Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Ritam ludila

1 2
  • #1
    4 2

    postova:256
    karter @ 7.2.2015. 20:16

    Prvo, apsolutno preporučam za pogledati ne radi oskarovskih nominacija koje po sebi ništa ne znače već zato što je riječ po meni o najmoćnijem i sigurno najinspirativnijem filmu godine. Film je više psihološka drama nego glazbeni film (čim čujem da je riječ o glazbenom filmu mi dođe mučno jel se ne sjećam kada sam pogledao zadnjeg koji nešto vrijedi, a od  onih filmova o plesu, pjevanju, bubnjevi pobjede i sl. retardacije mi dođe da harakiri napravim).

    Ali dobro nasreću ovdje je riječ o nečem sasvim drugom, intenzivnom filmu o odnosu dva lika, profesora i učenika, izvanredno izrežiranom, s odlično napisanim dijalozima među dva glavna lika, međutim još bolje odglumljenom, mladi teller za kojeg nikada nisam čuo prije filma maestralno parira jednom od najbolje odglumljenih likova zadnjih godina onom prof. fletchera, roli koja zaslužuje oscara. Nema tu onih klišeja obitelj, djevojka, to su sporedni likovi koji se tu minimalno pojavljuju u svrhu ocrtavanjj odnosa između fletchera i učenika, njihovog dinamičnog, sirovog odnosa koji je ujedno i neki odnos oca i sina ali  istodobno i najvećih neprijatelja. Koliko god postupci bili brutalni i ponižavajući vrlo vješto se pri kraju filma pojašnjava cilj i razlog njegova ponašanja koji na kraju i sam andrew prihvaća u nezadovoljavanju vrlo dobrim već postizanja glazbene besmrtnosti, potvrde da je vrhunski u svojoj strasti. Ponavljam izrazito inspirativno djelo koje pokazuje da samo sa strašću i mukotrpnom vježbom se postiže izvrsnost, da li je riječ o umjetnosti, poslu ili bilo kojoj drugoj karijeri. 8.5/10

  • #2
    1 2

    postova:1473
    buffalobill @ 25.2.2015. 22:37

    bez obzira sto jos imam traume od birdman.ovog soundtracka (bubanj i cinele all the time)) moram priznati da film ostavlja dojam,nema praznog hoda,a jos tko voli jazz..

  • #3
    0 7

    postova:258
    alexije @ 25.2.2015. 22:47

    samo za žestoke fanove genrea.

  • #4
    2 4

    postova:1091
    yuma @ 25.2.2015. 22:48

    Ovak... čudan film. Nisam zadovoljna. 

    Plusevi: prekrasna slika od prve scene, fina glazba i montaža, vrlo napeta režija  (napeta radnja kao da je riječ o trileru, a ne o glazbenom filmu), dobar scenarij.

    Minusi : Prilično loša gluma (ne da tip nije zaslužio Oscara nego prilično plitka, plošna  razrada lika, karikirana na mahove), također i glavnog lika koji je u čitavoj drami izrazio svega nekoliko emocija i to preglumljeno, pregršt američke patetike,  par scena koje podsjećaju na film Vojničina  (ali na smiješan način ), previše krvi, definitivno  previše krvi, nezadovoljavajuć završetak,  ali dobra glazba pa ajde... Što još? ... Ah da, najbitnije... Film je izuzetno sugestivan ali na negativan način i izaziva nemir izuzetno nasilnim scenama i psihološkom napetošću koja s vrti ukrug. .. Konačno, priča ne drži vodu... Bar ne zbog načina na koji je ispricana; loše glume i akcijske krvi ponajviše 😆

    Uradak  koji više podsjeća na završni rad nadobudnog  srednjoškolca nego na ozbiljni holivudski  adut; moglo je PUNO bolje. 

  • #5
    2 4

    postova:1473
    buffalobill @ 25.2.2015. 23:02

    solidan ekspoze yuma,s dobrim dijelom se slazem,mozda ipak talentirani student na akademiji

  • #6
    0 3

    postova:258
    alexije @ 26.2.2015. 9:43

    čekaj, i ti si to gledao?

  • #7
    2 4

    postova:1473
    buffalobill @ 26.2.2015. 9:54

    a jesam,u stvari gledao sam sve "bitno" osim stll alice,nisam gledao 50 nijansi siveSrami se

  • #8
    0 8

    postova:258
    alexije @ 26.2.2015. 10:14

    lol

    ne znam po čemu je ovaj bitniji od 50 shades of grey. oba su ili iritantna ili dosadna. za razliku od still alice koji je "samo" dosadan.

    Plazi jezik

  • #9
    4 1

    postova:2
    nika14 @ 26.2.2015. 16:44

    Moram priznat da mi se film jako svidio. Dobro je prikazana ta nepravda života i da nije uvijek sve med i milijeko. Sigurno se dosta vas može poistovjetiti sa Andrewom i time da vas je neki profesor uzeo 'na zub'. Gluma J.K. Simmonsa mi je bila sasvim dobra i mislim da je stvarno zaslužio Oscara uz konkurenciju koju je imao u samoj kategoriji. Također sviđa mi se upornost i želja da se uspije čak i ako te to može dovest do samog ludila što je sasvim solidno prikazao Miles Teller. U svakom slučaju priča je jako lijepo ukomponirana i drži vodu. E sad, složila bih se dijelom sa yumom da u filmu ima previše krvi (a moram pridodati i 'oznojene' bubnjeve u zadnjoj sceni što mi je malo too much), ali objektivno gledano film je umjetničko djelo i onaj tko ga stvara ima pravo s njim napraviti što želi, a na nama je samo hoćemo li to prihvatiti ili ne. Dakle, shvatiti ću to 'pretjerivanje' kao redateljev način ekpresije i pokazivanja nama te boli, krvi, znoja i truda kada nešto želimo potići svim srcem. Kad sve zbrojim i oduzmem film me se stvarno dojmio i mislim da nosi zasluženu ocjenu na imdb-u. :)

  • #10
    3 4

    postova:4
    vega90 @ 28.2.2015. 3:45

    Po meni najbolji film 2014.

  • #11
    1 3

    postova:2527
    bearfoot @ 11.10.2015. 14:40

    ne mogu se odlučiti odobravam li profesorove metode ili ne, ali u svakom slučaju, odličan film, snažne izvedbe u svakom pogledu...ne slažem se da je profa uzeo "pik na nekoga"...vidi se od početka da se jednako ponaša prema svima...istina, sam kraj filma prenaglašeno je patetičan i umalo da upropasti ugođaj....

  • #12
    1 0

    postova:1
    caramba @ 7.2.2016. 10:55
    Film sam slucajno pogledala jutros na HBO-u. Naravno, slazem se da su gotovo svi tzv glazbeni filmovi bezvezni, pogotovo oni americki teen music, ali postoje filmovi kao sto su Pijanist i Moja besmrtna ljubavi itd, savrsenstva... Ok, slazem se da je malo previse krvi, a opet, citala sam Five against one biografiju, napisanu rukom Kim Neely. Pisana je o najvecem grunge band-u svih vremena, Pearl Jam-u. Ma, tko bi rekao da je Vedder slican psihoticnom profi Fletcheru?! Haha... Da, onaj tko sumnja u krv i znoj, neka sam proba, vidjet ce. Naravno, ovo je film sro sam pogledala, ali vidjela sam profi glazbenike kako krvare, vidjela sam balerine kojima su stopala deformirana, palcevi bez noktiju, ali u pocetku je bilo mnogo krvi... Whiplash... Nije bas toliko los, mladi glumac nije bio los, uzmimo u obzir da glumi 18godisnjaka, profa je genijalno prikazan, surov, tjera ljude do ambisa propasti... No, vidimo da je mali postigao sto je htio, biti najveci. I njegov je otac kroz odskrinuta vrata vidio da je strast prerasla u ludilo. Sav taj Jazz... Osobno, nisam nikada shvacala tu vrstu glazbe. Caravan mi je poznata i ok je, ali postoji toliko verzija te mjuze koju ne mogu pojmiti. Osobno, ne volim. Ocjena 4/5, znaci film jeste dobar, scene sa krvlju su metafora, ali nisu neistinite. Znojenje na stejđu je takoder istinito, reflektori griju, bubnjari se polijevaju vodom da se skuliraju... Nisam fan americkih filmova jer su zaista predvidivi i puni nepotrebnog patosa, ali ovaj je film ok. They did a good job. 😉
  • #13
    0 2

    postova:104
    filmofil2004 @ 7.2.2016. 14:04
    Film je iskoristio ali ima previše rupa.Moglo se i bolje ovo odradit.
  • #14
    1 0

    postova:277
    marlonbrando @ 7.2.2016. 16:36

    Sjećam se da je ovaj film prošle godine bio najveće iznenađenje Oscara. Ne pamtim kada sam zadnji put gledao ovakav 'profesor-učenik' odnos u film, no ovaj inspirativan i pomalo tegoban u pozitivnom smislu!

    Rekao bih ''good job'', ali je J.K. Simmons to duboko zabranio (shvaća onaj tko je pogledao film :)

  • #15
    3 1

    postova:228
    atlantiday @ 21.5.2016. 20:20

    Film nije lijep, nije ušminkan kao brojni visokobudžetni holivudski uradci, ali upravo zbog toga posjeduje oštrinu, fokus između dva glavna lika se ne gubi, sve što je sporedno ostalo je sporedno, scenarist i režiser su točno prikazali ono što su htjeli prikazati. Meni je gluma fenomenalna, jer nije samo stvar u dijalozima, već i u ekspresiji lica, pokretima - svemu. Pošto imam glazbenike u kući, znam da je odricanje sastavni dio ljubavi prema glazbi, poznata mi je ta težnja za perfekcijom (da ne velim da je moje vlastito dijete izjavilo da bi htjelo takvog profesora iz instrumenta).  Znači, da ono što neki smatraju patetikom i pretjerivanjem - to nije. Barem što se tiče mladog glumca. Mislim da je i profesor sjajno prikazan i poznajem jednu profesoricu glazbe koja je također stroga do krajnosti i samo je strah od gubitka posla sprječava da postane lik iz ovog filma. 

    Sve u svemu, ovo je film o kojem čovjek razmišlja, koji se ne zaboravi preko noći i meni je odličan. Čista devetka.

    I da, kraj mi je maestralan.

1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala