Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Top lista najboljih horora jugoslavenskog filma
Predstavljamo 5 najboljih, najjezovitijih i jedinih 5 horora snimljenih u Jugoslaviji

Top lista najboljih horora jugoslavenskog filma

Izvor: Pazi, snima se!

Iako na spomen jugoslavenske kinematografije malo kome padne na pamet žanr horora, to nije omelo novi regionalni filmski portal Pazi, snima se! da napravi listu najboljih horor filmova bivše države.

Iako se mnogi sjećaju filmova koji su koketirali sa žanrom horor filma, posebice komedija kao što su Davitelj protiv davitelja ili Krvopijci, kao i žešćih filmova kao što je Variola Vera no pravih je hororaca doista malo. Predstavljamo vam pet najboljih, najjezovitijih, najjačih, najstravičnijih… i jedinih 5 horora snimljenih u Jugoslaviji!

1. Leptirica, 1973

I dan-danas sinonim za horor snimljen na ovim prostorima, film koji vam prvi padne na pamet kad se 'horor' i 'Jugoslavija' spomenu u istoj rečenici, zapravo je televizijski film, odnosno samostalna epizoda serijala Priče tajanstva i mašte. Leptirica je, zbog prikazivanja na TV postigla jači efekt: publiku nenaviklu na stravu i užas doslovno je šokirala - jedan gledatelj u Skopju je umro od straha pred ekranom gledajući Leptiricu.

Leptirica je snimljena prema pripovjetki Milovana Glišića temeljenom na narodnoj predaji o vampiru Savi Savanoviću koji je nastanjivao vodenicu u selu Zarožje kraj Bajine Bašte (vodenica je još čitava, i jedna je od glavnih turističkih znamenitosti tog kraja gdje se mnogi i danas plaše vampira).

2. Izbavitelj, 1976.

3. Čovjek koga treba ubiti, 1979.

Riječ je zapravo o istinitoj priči: stvarno je postojao neki tip, za kojeg nitko ne zna tko je zapravo bio, koji je uspio uvjeriti Crnogorce kako je on zapravo pokojni ruski car Petar III, preuzeti vlast i godinama se uspješno opirati Turcima. Cijelu je priču zabilježio Njegoš, i to u stihovima.

4. Već viđeno, 1987.

5. Sveto mjesto, 1990.

Priča o mladom studentu teologije koji se zadesi na salašu na kojem ga seksualno napadne ne snaša nego odbojna stara baba (Mira Banjac). U samoobrani, zadavit će ju golim rukama, no baba se tada pretvara u ljepoticu. Nad njenim mrtvim tijelom provest će tri noći u crkvenim bdijenjema, dok ga neumrla vještica pokušava zajašiti uz pomoć svih nemogućih sila nečistih…

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #8
    3 0
    franz88 franz88 @ 5.11.2013. 16:09

    .. ma kakvi zubi da se od nje napraviti manekenka, malo se isturpijaju zubi i cura na mjestu

  • #7
    3 9
    gorlock gorlock @ 4.11.2013. 21:57

    Onaj tko misli drugačije i koji su mi opizdili minuse na moj prethodni komentar, blago njima - koji nemaju loše uspomene na ta usrana vremena.

  • #6
    4 9
    gorlock gorlock @ 4.11.2013. 21:29

    Štošta nam je iz tih vremena sjebalo djetinjstvo

  • #5
    4 0
    Auran auran @ 4.11.2013. 21:27

         Ti si zaboravio? Blago tebi! Ja one zube ni dan danas ne mogu da zaboravim, ni onaj mlin ni kraj filma. Ala mi je taj film sjebao djetinjstvo.

  • #4
    4 6
    gorlock gorlock @ 4.11.2013. 21:04

    Top lista jugo-horor filmova.

    Ajme lista, nema što !

    Ajde može sad jedna top lista jugo-komedija, njih barem ima.

    E da i ja sam gledao Leptiricu kad sam bio mali, i zaboravio sam hvala Bogu o čemu se radi .

    Za ostale nikad čuo i ne zanimaju me.

Pogledaj sve komentare (8)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala