od najvećih filmskih razočaranja, barem od strane dijela publike čiji sentiment najbolje ilustrira tvrdnja da im je "George Lucas silovao djetinjstvo". Treća po redu trilogija, pak, po danas u Hollywoodu prilično popularnoj praksi, nastoji okrenuti novi list nudeći publici nastavak koji istovremeno predstavlja i svojevrsni reboot. Tome je značajno doprinijelo to da je Lucas svoje životno djelo prodao Disneyjevom studiju. Tako se za kormilom našao J. J. Abrams, filmaš koji je, zahvaljujući komercijalno uspješnom rebootu Zvjezdanih staza, stekao reputaciju majstora za oživljavanje malaksalih medijskih franšiza i filmskih serija.

Disney se, zapravo, baš i nije previše trebao truditi, s obzirom da je riječ o studiju koji, kao u nedavnom slučaju Johna Cartera (filma temeljenog na romanu koji je, slučajno ili ne, bio inspiracija Lucasu), sebi može dozvoliti da preko 200 milijuna dolara "proćerda" na komercijalni ćorak, a da se to gotovo i ne osjeti na završnoj financijskoj bilanci. A kada se u obzir uzme fanatična odanost desetljećima stvarane publike širom svijeta, uključujući i one kojima su i Ratovi zvijezda u obliku omraženih prednastavaka bili bolji od Ratova zvijezda kojih nema, Disney je vrlo lako na mjesto režisera mogao staviti i Uwea Bolla, i nakon toga uopće ne brinuti da će film razbiti sve rekorde gledanosti i stvoriti još jednu rijeku novca koja se slijeva u Hollywood. Dijelom zbog čovječnosti, dijelom zbog ponosa i brige za reputaciju u budućim povijesnim knjigama, a dijelom zbog zdravorazumske računice da bi predviđena trilogija tijekom sljedećih nekoliko godina mogla biti žrtvom nepredvidivih okolnosti, novi Ratovi zvijezda napravljeni su tako da se igralo "na sigurno", odnosno tako da se uz privlačenje novih poklonika izađe u susret starima. Tu je možda najvažniji angažman Lawrencea Kasdana, autora scenarija za Imperij, film koji se smatra najboljim dijelom sage, a čiji bi doprinos i ime na špici trebao biti jamac da Abrams ipak neće previše skretati od prije više od tri desetljeća uspostavljenih parametara.

Radnja novog filma, pod naslovom Sila se budi, započinje trideset godina nakon događaja prikazanih u filmu Povratak Jedija, odnosno nakon što su pobunjenici na čelu s Lukeom Skywalkerom (Hamill) uspjeli uništiti zli Galaktički Imperij. Nakon toga je obnovljena Galaktička Republika, ali je Skywalker u međuvremenu netragom nestao nakon neuspjelih pokušaja da obnovi red vitezova Jedija. To je, pak, iskoristio Prvi red, organizacija koja nastoji obnoviti Imperij te je u tu svrhu izgradila impresivnu ratnu mašineriju, a kojoj se suprotstavlja organizacija Otpor na čelu s Leijom Organom (Fisher). Na pustinjskom planetu Jakku, Poe Cameron (Isaac), jedan od Otporovih pilota, saznaje za lokaciju gdje se Skywalker skrio, ali je tu informaciju, prije nego što ga zarobe jurišnici Prvog reda, prisiljen sakriti u droida BB8. Droida nešto kasnije pronalazi Rey (Ridley), lokalnu djevojku koja za život zarađuje otkupljujući otpad. Kada je lociraju jurišnici Prvog red na čelu s Kyloom Renom (Driver), pomoć joj pruži FN-2187 alias "Finn" (Boyega), jurišnik koji je odlučio dezertirati, te njih dvoje zajedno s droidom za bijeg koriste oronuli i napušteni svemirski brod za koji se ispostavi da je "Millennium Falcon", legendarni brod čiji je vlasnik sada ostarjeli, ali za pustolovine još uvijek raspoloženi krijumčar Han Solo (Ford).

Sudeći po prvom filmu, Abramsov pristup Ratovima zvijezda bitno je različit od Lucasovog, i to je u ovom slučaju vrlo dobra stvar. Abrams, koji po vlastitom priznanju, nije bio neki naročiti fan serijala, svemu je pristupio kao profesionalni zanatlija te za razliku od svog prethodnika nije bio opterećen reputacijom novoholivudskog auteura, koji je pod stare dane komercijalni uspjeh bio protumačio kao dokaz vlastitog kreativnog genija. Umjesto toga se pažljivo uspoređivala prva s drugom trilogijom, gledalo ono što je funkcioniralo i ono što nije. Rezultat svega je film koji budi deja vu efekt, ali u onom malo pozitivnijem smislu – publici koja prva tri filma nije gledala bit će uzbudljiv i cool, dok će onoj starijoj probuditi lijepe uspomene. Abrams odbijanje da otkriva toplu vodu očituje i kroz narativnu strukturu, ali i ikonografiju koja gotovo besramno reciklira početnu trilogiju. To je pogotovo slučaj na početku, kada izgleda kao remake Nove nade. Tako ponovno imamo pustinjski planet gdje živi junak kojem će droid s važnom porukom promijeniti život i učiniti ga herojem galaktičkih pustolovina. Jedina je razlika u tome što je novi film daleko eksplicitnije podvrgnut kanonima političke korektnosti, pa je tako heroj ženskog spola, a kao njegov glavni pomoćnik služi crnoputi David Boyega. Kasnije se tijekom filma mogu pronaći reference i na druga dva filma, pa tako Imperij dobiva svoj "homage" u sceni koja daje novu varijaciju njegovog antologijskog obrata u zapletu. Maz Kanata, mudra vlasnica lokala koju glumi CGI-em potpomognuta Lupita Nyong’o, je, pak, očigledna zamjena za Yodu, a oni koji traže posvete Povratku Jedija također će ih pronaći u scenama koje se odvijaju na šumskim lokacijama.

Abramsu i Disneyju u svemu tome pomaže i CGI tehnologija koja je dovoljno uznapredovala, odnosno bila korištena s takvom mjerom da gledateljima pretjerano ne upada u oči, pa se tako akcija odvija furioznim tempom. I dio glumačke ekipe prilično je raspoložen, prije svega Ford, koji usprkos osmom desetljeću života očigledno uživa u ponavljanju najslavnije uloge u svojoj karijeri. Međutim, sve to ne može sakriti neke nedostatke, koji se pak tiču prvenstveno Kasdanova scenarija. Njegov ekonomični pristup spriječio je da se novi Ratovi zvijezda razvodne, ali je, s druge strane, otvorio i neke velike rupe. Prije svega se to odnosi na nedovoljno objašnjen detalj da Prvi red, dakle nešto što bi trebala biti ilegalna paravojna formacija, odjednom raspolaže vojnim i tehnološkim resursima na nekoliko razina impresivnijim od onih s kojima je raspolagao Imperij koji misle obnoviti, odnosno da je sposoban izazivati destruktivni užas čak i na spektakularniji način od legendarne Zvijezde smrti, a što se vidi u apokaliptičkoj sceni prikazanoj na sredini filma.

Drugi problem predstavlja i nedovoljno definiran lik Finna, za kojeg se na početku pokazuje da ima ozbiljan problem s PTSP-om, da bi kasnije postao nešto kao komični pomagač. Nebriga o detaljima se vidi i u tome da inače vrlo dobra Daisy Ridley, usprkos tome što je odrasla na pustinjskom planetu, govori savršenim britanskim engleskim dostojnim BBC-jeve spikerice, a Boyega koristi standardni američki naglasak. No, možda najveće razočarenje predstavlja casting, odnosno odluka da glavnog negativca tumači Adam Driver, glumac široj publici poznat po ulozi tipa koji je "servisirao" Lenu Dunham kao protagonisticu TV-serije Djevojke. Najmanje bi se moglo reći da dotičnome nedostaje karizma dostojna Vaderovog nasljednika, odnosno da se Ratove zvijezda prestaje shvaćati ozbiljno čim skine masku.

Svi ti nedostaci, međutim, nisu imali nekog efekta na komercijalne rezultate, kao što neće bitno pokvariti opći dojam o početku nove trilogije. Sila se budi predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodna tri filma, dok prva tri i nije pokušavala nadmašiti. Zbog tog, u ovom slučaju, blagotvornog nedostatka ambicije predstavlja ne samo solidan primjer prvoklasne holivudske zabave, nego i svojevrsnu novu nadu za franšizu prema kojoj neki dan-danas ne mogu biti objektivni onoliko koliko bi željeli biti.

Dragan Antulov powered by fak.hr

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #13
    2 1
    pandaboy pandaboy @ 6.1.2016. 19:53

    Najčešća primjedba na ovaj film je kako se puno toga recikliralo iz prve triologije - od likova preko priče, pa čak i do samih scena, zbog čega su neki film prozvali i remake-om. Moram priznati da sam dosta tih sličnosti prepoznao čak i ja, netko tko nije neki veliki SW fan i nije gledao sve dijelove više puta i mislim da je razočaranost nekih fanova na temelju toga razumljiva.

    Film i nije toliko remake koliko je dobro zamaskirani reboot, što i ima smisla.

    Disney je otkupio prava na SW franšizu i žele novi početak, udaljiti se od zadnje, hardcore fanovima popljuvane Lucasove triologije i početi svoju, novu, koja je primamljivija i mlađim generacijama, film koji mogu gledati i oni koji nisu baš upoznati s franšizom i koji je (koliko-toliko) razumljiv bez gledanja svih prethodnih filmova.

    S druge strane, razumijem razočaranost nekih fanova s filmom jer je naslov ipak "SW episode VII" a tako je i reklamiran. Nekima je bilo dovoljno što je film imao onu SW atmosferu prethodnika, dok s drugi očekivali više "novog", nešto što će po priči biti mnogo drugačije od prijašnjih filmova i izgledati više kao "pravi nastavak" a manje kao film inspiriran svim prethodnim dijelovima. Ok, studiju je bitno stvoriti nove fanove, no to ne znači da dosadašnji obožavatelji ne zaslužuju i nisu očekivali više od svoje omiljene franšize, pogotovo nakon 10 ili koliko je godina već prošlo od zadnjeg SW filma.

    Osobno, meni je bilo tu dovoljno "novog" za uživanje u filmu i svidio mi se za ono što jest. Zabavio sam se gledajući ga u kinu, mislim da je postavio dobre temelje za dalje i fkt se veselim gledanju nastavaka. Mislim da je @marsal87 napisao dobar osvrt na film, ili barem osvrt koji otprilike pogađa kakav je bio moj dojam filma.

    Što se kritika tiče, zaista ne vidim razloga za puno buke. Kritike su uvijek bile i bit će nečije subjektivno mišljenje o filmu. Ocjene nisu nešto što bi trebalo utjecati na naš doživljaj filma i po čemu bi trebali ravnati svoj ukus. Iskreno, uvijek mi se više svidi onaj osvrt koji mi se čini da je full subjektivan i bez ikakvih pretjerivanja, koji jednostavno kaže što se njemu/njoj svidjelo ili nije svidjelo na filmu i zašto. A ocjena?! Hej, autorovo pravo da  ocjeni sa 1 zbog neke sitnice pa čak ako i nije odgledao film do kraja jer mu je bio mukotrpan, 10 jer mu se svidio i oprostiti će sve ostale mane ili koju god se odluči po svojoj procjeni dati. Svatko ima pravo napisati svoje mišljenje, isto kao što svatko drugi ima pravo popljuvati ga ili pohvaliti, klikati TU kao znak da mu se nešto svidjelo jer se slaže ili TD jer se osjeća na neki način povrijeđeno ili ljuto pa je to u tom trenutku ono što može napraviti da izrazi to nezadovoljstvo, što je sasvim ok. Internet je ipak Internet :P

  • #12
    1 2
    marsal87 marsal87 @ 6.1.2016. 17:33

    (ima SPOILERA) Mislim da film nije loš, ali pogotovo gledan općenito kao film, problemi, kao i razlog zašto ne zaslužuje najviše ocjene, proizlaze u usporedbi s prijašnjim dijelovima. Puno toga prolazi ako gledamo ovo kao početak nečeg novog s bržim ritmom i manje obzira prema radnji koja se oslanja na temama i mitovima prijašnjih filmova. sad je pitanje do koje granice je to dobro? i radi li se ako se obilno time koristi u ovom slučaju o nekakvom mashup-remakeu ili recikliranju? Zar film ne bi trebao nuditi ipak malo više i ne ostavljati toliko nastavku? 

    Film zbilja se trudi vratiti osjećaj originalne trilogije, što je dobar smjer, ali, po meni, nakon polovice filma osjeća se jako ponavljanje radnje samo s drugim likovima i u ogledalu sa starim likovima, tj. imam prejaki osjećaj kao da gledam recikliranu prvu trilogiju (mješavinu IV. i V.). Dobro, osnovni motivi borbe dobra i zla, iskupljenja, obitelji, identiteta moraju biti, ali treba li sad praviti zbilja pandane likova s malo novih elemenata, još jedno apokaliptično oružje koje je u biti samo napumpano staro i koje se uništava na jako sličan način. Zbilja je dobro opet po treći put prolaziti istu radnju?

    Dalje, opet bar s vanzemaljcima, opet obrat s ocem, opet nacisti, opet nekakav vader (ali s potencijalom da krene u novom smjeru, ali mora li sve biti u idućem nastavku?), opet imperator u hologramu, opet pustinjski planet.... Većina toga u filmu se oslanja na već viđeno ili na nostalgiju koja je ipak trebala biti samo u temelju, čisto da stvara taj starwarski osjećaj. Puno ljudi pljuje po prequilima, ali oni su nudi raznovrsniju radnju. Sad, drugi je problem što izvedba nije bila često dobra. Ovdje je ima previše i „budim“ se iz filma razmišljajući „Ovo je već bilo.“ Smeta me i ignoriranje nove trilogije, bar onih dobrih stvari, a mislim da je to bio politički okvir kao tada tema demokracije i sigurnosti, a politika je ovdje svedena na nacisti protiv pobunjenika (naravno da ne želim pretjerivanje u politici kao u I., ali da postoji jasniji okvir). Ništa ne znamo o novoj Republici, a ni previše o Prvom redu, niti odakle im toliko sredstava za Starkiller Base (dobro, preko toga se u fantasyju može prijeći).

    Problem mi nastaje i u držanju na staro i to najviše zbog ritma koji odjednom postaje dosta brz i pomalo neujednačen i samo se izmjenjuju scene i gubi se, po meni, važna liričnost gdje na osnovu ekspesije likova zajedno s pejzažem i glazbom sumiramo događaje i osjećamo jaču poveznost s likovima te se stvara i šarm filma. Pojavljuje se na početku u scenama palih krstarica ili kod pojave Lukea, ali najčešće su kratke, slabo izražajne ili još češće reciklirane kao Reyin pogled u daljinu u sumraku. Liričnost se nije pravo pojavila ni u susretu oca i sina. Iako je usporio radnju, dijeljenjem scene s još likova i nedostatkom nedovoljno razvijenog osjećaja povezanosti oca i sina (i majke) taj događaj previše osjećamo zbog gubitka dragog lika nego zbog situacije borbe dobra i zla. I sve opet iza ide brzo. Jako puno je akcije (valjda produkt ovog vremena) i u tome pati i razvitak likova koji ne ide nekad postepeno. Dojam je da se ta rupa rješava previše kemijom i simpatičnošću među likovima. Zapravo, odjednom se dosta toga događa s likom i puno toga trebaš pretpostavljat ili otprije ili da će tek biti objašnjeno. Dobro, toga treba biti, ali mislim da previše toga visi za jedan film i zato sam imao osjećaj kao da gledam film koji je već prije počeo i naglo je završen jer je previše toga ostavljeno što se tiče samih likova. Po meni bi bilo čak i bolje da su dio toga ostavili i za sljedeći film tako da se bolje pokaže razvitak lika, a ostatak malo bolje razraditi i zaokružili. Zbog previše događanja pate i sporedni likovi, to se vidi kod Poea Damerona i Maz Kanate za koje dobiješ osjećaj da su bitni, ali onda ih ne bude previše vremena u radnji. 

    Vizualno film je zbilja lijep, ali i tu vidim problem što bar meni planeti izgledaju previše kao da su na Zemlji, nedostaje daj alienski dodir koji je prije se osjeća kroz arhitekturu i stil. Eto tu ću stati da ne idem u daljnje sitnice koje i nisu toliko bitne. Čisto primjeri narušavanja atmosfere Star Warsa. 

    Pozdravljam držanja većine sw pravila, nostalgiju i neka ponavljanja kao npr. pojava BB-8 koji je pun pogodak. Zanimljiv i zagonetan lik Rey je pomalo osvježavajuć i dobar. Iako negativac djeluje mlako, bar daje naznaka da neće bit kopija vadera tako da tu se stvara odmak. Humor je dobar, bolji dijalozi… Film ima dobrih strana, ali mislim da ne zaslužuje najviše ocjene jer je uz gore spomenute mane ipak samo hollywoodski korektno napravljen film koji bi u nastavcima tek mogao ispuniti potencijal. Subjektivno razočaran, objektivno ipak bolja srednja ocjena.

     

  • #11
    1 3
    blackskywalker blackskywalker @ 6.1.2016. 0:49
    Ma film je odlican, moram priznati da su me odusevili mladi glumci koji glume Rey, Finna i Kylo Rena, sa nestrepljenjem ocekujem nastavak, dok kod prequelova to i nije bio slucaj. Uglavnom za pohvalu su akcijske scene i to sto nema toliko politike kao u drugom dijelu gdje sam skoro zaspao i jos se Anakin igrao po livadi s Padme. J.J. Abrams je stvarno talentiran, vidi se da je Spielbergov ucenik.
  • #10
    1 3
    marlonbrando marlonbrando @ 5.1.2016. 23:10

    Moram se ponovno vratiti komentiranju ove kritike, jer je jednostavno morbidna.

    Kylo Ren je ono što je Anakin trebao biti u prequelima. Fantastično realiziran bahati, tašti i samouvjereni negativac izvana koji kipi mladenačkim bijesom i rastrganošću između tamne i svijetle strane; potpuna je suprotnost Vaderovoj mirnoj, konstantno prijetećoj prisutnosti u originalnoj trilogiji. Adam Driver je nevjerojatan, i dok je ispod maske, i u trenutcima kad ju skine otkrivajući sve unutarnje sukobe na svom mladom licu suznih očiju.

    Sila se budi je doslovno transformacijski film, film koji je trebao natjerati fanove da zaborave na Lucasove tri avanture s početka 2000-tih, vratiti franšizu na stare staze slave iz 80-tih, te postaviti temelje za daljnje nastavke. Ovaj je film imao očigledan zadatak predavanja štafete iz ruka originalne postave u ruke novih nada, i u tome je itekako uspio. Film oduševljava baš zbog toga što miriše kao originalna trilogija. Abrams ne kopira stvari, već sve najbolje iz originalne trilogije koristi kao inspiraciju.

    Kad sam izašao iz kina, bez razmišljanja sam na IMDB-u filmu dao 10/10. Kada sam prespavao tu odluku, ostao sam pri zaključku da je ta ocjena prigodna, iako film nije savršen.

  • #9
    3 2
    100003147216955 tnafne'l elbirret @ 5.1.2016. 20:03

    koje smeće od kritike haha

Pogledaj sve komentare (13)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala